1 Senast ändrad av Thomas Fransson (2010-03-26 15:36:24)

Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Idag bryggdes en Belgisk Pale
En lite lättare och aningen annorlunda än La Chouffe som fått stå som inspirationsmodell.

Passade även på att ta lite bilder under resans gång, kanske kan vara kul att se hur jag har det.

Receptet -

Effektivitet - 75.7%
Kokvolym  -25 Liter
Jäsvolym   -21 Liter
OG -  1.060
FG  -  ?????
IBU - 30
EBC - 18.4

Malt
4,50 Kg Pale Ale (W) 86,5%
0,30 Kg Caravienne  5,8%
0,10 Kg Special B     1,9%
0,10 Kg Vetemalt      1,9%

Humle
15g Magnum @ 60 min
10g Fuggles  @ 60 min

Övrigt
3g Kummin hel
5g Koriander hel
5g Spikummin hel

2 x Wyeast 3522 Belgian Ardennes.

Krockskadad manifold
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20006.jpg

Värma mäskvatten
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20007.jpg

En egensinnig "dipstick" som är felmärkt wink
http://www.humle.se/punbb/images/upload/21_La%20Chouffe%20009.jpg

Inmäskning
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20012.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20016.jpg

Toppar upp med mäskvattnet 27 liter i allt plus lite salter
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20017.jpg

Spot on som Gordon brukar säga
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20021.jpg

Spot on som Gordon fortfarande brukar säga wink
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20024.jpg

Börjar koket och värmer upp sista lakvattnet
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20032.jpg

Nu kokar det!
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20035.jpg

Väger upp lite kryddor på min knarkvåg, kummin koriander, spiskummin..
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20036.jpg

Kylningsmatrix, det ser rörigt ut och det är det också wink
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20038.jpg

Utgående kyld vört från PVV, clean as a whistle
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20041.jpg

Kollapsad whirlpoolkon
http://www.humle.se/punbb/images/upload/La%20Chouffe%20043.jpg

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Härliga bilder! :-) Och receptet är likt ett som vi bryggde, vilket blev all-time-best.
Termometern känner man ju igen. Vi kraschade 3 andra termometrar innan vi skaffade en sån, håller i ur och skur.

Brygg på :-)

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

instämmer, trevliga bilder!
Var kan man köpa termometern? fabrikat?
är trött på kraschade termometrar.......

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Fy fan vad koolt, Thomas!!!

Knarkvågen - jag vill ha den!  Var har du köpt den någonstans?

Och din kylningsutrusting verkar intressant.  Hemmasnickrad kylare? Was passiert hier eigentlich?

Mvh
Pål

Har inte bryggt på ett jävla tag men börjar blir rejält sugen nu.

5 Senast ändrad av Thomas Fransson (2010-03-26 18:51:48)

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Tackar!
Roligt att det är uppskattat. Jag är själv en sucker för bilder från bryggdagar o annat roligt.

Termometer och knarkvåg köpte jag på kjell & Co.


http://www.kjell.com/content/media/images/items/48668.jpg

Digital Labbtermometer, damm och spolsäker

http://www.kjell.com/content/templates/ … ,422000000

Jag tycker den funkar bra, hyffsat snabb och lagom prislapp för en bra termometer som tål lite skit och vatten wink

http://www.kjell.com/content/media/images/items/48243.jpg
Digital minivåg - http://www.kjell.com/content/templates/ … &path=


Kylaren är humlegårdens lilla plattvärmeväxlare (PVV)
Lite problem med läckande kopplingar idag så det får bli att införskaffa nya i metall som man kan dra lite bättre.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/pvv.jpg

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Kanon!

Kjell & co kommer få besök på söndag.
termometern skall inhandlas

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Jag köpte en exakt likadan våg på Jula när jag började brygga, helt perfekt smile

8 Senast ändrad av MaltMårten (2010-03-26 20:00:46)

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

På tal om vågar fick jag en i julklapp. Den klarar 200g och har en noggrannhet på 0,02g. Bra för små batcher smile
Snyggt kök!

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Vad gäller vågen skulle jag rekommendera Jula. Varför tacka nej till 500:-

http://www.jula.se/precisionsvag-132293

/PeO

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Skillnaden är väl iofs att Kjells klarar 500g, fast det är rätt sällan jag behöver mer än 200g, och precisionen känns inte lika viktig då heller.

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Kjell fick besök idag odom är nu två vågar fattigare. Förutom Thomas knarkvåg så blev det en 5kg våg oxå.

Har inte bryggt på ett jävla tag men börjar blir rejält sugen nu.

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Om du nu är en sucker för bilder så passar jag på att bidra med några från min bryggdag.

Jäklar vilket fint kök du har förresten.

