Safbrew Abbaye vs Danstar Abbaye
Har gjort en högst ovetenskaplig jämförelse mellan två olika torrjäster för belgisk öl. Förutsättningarna är identisk vört, en påse per 10l öl och samma jästemp. Testet gjordes på en Belgisk ljus stark öl enligt följande:
OG 1075
IBU 22-25
Malt:
Viennamalt 72,5%
Strösocker 20,25%
Vetemalt 7,25%
Humle:
Magnum 75 min 23IBU
Mittelfruh 20 min 6 IBU
Indisk Koriander 0,25g/l 5 min
Jästemp 17C ett dygn, 20C omgivande ca 14 dgr.
Danstar stannade på 1,008 dvs 8,8%
Safbrew stannade på 1,006 dvs 9%
Utvärdering sex veckor gammal:
Danstar:
Utseende: Kopparfärgad, lätt dis, fint högt skum.
Doft: Söta kryddor, mjuk drar mot starkvin.
Smak: Kanel, nejlika, söt, ganska lång eftersmak.
Munkänsla: Medium-fyllig, mjuk och len.
Helhet: 7/10 Komplex och mycket kryddig, något för söt.
Fermentis:
U: Blank kopparfärgad med högt moussigt skum.
D: Alkohol, mogna äpplen, tunga kryddor, minimal svavelton.
S: Spritig, kryddig (särskilt nejlika), lite äpplemos.
M: Medium, mjuk men spritsig.
H: 5/10 Lite för enkel karaktär samtidigt ren och lite spritig.
Blandning: 1+1 blev inte två, onödigt.
Reflektion:
Så vinnaren är enligt mig i dagsläget Danstar Abbaye. Det finns bättre flytande jäst för belgisk öl av den här typen men Danstars variant gör jobbet hyfsat ändå. Kan tänka mig att den funkar bra till de mörkare varianterna av belgare som Bruin, Dubbel och Quad. För Blonde och Pale skulle nog Fermentis vara ett bättre val men jag hade inte använt någon i Tripel. Föredrar Westmalles eller Unibroes jäst då. Hoppas detta kan vara till hjälp för någon belgofil.
