Tack för feedback. Jag gillar er "smaka nu-attityd", det är lite Chalie Papazian över den. Risken är att man blir lite allvarlig och pretentiös efter hand när man brygger öl, och det är ju inte meningen. Då kan man ju börja med vin! Tar en till helgen och rapporterar.

Har gjort en Imperial Porter på ungefär 2,5 kilo malt så det blev ju inga mängder direkt. Jag har 18 stycken 33 cl-flaskor på lagring från och med idag. Vad jag förstår skall de gärna stå och mogna ett tag, samtidigt som jag självklart är lite nyfiken på hur det smakar. Skall jag vänta flera månader innan jag öppnar den första eller kan jag prova ganska snart?

Har du ätit rävgift någon gång så du vet hur det smakar? Nej, ärligt talat, hur smakar det? Surt, beskt eller? Det kan vara infektion även om du som du säger inte sett tecken på detta. Jag har råkat ut för det flera gånger. Grönölet har smakat jättebra, men efter lagring visar sig ölet vara förstört.

4

(17 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

http://shbf.se/wiki/index.php/BryggarWiki_Huvudsida

Börja här. Sedan kan ni fortsätta!!

Det är ju helt klart läge för en reklamation. En ny gryta skall väl inte se ut på det sättet efter första koket, som endast bestod av vatten. Om grytan är behandlad med något för att klara transport borde det väl finnas någon instruktion med detta bifogat. Annars är det väl så enkelt att detta funnits i grytan när du fick den och då skulle i alla fall jag kontakta leverantören. Lycka till!

Tack för info. Får överväga om det är värt att köpa en låda, men visst är det roligare att dricka på pub. Den borde väl finnas på Monks också. God är den i alla fall. Provar de andra också vid tillfälle. Maharaja är ett bra namn, har ett av mina allra bästa reseminnen från en restaurang i London med det namnet, men det är en annan historia.

Idag var det whiskey- och ölmässa i Örebro och en kompis övertalade mig att gå med. 500 kronor fattigare kan jag bara gratulera mig själv att jag gick dit. Provade några fantastiska whiskeysorter (har ingen aning om vilka) och några ganska slätstrukna (bland annat de svenska), men framförallt provade jag några APA jag garanterat inte har glömt. Great Divide Titan IPA var till exempel mycket bra, i klass med Goose Islands bästa. Finns den på tapp någonstans, jag glömde naturligtvis att fråga. Fullers London Porter är också bra och ganska billig när jag kontrollerat Systembolagets hemsida.

Alltså, var kan man hitta Great Divide?

8

(46 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Det bästa beslut jag tagit är att köpa krossad malt, malning minns jag som ett rent helvetesjobb, och kunde förstöra hela nöjet med ölbryggning. För det är ju som Charlie Papazian säger, take it easy and have a home brew. Om det bara vore en kamp finns det ju ingen mening att brygga öl, det är ju själva poängen att göra eget öl, det skall vara en positiv upplevelse. Hela världen är full av fulöl om det är det man är ute efter. Jag kör batchsparging, och för över den urlakade vörten till kokgrytan i takt med att jag lakat ur den, det sparar lite tid. Annars tar det väl 5-6 timmar, och jag har inga förväntningar att det skall gå fortare. Städa och diska utrustning under hela bryggningen är också ett bra tips. Att ha allt liggande smutsigt i badkaret när man fyller jäsröret är ingen höjdare.

9

(14 svar, postad i Bakning och matlagning)

Visst är surdegsbröd helt underbart. Jag fick en bok om detta förra julen, men var ganska tveksam till att sätta igång, det kändes lite för mycket Södermalm över det hela. Nåväl, i våras satte jag igång och nu hör det till helgens stående uppgifter att baka levain. Har en vetesurdeg i kylskåpet som tas fram för matning torsdag kväll och sättning av surdeg på fredag för bakning lördag. Bakar bara ett bröd så receptet är enkelt.

100 g vetesurdegsgrund matas med 100 g vatten och 100 g vetemjöl på torsdag kväll. På fredag kväll blandas 100 g av surdegsgrunden med 150 g vetemjöl, 50 g rågmjöl och 200 g ljummet vatten. Lördag morgon blandas detta med 350 g vetemjöl och ca 1,75 dl ljummet vatten. Detta körs i tio minuter i degblandare eller annan maskin och de sista fem minuterna tillsätts tio g salt. Degen skall jäsa till dubbel storlek i oljad bunke så man kan knåda den några gånger under jäsningen, som jag brukar avsätta tre-fyra timmar till. Sedan för jag försiktigt över till bakplåt och formar en avlång limpa som får stå en kvart på plåt innan det är dags att sätta in den i ugnen. Först gräddar jag 15 minuter i 250 grader, och sedan sänker jag temperaturen till 200 grader och gräddar ungefär 20 minuter till.

Det är lite som att brygga öl, fast man får den färdiga produkteb klar så mycket fortare. Rostade tjocka skivor av detta bröd med stekta kantareller på är något av det godaste jag ätit.

Bryggde i lördags, improviserade lite med malt och humle.

