Torrhumling - några frågor

Hej bryggarvänner.

Har lite frågor kring torrhumling. Har inte mycket erfarenhet av det. Hoppas någon/några kan svara. smile

Tanken är att brygga en ESP eller IPA med torrhumling.

1. När torrhumlar jag, efter att jäsningen lagt sig, under sekundärjäsning/lagring?
2. Hur mycket bör jag använda? Humlen ska inte vara överväldigande.
3. Hur länge?
4. Risk för infektion?

Andra idéer och tips tackar jag gärna ja till.

Mvh
Pål

Har inte bryggt på ett jävla tag men börjar blir rejält sugen nu.

Sv: Torrhumling - några frågor

Torrhumla när 90% av jäsningen är klar eller när den är precis klar.
En IPA ska ju ha en hel del humle men allt är en smaksak. 2-4g/l är rimligt startvärde så får du justera efter smak allt eftersom.
Det finns olika teorier om hur länge man ska torrhumla och det senaste är att 3 dagar räcker för att få ut max av torrhumlingen vid 20c (kallare=längre tid). Jag skulle rekommendera 5 dagar och inte mer än 7 för det ger inget.
Risk för infektion kan du glömma helt. Öppna humlepåsen och häll ner i jäskärl (väg innan smile. Har aldrig hört talas om infektion pga torrhumling.

Sv: Torrhumling - några frågor

Tackar Lindh!

Har inte bryggt på ett jävla tag men börjar blir rejält sugen nu.