tar gärna en påse/tub när vi väl är i farten

2

(2 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

klart man kan. det är bara att prova big_smile
jag vart iaf lite sugen på att sätta en 2l förkultur med aprikosjäst bara för the lulz

ska prova på en brown porter med ca 90% brown och 10% pa/pils/vete i helgen, siktar på 1042. vi får väl se vad 1968 orkar dra ner den till...

bra jobbat belgaren!
bra av dig att ta med ordentligt med öl. blev lite less när vi kom dit vid strax innan 2 och några stycken redan var slut :S

http://www.brouwland.com/setframes/?l=& … p;shwlnk=0
har funderat på att köpa lite för att göra dubbel ipaor med. men hur mycket ibu får man ut av det? någon som vet?

6

(1 svar, postad i Utrustning)

börjar bli sugen på att flytta ut hembryggeriet till en lokal, frågan är bara hur får man tag på en lokal?
någon som har något bra förslag på vart man ska börja leta?.
letar lokal i söderort(sthlm), gärna någon gammal tvättatsuga alt fristående garage.

hadde du köpt en 500g's påse för att brygga 25l batchar så hade du gett mig dagens skratt big_smile.
fortsätt med små påsar eller börja top croppa ifall du vill spara pengar.

btw ingen som provat att dumpa en 500g's påse i en 25l batch? blev lite små sugen på att prova bara för skojs skulle

http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Hot_break

tycker chouffen brukar var bra när den kommer hit också. synd att den kommer så sällan bara
en vacker dag(kanske i vår eller tidig sommar) kommer nog hantz och die fünck iväg på en bamberg/belgo resa och då jävlar om jag inte får tag på dagsfärsk chouffe.
fu thomas. vill också prova grrr:(. kommer ihåg som om det var igår hur den smakar och när jag ser på den bilden undrar jag varför jag inte köpte 4 flaskor till sad
bn army fkk yea

jora gjorde en i mitten av oktober.
22l 1074og(med sockret) 1005fg. ca 70ibu
5,7kg pils
400 vete
1kg socker(tillsatt efter 3 dagar på primär)
15min på 62, 90min på 65. 10min på 77

30g saaz mash
10gx3(simcoe, amarillo, saaz) 60min
10gx3 35min
10gx2(simcoe, amarillo) och 20g saaz 20min
20gx2(simcoe, amarillo) och 30g saaz 0min
torrhumlade med 20x3 i 5dagar.
4g caco3

jäst: WLP550

saazen tog över påtok för mycket. nästa gång jag provar drar jag garanterat ner på saazen och skippar den helt i torrhumlingen samt drar upp mäsk temperaturen lite.
vore kul om man var såpass duktig att man kunde göra en bra klon på deras vanliga la chouffe för att sedan kunna torrhumla den lite hur man ville. tyvärr är jag inte så duktig ännu.

kan inte säga att det är en klon men har kollat ett gäng recept och gjort lite förändringar.
28l preboil, fick ut 22l 1098
6kg marris otter
2kg pils weyer
1kg socker (vid 15min)
450g carapils
200g vete
50 crystal (60l/120ebc)

10g CaCo4
4g MgSo4
4krm lacto i mäsken, 4kr lacto i lakvattnet.(lacto=mjölksyra)

60min@ 67    -66
5min@ 75-76

preboil= 28l@1072
OG vid 22,5l@1098

64g magnum 14,2   90min
64g summit 14,5     90min
40g columbus 14,2  60min
50g columbus 14,2  45min
50g simcoe     12,2 30min
100g amarillo 9,1     0min
50g simcoe     14,2   0min

ska torrhumlas med:
ca 40 simcoe
40 columbus
85 amarillo
100 centennial    i 5 dagar.(om allt blir pellets dvs).

am ale II med 5L 1035-1040 vört starter. dekaterad efter att ha stått i kylen på 6° i 2 dagar.

räknade med ca 60-65 effektivitet på laket men fick lite mer så jag drog upp alla humle givor(magnum 55->64(det var det jag hadde), summit 50->64(bara för att hamna på samma nivå).

30/10-10. bryggning klar vid ca 1700(1800 med rengöring). 23:00 bubblar fin fint i kylen inställd på 18-18,5.