Kölsch

Pilsner 90%
Wiener 5%
Vetemalt 2,5%
Carapils 2,5%

Uppvärmning av mäskvatten. Här ser köket någorlunda normalt ut.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/M%E4skvatten.JPG

Däremot om man snurrar 180 grader. Så är så gott som hela lägenheten inhyst i köket. Alla möjliga bryggdagar måste man knippa oavsett om lägenheten är upp och ner pga renovering.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/renovering.JPG

20 minuter proteinrast(50 grader) och sedan i med mer vatten. Målet var väl 65 men det får duga.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/m%E4sk1.JPG

70 minuter senare. Ganska stabil temperatur utan tillsats av nytt vatten.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/m%E4sk2.JPG

Lakning! Nämnde jag att hela lägenheten är upp och ner så då blir man förpassad till badrummet.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/lakning.JPG

Kokandet i sig är ju inte så underhållande. En humlegiva 55 g mittelfrüh 60 min. Koktid 90

Bort med humlen och i med jästen(2 x kölsch(Brewer's Choice 2565 Activator))
http://www.humle.se/punbb/images/upload/silning.JPG

Ner i källaren med kalaset. 13 grader varmt.
http://www.humle.se/punbb/images/upload/j%E4sning.JPG


/Hans

13 Senast ändrad av Thomas Fransson (2010-03-28 13:53:31)

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

PeO skrev:

Vad gäller vågen skulle jag rekommendera Jula. Varför tacka nej till 500:-

http://www.jula.se/precisionsvag-132293

Hoppla!

Härliga bilder Berglund
Avis på källaren, hittade ett enormt rum i vår källare men där va väldigt varmt sorgligt nog.
Nu får det bli kylskåp istället tror jag. Har dock en hall som under vintern håller 14,5-15,5C wink

Snyggt badrum wink
Vi ska göra om vårt under semestern, eller rättare sagt, hantverkare får göra om det när vi är på semester.

Hur funkar det med hink-i-hink tycker du?
Öser du bara över rätt ner från kylväskan?

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Jag tyckte lösningen med hink-i-mugg var mer intressant. Det gäller att inte bli kissnödig, då får man hålla sig tills lakningen är klar! ;-)

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

fresta skrev:

Jag tyckte lösningen med hink-i-mugg var mer intressant. Det gäller att inte bli kissnödig, då får man hålla sig tills lakningen är klar! ;-)

Hahaha!

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Hah, ja det är inte så pjåkigt mitt badrum. Sprojtans nytt tvättställ och underskåp men annars är det standard tråkigt.

Jepp jag använder ett 2 liters mått och slevar över när mäskningen är klar. Det enda negativa är att innerhinken är av ett annat fabrikat så den går inte så långt ner i den andra som jag hade velat. Annars så fungerar lakningen smärtfritt.

Fresta, jag har ju en balkong så det är inga problem! Det är värre om det är något annat än urin som trycker på.


En sak ni ska ha i åtanke att dasslock från ikea inte är gjorda för att ha varma kärl ståendes på sig. Det blev en helt vit  ring på ovansida. Det var måttligt populärt hos övriga familjemedlemmar.

Jag får väl döpa ölen till klosett kölsch

/Hans

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

Du Thomas! hur gör du wirlpoolen? Har funderat på att bygga dit en kran på min gryta med. Fast har bara en 13liters gryta för kok. Så jag använder en 5 liter med att koka i samtidigt. Har inte riktigt hittat ett bra system ännu, men kommer nog att få fatt i en vettig PVV från jobbet vad det lider.

Sen... Vinner man mycket på att laka i annat kärl än att laka direkt från mäskkärlet? Kör bara 10 liters batcher ännu å mäskar/lakar i påse i kylväskan. Vörten jag får ut är helt klar. Men det jag tänker mest på är wirlpoolen i grytan.... Jag vill åxå ha ut klar vört efter koket!

Det där med att kyla är inte helt nödvändigt ännu för min del. Det går väldigt fort att kyla en 10 litersdunk i kallt vatten i badkaret. Problemet är nog när man börjar brygga större batcher.

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house

Sv: Recept och bilder till den som har dålig inspiration - O'la la Chouffe

scaryeyes skrev:

Du Thomas! hur gör du wirlpoolen?

Whirlpool 1one1 - http://www.youtube.com/watch?v=BeNkJyZO-Gc

Nope, tror inte man vinner ngt på att laka i annat kärl. Speciellt om man är rädd för spöket "hot side aeration" (HSA)
Större bryggerier gör ofta på de viset dock, men det är för att kunna mäska batch 2 medan batch 1 kokas osv.

HSA - http://oz.craftbrewer.org/Library/Metho … mash.shtml

I ditt fall med en "liten" gryta skulle jag inte montera in en tappkran.
Man får räkna med större vörtförluster med en tappkran, och om man inte kan koka mer än vad man vill ha i jäshinken
kommer du att landa på 8 liter istället kanske...

Bättre att whirlpoola, kyla och sedan använda en hävet av ngt slag för att få ut varenda klar droppe vört ur grytan. Så skulle jag gjort.
Om du använder en PVV eller en CFC kommer du att förlora ytterligare en mängd vört som blir kvar i kylaren och slangar.

"Enda" sättet att få en klar vört är att kyla och whirlpoola. Börja där.

www.bryggradio.com
www.facebook.com/bryggradio