Öka SG från 1.076 till 1.095

Visste inte riktigt vart jag skulle lägga det här inlägget så hoppas det hamnar rätt nu.

Har försökt att räkna ut hur mycket bryggsocker jag behöver tillsätta för att öka SG från 1.076 till 1.095 i en brygd på 18 liter, men det blir bara fel. Kan jag få hjälp att räkna ut hur mycket bryggsocker jag bör tillsätta?

Sv: Öka SG från 1.076 till 1.095

Jag får det till att 1076 motsvarar 3.591 kg socker och att det krävs 4.461 för att nå 1095. Då räknar jag med att sockret har 100% extraktvärde. Skriver in värdena i mitt bryggprogram som är Beeralchemy. Skillnaden är alltså 870 gr. Testa nåt sånt i ditt bryggprogram om du har ett och se vad du får för värden.

/Fredrik

3 Senast ändrad av peps (2014-04-02 20:44:27)

Sv: Öka SG från 1.076 till 1.095

Det blir en stor andel socker, varning för vinöst och alkoholdoftande öl. Vet inte vad du tänker göra, men kanske byta en del av sockret mot maltextrakt? Hursomhelst, matematiken:

Jag brukar räkna i öchslegrader (°Ö), vilket är OG*1000 - 1000. Du vill öka från 76°Ö till 95°Ö. Det blir 19°Ö. Multipliceras med antal liter 18 * 19 = 342°Öl (°Öchsleliter). Vanligt strösocker ger 375°Öl/kg. Så 342/375=0,912kg borde det bli. Maltextrakt tror jag också ligger på 375°Öl/kg.

Edit: räknar som en kratta på onsdagkvällar, vad det verkar; fixat.

Think globally. Drink locally.

Sv: Öka SG från 1.076 till 1.095

Jag har för mig att rent strösocker ger 386°Öl/kg.
Palmer anger 385 i Howtobrew.
Nåväl 342/386 = 0,886 kg strösocker ska göra susen.
Samtidigt blir det väldigt mycket socker och risken är att ölet får en helt annan karaktär än vad man vill ha.