12

(5 svar, postad i Humlegården)

man tackar jrm. exakt det jag ville veta big_smile

13

(5 svar, postad i Humlegården)

vart har ni fått allt semper papper ifrån?

fullers esb?
har du bara ett kärl så behöver du inte tappa om den på sekundär imo. se bara till att den inte står på kakan i mer än 2 månader.

menade på om du isolerar givaren imot jäskärlet så borde det inte vara någon större skillnad, eller?

temperaturen utanför är nästan exakt samma som den i kärlet btw

vanliga 50cl som brukar vara i dom blå backarna

har 3 blå backar som jag vill bli av med då jag gått över till fat.
byter gärna mot några hembryggd om intresse finns.

belgaren skrev:

Jag har själv kört med bara flaskor hittills, men funderar på att skaffa mig fat också. Tycker fortfarande att fat inte slår flaskor, men i och med att jag brygger mer och deltar i fler tävlingar och träffar så börjar flaskrensningen spåra ut lite. Förra helgen rensade jag flaskor efter vårens fester på jobbet och lite till. Drygt 200 flaskor fick först bada över natt i ett badkår med maskindiskmedel, sedan sköljde jag alla med vatten, och bakade de i ugnen med aluminiumfolie på öppningen. Nu räcker det i alla fall ett tag, men jag insåg att om jag vill brygga en gång i månaden 20-25 l så håller det inte i längden.
Men tillbaka till ditt problem nu... Om du fick gushers så har du som sagt antigen inte jäst ut eller fått infektion. Dessa problem försvinner inte om du tappar på fat, även om det är lättare att släppa övertryck. Jag kan rekommendera att framför allt se till att allt (!) du använder efter koket är ordetligt desinficerat, att du använder tillräckligt med frisk jäst och att du håller koll på förjäsningsgraden. För det sista kan jag rekommendera forcerad jäsning. Till det tar man en del av vörten i en läskflaska eller liknande med mycket mer jäst än du har i jäshinken. Det prover får då jäsa något varmare, samt att man skakar flaskan några ggr om dagen (OBS! se till att CO2 kan komma ut, men stäng när du skakar smile). Det provet kan du då använda för att se vad din maximala förjäsningsgrad kommer att bli. Är vörten i din jäshink långt ifrån det värdet är jäsningen inte färdigt. Jag kan inte betona nog hur viktig en bra jäsning är. Det är värt att lägga lite tid på. (En av anledningar varför jag tänker skaffa fat är just att jag vill lägga tid på det viktiga, inte på disken)

Lycka till med framtida bryggningar, och jag hoppas att Jamil har rätt!

ränsa 200 flaskor får en annan nästan att känna att det inte vore värt det ^^.
fullt medveten om att problemet med infektioner inte försvinner med fat, men jag vill bara inte att flaskor ska sprängas i källare big_smile. var helt livrädd att flaskor skulle sprängas när jag bar upp alla backar från källaren genom trapphuset. vore sådär halv kul om 4-5 flaskor skulle gå av en måndag kl 21 i trapphuset :S.

Kenneth skrev:

Måste fråga om ölet var infekterat?
Dvs smakade APAN apa (no pun intended)
Om den inte smakade illa låter det snarare som att det fanns väldigt mycket oförjäst socker när du buteljerade.

De gånger jag fått gushers har det berott på att jäsningen avstannat i jäshinken med relativt högt FG. Sedan när jag buteljerat så har jäsningen satt igång igen. Beror troligen på att jästen får lite syre i samband med flasktappningen och att jästen då piggnat till igen.

De gånger jag fått infektion i ölet så har det oftast visat sig innan flasktappningen. Kan faktiskt inte minnas att jag fått infektion i flaskorna om ölet är bra vid tappningen.

jora, infekterad var den nog allt. dom 5 jag fick möjligthet att prova blev bara sämre och sämre med den lille tid som gick(ca 2 veckor). 1051 till 1012 på 28dagars primär. använder mig alltid av http://hbd.org/cgi-bin/recipator/brew/widgets/bp.html för att räkna ut hur mycket socker jag ska använda och det har inte gått snett en enda gång på ca 20 olika öl, det var ingen orimlig mängd häller (tror ca 160-175g på 23l). min metod för att buteljera har inte förändrats förutom klorin/bryggrens till star san.

nu har jag dumpat 7 blå backar med rauch, apa, kölsch och lite berliner.

