+1, ditt vatten ser ju perfekt ut för wit. Den generella rekommendationen att ligga på minst 50ppm Ca för att vara säker på att jästen flockar ut kan man ju egentligen också bortse från just när det gäller wit; den skall ju vara grumlig.

2

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag sparar 2-3, beroende på hur klätterfaciliteterna är beskaffade. Man kan ha två stänglar klättrande på samma vajer, men jag tror inte det är någon större fördel. I och för sig kan det vara bra att ha en i reserv om den relativt känsliga toppen på en av stänglarna skulle skadas i racet uppför vajern.

3

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Precis återvänt från nedkopplad semester, plantor kommer. Skall snacka med postombudet om vilket sätt som är bäst för att skicka plantor.

Edit: Jazze: jag vet att jag fått en del mail om plantor, och jag har inte inventerat dem ännu. Blir det skott över får du gärna ett. Återkommer.

4

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Nu har jag varit ute och gallrat, skotten är kraftiga och fina i år, så det blir rejäla sticklingar. Om någon vecka eller två har de skjutit rötter och då är det bara att plantera. Hojta till om ni är sugna.

Bättre att du får ut dem snabbt. Det kan hända att ingen av de revorna som växt ut kommer klara sig, men oroa dig inte för mycket om det händer, roten är stryktålig, och efter ett tag kommer nya skott.

Lindh skrev:

Ser ni någon skillnad?

Jästen tycks ha gjort det vänstra glasets fot brantare och stjälken grövre.

7

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Tyckte det funkade ganska bra med alla mina barn, tricket var för min del att tajma in middagslur med kokslut/kylning. Då vill man inte ha en bebis snoende runt fötterna.

8

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Eller asch, nu blev det fel. Radhusgrillen: PM:a mig din adress så skickar jag upp ett par, det är redan dags att gallra bland skotten. Aenima: som jag skrev ovan.

9

(33 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Tycker mig minnas att du inte bor så långt från mig? Du kan få sticklingar av cascade av mig. Har gott om'et.

Det blir en stor andel socker, varning för vinöst och alkoholdoftande öl. Vet inte vad du tänker göra, men kanske byta en del av sockret mot maltextrakt? Hursomhelst, matematiken:

Jag brukar räkna i öchslegrader (°Ö), vilket är OG*1000 - 1000. Du vill öka från 76°Ö till 95°Ö. Det blir 19°Ö. Multipliceras med antal liter 18 * 19 = 342°Öl (°Öchsleliter). Vanligt strösocker ger 375°Öl/kg. Så 342/375=0,912kg borde det bli. Maltextrakt tror jag också ligger på 375°Öl/kg.

Edit: räknar som en kratta på onsdagkvällar, vad det verkar; fixat.

När jag läser den texten tycker jag det är tydligt att det är underpitching som är ett problem, men att det KAN finnas anledning att underpitcha just tysk veteöl, om man verkligen vill ha banantonerna (tillsammans med diacetyl, finkel, svavel och hög FG). Men jag tycker att du har en poäng, och om man vill experimentera mer med detta skall inte jag vara den som avråder.

Anyman skrev:

Underpitching hjälper också banansmaken eftersom det stressar jästen rejält och den då producerar mer estrar.

Vill inte trampa på några tår, så ta detta på rätt sätt, men underpitching är en minst sagt problematisk strategi. Dels för att resultaten är svåra att förutse, inte bara esternivåer utan även andra (fel)smaker och FG. Och dels för att slutresultatet har sämre förutsättningar att bli gott, på det hela taget. Jag skulle nog hellre titta på mäskschema och jästemperatur men pitcha rätt mängd jäst. Men envar salig å egen facon.

Ta och läs den andra tråden också (länk). Om du vill ha en balanserad weissbier snackar vi mycket lägre jäs- och pitchtemperaturer.

14

(4 svar, postad i Bakning och matlagning)

Låt gallret ligga på och bränn bort skiten, och kör av det hårt med stålborste.

Jag tycker du skall prova de regionala dryckerna om du åker till sydfrankrike. Begränsa dig inte till öl bara för sakens skull.

Kul! De där engelska smakerna är lite luriga att få till, recepten är förrädiskt enkla vad gäller ingredienserna, men för att få till det krävs det inte så lite handlag.

Ok, vi försöker.

1. Effektivitetsproblem är så otroligt komplext, det är bara att sätta på tänkaremössan, krypa upp i läsfåtöljen och börja klura. De flesta introduktionsböcker i ölbryggning behandlar ämnet på något sätt. Om du kör BIAB nu så prova med hink-i-hink och flödeslakning. Eller satslakning (batch sparge) som är min favorit.

2. Just för imperial stout brukar inte bortkok vara ett stort problem, du vill ha hög OG och struntar högaktningsfullt i om färgen blir lite högre (mörkare). Men om du behöver späda så gör det inte förrän du har vörten kyld i jäskärlet, det är först då du är 100% säker på exakt vad du har fått ut. Vet du att du kokar bort mycket så laka ut mer vört! Det kanske hjälper med effektivitetsproblemet också.

3. Brygg receptet som det är och se vad du tycker om det. Jag tror inte du kommer kunna få ner ölen från 1,090 till 1,018 med den maltnotan, jäsningen kommer stanna bra mycket tidigare.

Jo, det vet jag, men det kan inte vara många som tappar om av någon annan anledning?

Kan vi inte stuva om terminologin lite så det passar moderna omständigheter? Antingen så buteljerar man efter jäsningen, eller så tappar man om för torrhumling? Finns det någon som gör på något annat vis?

Du är nog inne på rätt spår i din andra tråd om vattenbehandling. Prova att kicka upp din kloridhalt med lite CaCl2 och se om det hjälper.

Jag vet inte jag, Fullers IPA är väl ganska så blank, i mitt minne var min gamla favorit Ushers IPA fullständigt kristallklar. Men det är förstås engelsk IPA vi talar om då.

22

(8 svar, postad i Humlegården)

Googla på priming och growler. Blandad giv där i de internationella forumen. Själv skulle jag nog precis som mankang föreslå en svagdrickaflaska, den står pall.

Asch, jag hade hoppats på ett nytt sådant där ölstilsadverbial: Imperial Satanistic Red Ale.

Lindh skrev:

Tack! Blev nästan lite satanistisk i stilen :-)

Intressant, på vilket sätt? Vill också brygga satanistisk öl...

Skrev lite sparsmakat där mot slutet, det är alltså kalciumsulfat (CaSO4) jag tar 5-7g av till en 25-literssats. Dessutom tappade jag visst ett kommatecken för kloridvärdet, 12,0 mg/l skall det förstås vara.

Prova gärna att matcha Burton-on-Trent-värdena, kanske inte första bryggningen men andra eller tredje. De flesta bryggare avråder från att hälla i så mycket salter, men jag har provat det och tyckte det funkade ganska bra.

Här är en tråd från några år tillbaka där jag med en dåres envishet försöker få rätsida på stilen.