sandies
En satsbrygd kan de flesta lyckas med, det är inget hokupspokus utan rätt lätt, även om vissa ger sken av att det är svårt.
Enda som man kanske behöver tänka på är att tillgripa bra renlighet hela tiden och steril miljö efter att vörten är kokt.
Du kommer inte få det bästa ölet första gången men det är också lite det som är charmen med att brygga, man lär sig och blir bättre.
Kan direkt säga att om du tror att du kommer göra billigt öl så får du nog omvärdera, om man är ute efter billig öl att bli full på så kan man lika gärna gå till systemet (eller åka till tyskland/danmark..)
Ja du behöver en hävert, om inte annat när du fyller flaskorna sedan. Visst kan man dekantera från koket rakt ner i jäskärlet men iaf jag vill avskilja lite av druven och slippa humlerester ner i jäskärlet.
Efter primärjäsning kommer du ha en stor kaka(sörja) i botten av jäst som inte längre är aktiv och sjunkit ner på botten för att vila, den vill du inte ha över i varken flaskorna eller i ett andra jäskärl om du använder ett sådant.
Kan man inte avvara 100;- eller vad de kostar så är det nog onödigt att börja brygga..
Det finns bra guider att läsa som förklarar de olika stegen, om du inte tycker något verkar nödvändigt skit i det och se vad som händer (med risk för att ölet blir kass) eller gör det (med lite mindre risk att ölet blir kass) det viktigaste är att man brygger.
Om du tittar på http://www.humle.se/recept.html så finns det väldigt bra och lätta recept för nybörjaren, det finns något som heter Bishop Benny's Best Bitter där (nu är väl kanske Bishops Finger en Kentish Strong Ale eller något sådant) som borde vara enkelt nog att ge sig på som första öl.