Skillnaden är väl iofs att Kjells klarar 500g, fast det är rätt sällan jag behöver mer än 200g, och precisionen känns inte lika viktig då heller.

Jag köpte en exakt likadan våg på Jula när jag började brygga, helt perfekt smile

Jag har själv haft mycket fina jäststammar som varit otroligt svåra att starta. Skyller det mesta av dessa problem på att jag beställer från Humlegården (jag menar nu inte att det är ert fel) och sedan skickas det med normal frakt på vintern, kan bli väldigt kallt för den stackars jästen. Nuförtiden försöker jag beställa vid lite varmare klimat eller planera långt i förväg, förkulturer gör underverk.

Nu skrev jag ju såklart fel då, det ska vara ruttna ägg, inte ruttet kött. Vet iofs inte om det är så mycket bättre tongue

Det förutsätter då att det är en ale som ska jäsa, en lager kan lukta rätt sunkigt, ruttet kött och liknande aromer som kommer från svavelföreningar.

Finns massa ställen att besöka i Prag, synd bara att jag inte kan peka ut alla rakt av. Brukar heller inte hinka i mig öl så vi kanske tänker olika smile

Men en lunch/middag på klosterbryggeriet är aldrig fel, de är bra på mat och har ett par egna öl där. Alla goda smile
Det heter väl Klasterni Pivovar, har för mig man åker linje 9 dit men det är bara att kolla kartan, det är iaf uppe på berget ovanför slottet.

Sedan ska man väl på Pivovarsky dum (egna experimentiella öl), Pivovarsky Klub (här kan man sitta i dagar, de byter fat ofta med så återbesök rekommenderas), Zle Casy (många mikrobryggerier på fat), u Buldoka, Basta, Novometsy Pivovar, u Fleku (fantastisk god mörk öl, men akta er för becherovska-mannen tongue ), u Bubeniku, u medviku (sök er upp i själva bryggeriet och beställ en öl där)  och säkert massa som jag missat, i alla fall om man vill testa olika öl smile

7

(19 svar, postad i Utrustning)

Lekte med tanken att tillverka en egen pump typ slangpump som nämns här ovanför. Allt som egentligen behövs är en flexibel slang, en bana den ligger mot (i 'ytterkant') och något som trycker på slangen och kan snurra/löpa utmed slangen en bit och så att säga trycka fram vätskan i slangen.
Väldigt enkel konstruktion egentligen.

Men det gäller såklart att inte trycka så hårt på slangen så att sprickor bildas, det bästa är nog en konstruktion där ett svagt fjäderbelastat hjul rullar utmed slangen. Men det är ungefär så långt som mina funderingar kommit smile

8

(13 svar, postad i Utrustning)

Det enda jag tycker om kylspiraler är att de är rätt ineffektiva om man inte rör om i mäsken under kylning, verkar inte bli mycket självcirkulation. Det är kanske lite för trögflytande.

Jag skulle lagra en enkel, ljus, tjeckisk lager och försöka återskapa smaken på den i källaren på bryggturen hos Urquell tongue

10

(3 svar, postad i Resor, pubar och bryggerier)

Det är därför man väljer att gå till oberoende pubar om det finns möjlighet.
Eller helt enkelt till större pubar som tar inte lite mer olika sorter, men de finns väl bara i de större städerna kan jag tänka mig.

11

(7 svar, postad i Utrustning)

Ett fint grus som inte repar och vatten som rörs om med borrmaskin och någon mjuk visp låter väl optimalt tycker jag. Men antar det är svårt med grus som inte repar i längden.

Borde man inte kunna knalla in på närmsta virkesaffär och få (köpa) någon överbliven bit obehandlad eklist eller liknande och såga upp den till kuber själv?

De som kan sånt bäst är oftast på sidor som till exempel ratebeer. Fast jag rekommenderar sökningar i forum och platsrecencioner (och ölet själv såklart) på sidan innan du frågar där. Du kan oftast hitta informationen där, många skriver exakt var de provat ölet och alla öl ett visst ställe hade på tapp vid besöket osv.

14

(3 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag lider av dåligt uppkok så jag behöver egentligen inte skumma längre, det kokar aldrig tillräckligt för att koka över tongue
Men tidigare skummade jag jämt av det mesta.

Men jag tycker inte att proteinerna ändrar ölet nämnvärt, antar att de sjunker till botten och tas bort i omtappning till sekundär.

15

(5 svar, postad i Utrustning)

Om man ser till att köpa en 2valsare med inställbar spaltbredd så kan man mala i 2 omgångar och få exakt samma resultat som med en 3valsare.
Jag har själv köpt den svenska maltkrossen från humlegården och normalt sett maler jag bara i en omgång och resultatet blir alldeles utmärkt.

16

(21 svar, postad i Öl och hälsa)

Hur är det med alkoholen då? Alkohol i sig innehåller ju väldigt mycket energi, tar kroppen åt sig den?

