Tips önskas
Genomförde idag första hembryggningen efter bryggkursen. Det blev en "single malt" Pale Ale med Challenge humlekottar och British Ale jäst.
Allt gick förhållandevis bra, och i morgon förväntar jag mig små hemtrevliga "kluck" i jäsröret!
Det var egentligen bara ett moment som kändes lite jobbigt, och det är därför jag startar den här tråden. Hoppas på bra tips från bryggrävar och andra.
Problem 1 uppstod när jag skulle få över den avsvalnade vörten till jäsdunken. Planen var att med hävert tappa över vörten, men då det fanns väldigt mycket växtdelar från humlekottarna så proppades slangen igen hela tiden. Efter en stund övergav jag hävertmetoden och hällde helt enkelt vörten via en tratt i jäsdunken.
Då uppstod problem 2. I botten på grytan fanns kolossalt mycket ebbja [som det heter här på Österlen]. Ursprungsplanen var att tappa över den vört som stod över bottensatsen, men hade jag gjort det hade stor del av vörten gått förlorad. Alltså fortsatte jag hälla, och silade ifrån ebbjan med ett durkslag.
Tar väldigt gärna emot tips! Det gäller alltså...
1. Hävert eller hälla
2. Är det normalt med så stor bottensats?
/Mats