3 kg Pale
0,5 kg Crystal
0,2 kg Carapils
0,2 kg Caraaroma

70 minuter 67 C med 5 g kalciumsulfat och 2 g kalciumklorid

25 g Riwaka 60 min
10 g Cascade 20 min
10 g Perle 20 min
20 g Cascade 10 min
10 g Cascade 2 min

1057 OG har 1014 idag, och tappar om imorgon.
Det känns inte surt nu i alla fall!

Har försökt att läsa om vattenjustering, men inser att det är för komplicerat för mig. Jag tänker tillsätta 5 g kalciumsulfat och 2 g kalciumklorid. Är det helt fel? Så här ser vattnet ut:

Hårdhet Ca+Mg, som Ca = 28 mg/l
Hårdhet, ber. som dH     = 3.9 dH
Alkalinitet                      = 51 mg/l

Hårdhet Ca+Mg, som Ca = 28 mg/l
Hårdhet, ber. som dH     = 3.9 dH
Alkalinitet                      = 51 mg/l

Så ser vattenrapporten ut. Vad betyder detta? Bör jag justera mitt bryggvatten på något sätt?

Ok, jag har analysprotokoll från vattenverket i min hemkommun. Vad är det jag skall kolla efter, och hur kan man eventuellt justera vattnet om det avviker från det man borde ha?

Tack Kenneth, det är som jag misstänker. Har haft infektion för flera år sedan och då tappade ölet all restsötma och blev grumligt med jättekonstigt skum. Nu var ölet klart och hade restsötma men som sagt sur smak. Det är nog trots allt någon infektion. Är lite inne på att göra Docs Triple Ruby men köra Riwaka som bitterhumle och Perle och Cascade som smak och arom.

Jag blev så missnöld med de två sura "batcherna" att jag inte ens orkade analysera processen. Kan vara orent system eller något annat. Hur är det med mäsktemperatur, kan hög sådan ge ett surt öl? Kommer att sanera all utrustning inför denna bryggning i alla fall.

Har inte bryggt öl sedan i våras, tappade sugen efter att ha gjort två satser där ölet blev surt. Nu känns det ändå som jag måste försöka igen, och jag har pale ale malt, crystal malt och lite caraaroma. Vidare har jag lite Riwaka, lite Perle och en del Cascade och en påse Safale US-05. Helst vill jag göra något som liknar ESB, men frågan är om det går med den humle jag har. Vad skulle ni annars göra med mina ingredienser?

Tackar tackar. Tänk om SJ, CSN, EON och andra hade så snabb service och gav så klara besked. Då vore det inte lätt att vara organisationskonsult. Det är jag ju i och för sig inte heller, men lika imponerad ändå.

Provar ca. 50 g av EKG och Cascade i "rackaren".

18

(3 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jag har bryggt en IPA idag. Recept ungefär som Kenneths Nutcracker på SHBF, fast med lite andra humlesorter, EKG, Perle, Riwaka och Cascade. IBU på cirka 50 enligt Beer Smith. Nu är min tanke att kanske torrhumla lite. Jag har Cascade och EKG. Är det en dålig idé tycker ni? Spontant tänkte jag kanske prova med 20 g EKG och lika mycket Cascade i sekundären. Min sats är på 15 liter. Eller förstör jag IPA-karaktären helt?

19

(29 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Nu har jag provat BIAB med terylenpåsen från Humlegården. Mäskade 3 kilo malt med 14 liter vatten i 80 minuter vid 70 grader. Kokade i 60 minuter och spädde ut till 10 liter, hamnade på OG 1.050. Vad blir det för utbyte mellan tumme och pekfinger? Före spädning hade jag 1.057.

20

(29 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Den som finns på webbutiken är ju "bara" 30x30x35 cm. Den kan väl knappast uppfylla kravet att i princip täcka hela insidan av mäskkärlet om man tänker brygga med nästan 20 liter. Det blir väl mer som en tepåse med malt i så fall. Eller har jag fel?

21

(29 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Är sugen på att prova, och undrar vilken sorts tyg ni använder. Var på tygaffären idag och hade med en kokpåse som jag köpt på Humlegården som referens. De hade inget liknande. Vad använder ni för tyg, var finns det och hur mycket behöver man (jag tänker inte göra större batcher än 20 liter vatten)?

Börjar alltmer luta åt att prova brew in a bag. Vilket material är det i påsen? Beer Smiths sida om detta talar om att man skall använda swiss voille. Är det bomull eller något konstmaterial?

Har väl titta för djupt i glaset. Det är naturligtvis en foreign jag menar.

24

(7 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Bryggde en imperial stout för en månad sedan. OG var 1055 och FG blev så högt som 1022. Smaken är lite syrlig, vad kan det bero på? Jag hade inte någon havre i så det kan inte vara källan. Kommer syrligheten att dämpas eller blir den kvar med lagring?

25

(10 svar, postad i Utrustning)

Jag har malt med en gammal kaffekvarn i flera år, men förra veckan provade jag med att krossa/mala med en betydligt modernare maskin, en Moulinex kaffekvarn. Den har två vingar som slår sönder malten, så om man kör för länge blir det mjöl. Jag malde fyra kilo på mindre än tio minuter och fick bra utbyte ur malten. Rapporterar resultatet när brygden är klar. Jag körde två deciliter åt gången, och malde tre till fyra sekunder.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/Moul.jpg