1

(60 svar, postad i Humlegården)

Ja det blev verkligen ett lyft. Nu saknas bara att resten av humle.se blir lika snajsigt.

2

(10 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag skulle gissa (är inte en metall expert) på att den ganska sura musten kommer att äta upp galvaniseringen. Frågan är om det går så fort att mineraltillskottet uppnår onyttiga nivåer.

Jag hade nog ialf valt rostfritt eller trä.

Hmmm.. min första tanke med. Men då borde han väll bli röd och fin smile

Jag skulle nog gissa att det är amarillon du känner. NB kan vara lite träig den med. Om du ska göra en apa och har svårt att få till beskan så förutom att byta bitterhumle kan du även testa att vattenbehandla med gips. Det är mycket lättare än många får det att låta.

När jag brygger humliga öl så brukar jag försöka matcha burton on trent så gott jag kan.. och skillnaden är tydlig.

5

(3 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Du måste ha lagerjäst för att det ska bli en pilsner. Vilken temp du ska jäsa på står angivet på jästförpakningen. samt leverantörens hemsida i lite större detalj. http://www.wyeastlab.com/

När det kommer till mäsk så är det tradition med en flerstegs dekoktionsmäsk.

Här hittar du mera info: http://braukaiser.com/wiki/index.php?title=Main_Page

Tack för länkarna, intressanta filmer.

Testa att picha på en mycket fräsh jästkaka från en tidigare bryggd... då är jäsningen över på 3-4 dagar.

Jag och en bryggkamrat bryggde 3 veckor i rad och hälde ny vört på samma kaka 3 gånger i rad. den sista gången jäste det nästan ut helt på 2 dagar..

Baksidan med detta är dock att jäsningen blev så explosiv att jag tillbringade dessa 2 dagar med att moppa golv.

Jag flyttar ölen till ett annat kärl. Låter det klarna i några dagar om det behövs. Sen rör jag ner mitt primesocker och flaskar. Inga konstigheter.

Detta händer jämt med london III för mig. Jag har just nu en öl i jästanken som har haft ett 1 cm tjockt lager med "jäst smör" åvanpå i nästan en vecka. Trots att ölen är helt utjäst.

I min erfarenhet så blir det mer och mer såhär ju fler gånger du återanvänder jästen.

Jag skulle nog sänka mesktempen från 68c till 66C. Tror du får väldigt högt FG annars.

Jag gillar den jästen, har använt den i mina 3 senaste öl. Se bara till att den inte blir för kall för då lägger den av direkt. Det är dock lätt att sätta fart på den igen enligt min (begränsade) erfarenhet.

Det kommer säkert att bli mycket gott. Om det inte går helt åt pipsvängen vill säga men det är ju som tur är mycket ovanligt. Se bara till att ta det lungt och metodiskt.

Det är smart att börja med enkla recept som detta.
Lättare inköp och betydligt enklare på bryggdagen.

Ha så skoj och lycka till.

Så länge du inte får rusande tempraturer och konstiga bismaker så är det väll bara positivt om det jäser fort. Då kan man ju snart brygga mer smile

Skämt och sido så har jag varit ute för att det blir lite för bra ibland och jästen kryper ut ur vattenlåset och skapar en trevlig pöl på golvet.

Du kan inte förlita dig på jästens utjäsningsgrad heller smile enda sättet så vitt jag vet är att mäta flera gånger i rad tills det faktiskt står still.

När det inte bubblar längre, ta ett prov och mät SG på det. Vänta två, tre dagar och ta ett nytt prov.

Om de båda proven har samma SG så har ölen jäst ut.

Bubblor eller tid säger inte så mycket i sig själva och kan vara farligt missvisande. (Exploderande glasflaskor är inte bara kladdigt.)

Jag använder sällan secundär, jag ser ingen anledning så länge man är försiktig när man ska flaska ölet. Det klarnar precis lika bra ovsett vad som ligger i botten på jäshinken i min erfarenhet.

När jag använder secundär är det för att jag ska spara jästen från botten av hinken och vill undvika att få med drav i min kultur.

1. Det stämmer, Har läst att ett bra riktmärke är att inte laka ur vört under 1010 SG.
2. Nej inte om du hamnar på samma slutvolym. (lite mera komplicerat än så men... Du får ut mera bitterhet av humlen ju tunnare vörten är, så att hålla samma nivå hela tiden låter smart.)

16

(9 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Testa att göra en "whirlpool" nästa gång. Snurra vörten så fort du kan i grytan med en slev så att det blir en rejäl virvel. Vänta sen i 30 minuter och börja häverta av vörten från kanten av grytan.
Alla rester kommer att ha bildat en stor kon i mitten av grytan och undviks lätt. Humlepåsar underlättar också massor.

Va gott, då slipper du ju vänta i ett år smile

Enda fördelen är att man slipper ha plats för mera vatten i mäsken. Inga igentliga nackdelar.
(Av någon anledning är det alltid trångt i mitt mäskkar.)

Alla steg är viktiga smile Lakningen är när man sköljer mäsken för att få ut allt det goda socker som man har tillverkat.

Här har du en bra bok som förklarar allt på ett enkelt sätt. Den innehåller även ett par enkla recept.

http://www.howtobrew.com/

Oj, Det blir nog mycket starkt öl. kanske mer än 10 %.

Crystal malt går inte att mäska eftersom att det helt saknar enzymer. Men det du har gjort funkar ändå. Stärkelsen i Crystal är redan konverterad och löser sig i vattnet. Du har med andra ord använt en riktigt biffig tehpåse med malt.

Nästa gång rekomenderar jag att du använder ett program eller hemsida för att räkna ut OG innan du brygger så du vet på ett unigefär hur stark ölen blir.

Om du har tur så blir denna bryggd ett riktigt sött och gott barlywine, men du kommer nog få lagra det tills du nästan blir gråhårig.

Det är lite suspect att ett såhär starkt öl jäste ut så fort kan du mäta SG och återkomma ?

Du kan göra ett svagare öl först för att odla upp jäst. En 80 shilling, och sedan hälla din stout på jästkakan. Då är du garanterad massor med frisk och pigg jäst.

För att göra pauser i mäskningen så rekomenderar jag en kylväska. Annars funkar det fint att ställa en gryta med mäsken i ugnen. Om du inte är helt på det klara med hur allt funkar så kanske du kan vara med hos någon bryggare och titta på. Var bor du ?

Dekoktion för utmäsk är hur enkelt som helst.

Man tar en del av mäsken och kokar upp den för att seda återföra den till mäsken för att höja mäsktempen till ca 75 - 78 grader. Det är allt. (använd ett bryggprogram för att räkna ut hur mycket som behövs)

Det är lättast att jobba med en lösare mesk när man ska göra detta.

Anledningen till att jag gör detta är att jag slipper hälla på kokande vatten för att nå utmäsk.

Dekoktion för att nå utmäsk gör jag alltid. Det är så himla smidigt, och ja det gör nytta för lakningen med.

Korv, Utan tvivel.