Prima i rumstemperatur i en till två veckor, öppna en öl och kolla. Ställ sedan kallt.

Prima i rumstemperatur i en till två veckor, öppna en öl och kolla. Ställ sedan kallt.

3

(1 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Inser att jag är ett år och några månader sen, Bo, men jag kan inte annat än applådera ditt inlägg och hålla med. Civilkurage. Att våga säga att fel är fel.

Lol. Det gjorde jag inte heller. Däremot verkar för mig ett recept med wienermalt och maris otter något tårta på tårta.

Ditt öl kommer sannolikt bli rätt likt en Duvel, så är det ett sådant öl du är ute efter ligger du rätt. I en belgian blond skulle jag inte ha haft mer än runt 5%, för mörkare öl mer.

Tjena.

Jag tycker ditt recept ser bra ut. Det blir ett djupt gyllene öl med rätt maltig karaktär. Svårt att avgöra på humlen, både bitterhet och smak när du inte anger alpfastyrkan på humlen, men jag skulle rikta in mig på cirka 35 IBU, +/- 5 IBU.

Du bör fundera på vad wienermalten har för syfte i maltlistan. Med pilsnermal och maris otter får du redan mycket maltighet och färgmässigt ligger wienermalten och maris ottern nästan lika. Är det brödighet du vill uppnå så tror jag inte 0,8kg mer maris otter skulle göra någon skillnad. Är det lite kexighet du är ute efter, varför inte en mindre mängd biscuitmalt? Typ 0,3kg istf wienermalten?

7

(89 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Mina heter Carlotta och Gabriela.

8

(89 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Där ser man! Ett fint namn, Malte!

Men så gammal malt som 4-5 år, Scary?

Men jag ska försöka komma igång. Är så sugen!

Ok. Jag testar att öppna paketet och smakar. Tack för tipset!

11

(89 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Svante, du föll verkligen för det där med "Malte"? Passar dig väldigt bra!

Hej bryggarvänner.

Min sista byggning var för princip 4 år sedan och sedan dess har min utrustning och mina råvaror legat i dvala i ett mörkt kallt men torrt källarutrymme. Nu när jag sonderar terrängen igen hittar jag oöppnade påsar med malt från, ja jag gissar, 2010/2011. Kan malt i oöppnat paket, plast inpackat av Humlegården, hålla i 4-5 år? Eller är det bara att kasta skiten med all gammal malt i öppna påsar och gammal humle?

Mvh
Pål

13

(11 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Hej igen. Kunde inte låta bli stt söka själv lite och fann nedan tråd på engelsspråkigt bryggforum. I tråden säger en hembryggare att smaken var lik saison. Läs själv. Kanske hade du tur nu?

http://www.homebrewtalk.com/f163/wyeast … en-407046/

14

(11 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Hej Barret. Som du kanske vet ger Wyeast ut tillfälliga gäster var tredje månade (private collection) och i april kommer dom ut med bl.a. 3538 Leuven Pale Ale, som jag är säker på att Svante tar in. Leuven Pale Ale är ursprungligen från Bocq-bryggeriet och används i deras Corsendonk brygder. Nu vet jag inte om det är just den jästen som Bosq använder till sin saison, men den kan vara värd att titta närmare på. Sök på jästnamnet + recipe + saison och se om du får några träffar?

15

(8 svar, postad i Humlegården)

Weinkeller skrev:

Awwh, get a room! ????

Tjena vinkällarn. Du är igång fortfarande också, ser jag!  smile

16

(8 svar, postad i Humlegården)

Hej Bo, gamle vän! Hur är det med dig? Hoppas allt är bra med dig! /Pål

smile

17

(8 svar, postad i Humlegården)

Malte skriver jag...  Sorry Svante! Strutmössa på mig smile

Jaha, vad spännande. Crisp känner jag inte till. Betyder det att Golden Promise och Pale Choco malt försvinner från sortimentet - jag ser inte till dessa i sortimentet?

18

(0 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tjena!