efter att ha öppnat en apa och ställt tillbaka hälften i kylen för att drickas vid senare tillfälle såg jag till min förvåning när jag skulle ta resterande halva att den hadde skummat över.
blev lite fundersam när jag fick en "gusher" och bestämde mig dagen där på att prov ett gäng för att se om något har gått åt fanders.
sakt och gjort öppnade jag 3st apaor och då alla var "gushers" insåg jag att jag fort som satans måste dumpa resterade apaor innan dom sprängdes nere i källaren(detta var vid 20 tiden idag).
drog ner alla i ett badkar fullt med kallt vatten och öppnade dom en och en för att slippa att det sprutar åt alla håll och kanter, och tur var väll det. 10-15st vare bra jävla tryck i medans några verkade helt ok.
efter ett tag av rengörande kom jag på att jag måste ju prova några av dom andra jag saniterat med star san. det visade sig att vissa av dom var också nära bristningsgränsen.
så i slutändan dumpade jag allt jag hadde saniterat med star san(tyvärr).
använde 1oz/19l vatten och ränsade ca 50 flaskor. förvisso såg jag att det började bli grumligt men tänkte att vf det borde nog funka endå.

efter denna nära döden upplevelsen så kommer jag nog gå över till keggerator. what doesnt kill you only makes you stronger.
har för mig att jamil sa "you only have bottle bombs once"

21

(9 svar, postad i Utrustning)

LarsC skrev:

Jag köpte en gammal kyl på blocket, 400 spänn för en gammal Electrohelios från 1900-talet, och borrade hål för två tappkranar. Inga som helst problem, isoleringsmaterialet var ett torrt orangefärgat fluff.

Vet inte vilka isoleringsmaterial som används nuförtiden, men jag kan inte tänka mig att man installerar kylelement i själva dörren. Och jag tror inte heller att kylskåpstillverkarna har något slags flytande isolering, så då är det bara att borra på!

/Lars

"1900-talet" rätt stort spann ^^

22

(6 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

efter 23 timmar nu så har det börjat bubbla var 5e sek och det börjats bilda krausen. detta gjorde mig rätt orolig då det endast ska vara lacto i den.
känns som det kommit ner någon annat gött i den, någon som har en bra förklaring på om ren lacto bildar skum och om det är möjligt vid kraftig lacto jäsning att det bildas så mycket kolsyra?
pitchade iaf slurryn av 2l förkultur med 3068 och försökte syresätta så gått det gick, hoppas weihenstephan spöar skiten ur infektionen om det nu är en infektion

23

(6 svar, postad i Humlegården)

fick hem lacto, brett claus och belgo saison utan kylklamp i måndags. börjar bli lite less nu faktist
(3552114)

24

(6 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

vid 8-9 tiden börjar jag med en gose. här har vi receptet
pitchade 1pkt med lacto i förrgår i 2l 1037 vete malt extrakt. kan inte säga att jag ser någon vidare aktivitet just nu och den doftar fortfarande rätt sött, men börjar se lite sediment i botten(försöker snurra upp bakterierna i suspension så ofta jag kan).
pitchade 1pkt 3månader gammal 3068 weihenstephan i 2l 1037 för drygt 6 timmar sedan och ställt ner i källaren på 18-19c. denna kommer jag pitcha efter 24 med bara lacto i jäskärlet.

receptet: hoppas på att få ut 22l 1047 vid 65% eff.
3000 vete
1000 pils
1000 munich
1g/l koriander 0min
2,5g/l salt 0min
hallertau mitt 90min för ca 10-11 ibu

66° 90min
78° 10min
sparge 78°

kommer tillsätta mer salt och koriander då jag kommer pitcha hela lacto förkulturen(ca 2l) men bara kakan från 3068 förkulturen.

jäst temp ca 20-21(garderoben). kommer försöka få ner den i temp om den går över 22.

brewing with wheat säger att man ska ha 3,3/l salt men provade det i vanligt vatten och tyckte det smakade som vissa dåliga delar av medelhavet, vet att berglund kommer tycka att mina 2,5g/l
salt är fegt. men då jag och förmodligen väldigt få andra någonsin smakat en salt/sur öl förut vill jag gärna ta det lite på den lugna sidan.
ska även prova denna i vårat nya lakkärl som är borrat med 3,5mm borr. tycks vara mer luft än plast i botten på denna tunna.

önskar mig lycka till big_smile

25

(34 svar, postad i Utrustning)

cmbellman skrev:
Lifven skrev:

Använder Anchor och Sierra Nevada flaskor

Jag körde med dem ett tag med, men slutade när några halsar knäcktes av kapsyleringsapparaten...

EDIT: Gäller anchor, sierra har jag inte testat men de känns lite tjockare i glaset?

det är det