17

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jästider varierar vädligt mycket från öl till öl, även med samma recept. Normalt sett mäter man sockerhalten innan jäsning (mest för att beräkna alkoholstyrka och se att man ligger på passande nive för öltypen), sedan syresätter man vörten och ställer den på jäsning.
När bubblorna i röret saktat ner rejält, typ en bubbla var 3e-5e minut eller så, tar man ett nytt prov (var noggran med renhet och syresätt absolut inte ölet) och ser hur mycket av sockerarterna som jäst ut. FG brukar vara allt från 0 (lite orealistiskt, men jag har mätt 0 eller 1 med hydrometer) till uppemot 16-20. Har inte öltyperna här nu men när man börjar komma över 16 borde man nog fundera på om jäsningen är klar. Beror lite på mäskning och OG med mera, man kan såklart sikta på ett högt FG med för att få ett sött och rejält fylligt öl.

Och ett enkelt generellt svar på frågan är ja, mindre vört jäser snabbare om man har samma mängd jäst som till mera vört.
Jag skulle vänta längre.

Jo, har du lämnat 3 liter i botten på en sats beräknad för 11 liter har du lämnat lite väl mycket (ekonomiskt sett).
Om du skulle fylla upp med vanligt vatten i det fallet så skulle sockerhalten i vörten nog minskat lite väl mycket och ge ett svagare och troligtvis blaskigt öl.

Proteinet i bottem är väl det som kallas för kalldruv, det samlas på botten efter man kylt ner vörten. Själv brukar jag inte bry mig alltför mycket i den, det mesta kommer nog med i jäsningen. Men jag tappar alltid över till sekundärjäsning när det är mycket och då avskiljer man nog det mesta av de proteinerna. Det är inte hela världen om de kommer med heller, det ger mest bara ett grumligt öl.

Det går såklart att sila bort druven med fast jag har inga bra erfarenheter av det. Experimenterade lite i början med olika silar och sildukar men alla satte igen och bökade till det.
De bästa resultaten fick jag när jag fixade en enkel sil som fick vara i botten på kok-kärlet, ansluten till tappkranen, under kokningen. Om man då kör med humlekottar så filtreras i samma moment det mesta av druven bort. Men även den metoden hade lite problem med igensättning.

19

(2 svar, postad i Resor, pubar och bryggerier)

Tråkig utveckling.

Men tyvärr är detr väl så att mikrobryggeriöl i många fall är alldeles för dyr för att nå ut till någon större folkgrupp. Folk backar ju för priset på öl från våra svenska bryggerier när det kommer upp i 40-60 kr per liter och köper vanlig industrilager i stället, det lär väl vara likadant i danmark.

20

(10 svar, postad i Utrustning)

Jag tror nog på samma som de andra, att man ska skicka in ånga. Fast då skulle det nog krävas en ventil.
Kan ju såklart vara så att säkerhetsventilen satt på den del som skickade ut ångan eller nått.

Finns det grytor typ denna som är designade för varmhållning? Det vill säga de kanske bara cirkulerat varmt vatten runt den.

Silikon är väl näst intill omöjligt att få fast om det är blött/läker samtidigt som den ska dit. Som nödlösning just nu skulle du kunna försöka täta med något som du virar många varv runt kranen. En tråd insmetad i silikon kanske eller möjligtvis något flexibelt, kanske ett fint gummiband eller utsträckt plast eller liknande.

22

(6 svar, postad i Utrustning)

Klart det går att fixa övertryck med ventil och så, men säkert lite besvärligare än vad som krävs.
Om man tappar ur kalldruv med mera under pågående jäsning så räcker det nog med att se till så att det finns en öppning i locket som släpper in luft, just för att vatten i jäsrör inte ska sugas in. Men den luft som kommer in lär väl lägga sig ovanpå den koldioxid som redan finns där uppe och efter lite jäsning har den tryckts ut genom jäsröret igen.

Jag tror nog att även om jäsningen stannat av så räcker koldioxidlagret för att skydda ölen mot syre, det är rätt liten mängd som tappas ur i botten. Förutsatt att den stora mängden tappats ut under jäsningen.

23

(9 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Efter kokning blir det rätt rejäl bottensats pga allt humle och proteiner och annat, du vill helst inte ha med detta i jäsningen. Finns ingen anledning att tappa över en nedkyld vört till jäshink med hävert, den ska ju ändå syresättas innan jäst tillsätts. Jag brukar helt enkelt skopa över den för hand och låta den gå genom ett filter.

24

(26 svar, postad i Utrustning)

Exakt. En kvarn är väl till för att tillverka mjöl, för malt till bryggning fungerar inte det. Lakningen sätter igen.

Det du ska ha är en kross av något slag. Som jag fattat det ska man dessutom helst blöta malten lite innan krossning för att ytterligare minska risken att skapa för små partiklar.

25

(2 svar, postad i Utrustning)

Du måste nog ta reda på vilken brännare du har och vilket tryck den klarar. Utgående tryck på våra vanliga reduceringsventil (som du verkar ha) är 3kPa, dvs 30 mbar.

Men jag har funderat på att köpa en brännare med 8,8kW effekt. Och reduceringsventilen till den verkar vara en helt vanlig. Och om man tittar på en del av brännarna på fogas hemsida så kan man läsa att en 4kW brännare drar 312g gasol per timme och kör på 30 mbars tryck.