Har någon här erfarenhet av att använda både Carared från Weyermann och Caravienne från Dingemans? Har ni sett eller smakat någon skillnad på dessa två, och i så fall vad?

Sitter och spånar på ett recept jag en gång gjorde på en Amerikansk Red Ale med Caravienne, och undrar hur Carared skulle funka om jag bytte på dessa två. Någon som har erfarenheter att dela med sig av?

Mvh
Pål

19

(8 svar, postad i Humlegården)

Hej Malte.

Det var länge sedan!  Tänkte kanske ta upp bryggningen igen efter några års inaktivitet. I princip allt jag har av malt och humle hemma är 4 år gammalt eller mer och bara att kasta. Så det blir att köpa in en hel del råvaror på nytt. Har kollat igenom vad jag tror jag behöver för mina första bryggningar men saknar crystal malten från Fawcetts. Jag kan givetvis ta Caramunich II i stället men för britiska öl tycker jag det blir en mer autentisk smak med britisk karamellmalt.

Vet du när du får in Fawcetts crystal malt?

Mvh
Pål

Tackar Lindh!

Hej bryggarvänner.

Har lite frågor kring torrhumling. Har inte mycket erfarenhet av det. Hoppas någon/några kan svara. smile

Tanken är att brygga en ESP eller IPA med torrhumling.

1. När torrhumlar jag, efter att jäsningen lagt sig, under sekundärjäsning/lagring?
2. Hur mycket bör jag använda? Humlen ska inte vara överväldigande.
3. Hur länge?
4. Risk för infektion?

Andra idéer och tips tackar jag gärna ja till.

Mvh
Pål

Bra experiment. Tack för att du delar med dig!

Tittade inom för att leta upp svar på andra frågor och fann denna tråd fortfarande levande. Vad kul! Frågan är lika aktuellt, uppenbarligen.

Tack Mange! 

Tyvärr är jag något av en periodare när det gäller bryggningen. Var jävligt aktiv de första åren men bytte jobb, fick en dotter och tiden räckte inte till.  Men när jag haft mina uppehåll har jag alltid saknat bryggningen. Hoppas jag klarar att hålla i gång denna "period".

Jag ante att det var just färgen kontra den rostade smaken som fick upp intresset för munchenermalten. I Negra Modelo är den rostade maltsmaken närvarande (dock svag) men i NB kanske den inte har någon roll alls.  Att uppa caramellmalten något är ju också ett alternativ.  Hur funkade det för dig att kallmäska svartmalten?  Blev den ändå för "rostad"?

Det känns som om du och Peps och Wienkeller och flera andra verkligen har djuptdykt på ett alldeles förträffligt sätt i den här tråden. Du har ju också pilsnertråden som innehåller massor av intressanta saker. Skulle vara intressant om vi fick flera "evighetstrådar" på andra ölsorter så att man kan förkovra sig när det blir aktuellt och sedan dela med sig när man lärt sig nått.  Det är ett jävligt kul och hjälpsamt "community" hembryggarvärlden!

/Pål

Tack för alla svar och tips.

Nej, jag hade inte tänkt att tävla med ölen så där är det inga problem.  Däremot var det ju lite nedslående att använda en sån där hop stability index calculator (hittade följande http://brewerslair.com/index.php?p=brew … amp;u=eng) och fann att min Sterling på 7,9% alfa (2008) nu låg mellan 3,5% och 4,5%, beroende på hur man räknar förvaringskvaliteten. Jag hade ändå tänkt att brygga ett öl med 30-40 IBU och det får en otrolig effekt om jag räknar på 7,9% men får 4,5%.  Från 34 IBU till 19 IBU, vilket helt klart kommer att märkas i ölet om jag inte tar hänsyn till det i beräkningen.  Fan, kan det verkligen bli sådan skillnad?

När det gäller malten ska jag gå igenom vaf jag har. Mycket av malten jag hade förra året var redan gammal då, så jag tror det är bäst att det mesta åker i soptunnan, eller att jag blandar lite med nyare malt.