51

(27 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Läser man receptet i bloggen tycker jag att det verkar luta åt en kolsyrad julglögg i karaktären. Intressant om ett tillskott av malt och humle kan få det att bli julmust.

Jag har en mycket gammal kokbok, kanske från slutet av 1700-talet där det finns recept på läskedrycker som kolsyras genom jäsning, bl.a. en sockerdricka som innehåller humle (!).

Ett tips i sammanhanget kan vara att använda sådan jäst som används till söt mjöd eller sött vin (kanske finns här hos Humle - finns hos Brouwland). Den jäser inte fruktsocker varför slutprodukten blir söt.

https://www.brouwland.com/en/our-produc … m-doux-7gr

52

(14 svar, postad i Utrustning)

Uppenbarligen här något hänt hos JG. Bytt underleverantör, lagt tillverkningen i något lågprisland etc.

53

(14 svar, postad i Utrustning)

När det gäller gassidan använder jag inte JG utan instickskopplingar i metall som jag hittat i en butik för hydraulik/pneumatik. Jag använder gängad Corneliuskoppling med mutter och nippel samt huvudsakligen slang med 6mm ytterdiameter i polyuretan eller polyamid.  Även på vätskesidan har jag inte haft JG direkt på Corneliuskopplingen utan även där mutter och nippel samt därpå 3/8" slang och sedan  JG-övergång till sytråd.

54

(14 svar, postad i Utrustning)

Rambo skrev:

Tror det är kylan som gör att de inte håller.

Det ska väl vara rejält kallt om plasten ska spricka vid normal hantering. Har du grejerna i frysen på något sätt?

Ett alternativ kan vara att prova med ett annat fabrikat av patron istället för Sodastream, exempelvis AGA. Jag har hört att vissa har haft problem just med Sodastream-patronerna. Överdelen ovan gängan på patronerna kan se olika ut på de olika fabrikaten.

56

(14 svar, postad i Utrustning)

Hur har du lyckats med det? Jag har använt JG i minst tio år och aldrig (peppar, peppar!) råkat ut för något "haveri". Det finns liknande instickskopplingar av andra fabrikat (DMfit, Legris etc.) men jag vet inte om de är bättre på något sätt.

Vad menar du med haveri förresten? Är det läckage?

Jag vet att JG kan läcka om man inte trycker in slangen ordentligt i botten. Sen ska det också vara rätt gänga om det nu är är en sådan koppling samt givetvis rätt sorts slang hela vägen.

Men det verkar kanske har utövats ett visst övervåld på något sätt.

57

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Som sagts ovan, stilren patersbier kan vara både det ena eller andra, men det skall väl röra sig om en alkoholsvagare trappist och för mycket humle kommer kanske att maskera de typiska jästkaraktärerna där. Orval är väl möjligen ett undantag vad gäller humle om de nu har någon "enkel" variant.

Jag skickade in en patersbier utifrån ett amerikanskt recept till SM men fick den bedömd som "icke typriktig" men god på grund av att den var för besk (typiskt jäkla amerikaner!)

http://www.saltakvarn.se/produkter/veteflingor/

En återförsäljare för Humlegården här påstod att de hade slutat med puffat vete.

Den här produkten finns i många livsmedelsbutiker och även i en del nätbutiker. Annars kan du göra en ett besök i deras egen butik i Stockholm eller deras butik och kafé (trevligt, utflykt rekommenderas) i Järna.

http://www.saltakvarn.se/produkter/vete-helt/
http://www.saltakvarn.se/vara-butiker/b … stockholm/

60

(10 svar, postad i Utrustning)

MwaTech skrev:

, är det typ denna som funkar till bryggning om man bara ska ha basic funktionen att kunna styra elpatronerna efter temp ? http://www.auberins.com/index.php?main_ … cts_id=106

Ja, den används mycket av hembryggare.

Själv har jag den här som även har en inbyggd timer som kan användas på olika sätt, ex. integrerat med tempstyrningen exempelvis börjar timern räkna ner när inställd temperatur uppnåtts och larmar när tiden gått ut. Jag är mycket nöjd med den. Manualen är på c:a sju A4-sidor.

http://www.auberins.com/index.php?main_ … cts_id=239

61

(10 svar, postad i Utrustning)

Jag skulle nog satsa på en Auber-PID istället. Där finns också omfångsrika och bra manualer, användarforum, garantier mm.

http://www.auberins.com/index.php?main_ … mp;cPath=1

62

(4 svar, postad i Utrustning)

JoelS skrev:

liksom att rostfritt har bättre värmeledningsförmåga vilket är bra om grytan står på en kokplatta.

Nädu, aluminium har betydligt bättre, det är därför det finns ett inbakat aluminiumskikt i botten på kastruller och grytor även om de i övrigt är i rostfritt.

63

(4 svar, postad i Utrustning)

magnus_a skrev:

Och om jag tar bort byglarna och matar varje slinga med 230v, blir det 3x2000w då?

Hängslen och livrem (eller forum och forum) smile

Jag får väl klistra in mitt svar från det andra forat.

Ja, man kan mata varje slinga med 230V, det är det som kallas stjärnkoppling (y-koppling). Jag utgår då ifrån att vi använder tre separata faser. Man kopplar då ena änden på respektive slinga till varsin fas och den andra änden på slingorna till neutral (nollan). Elementet drar då c:a 9A per fas förutsatt att elementet är specificerat att ge den här här effekten vid den här inkopplingen. Det kan man kontrollera genom att mäta resistansen (motståndet) hos varje slinga. Det skall då vara c:a 25 Ohm per slinga.

Försök inte att mata alla slingorna från en fas. Det finns inga säkringar i ett normalt hem som klarar detta.

Skulle du koppla in elementet d-kopplat skulle det gå på 400V och dra 16A per fas och ge 19200W. Då användes tre faser men inte nollan.

64

(4 svar, postad i Utrustning)

På bilderna är det till synes samma 3-faselement som är d-kopplade (380-400V).

65

(20 svar, postad i Utrustning)

Off topic: K-märkt 60-tals-kök? T.o.m. Perstorpsplattan verkar vara original.

66

(16 svar, postad i Utrustning)

Jag har ingen egen erfarenhet men just dessa plattor, Hendi den vanligaste,  är populära bland hembryggare. Det finns flera som figurerar på detta forum och andra som har dessa. 50 liter har jag sett att man kör, inget problem alltså. Man får tänka på att de kräver 16A säkring för att köra fullt. Hoppas att också någon av dessa innehavare läser detta och kan ge dig ett mera ingående svar.

67

(12 svar, postad i Utrustning)

JämtN skrev:

Detta bygge är dock förskjutet på framtiden då jag inte hittar någon med möjlighet att ta upp hålen i kastrullen.
hmm

Det finns ju 40mm punchar - men du kanske redan sett någon och möjligen avskräckts av priset. Här en länk dock.

http://www.angelhomebrew.co.uk/en/homeb … punch.html

68

(0 svar, postad i Humlegården)

Även intressanta tillbehör ex. att göra kranen fjädrande. Något för Humlegården?

http://www.intertap.beer/

Biltemas rostfria kulventiler har nog brittisk BSP-gänga (d.v.s. "vanlig" svensk rörgänga) medan Humlegårdens har amerikansk NPT. 1/2" BSP och NPT går att skruva ihop utan större problem, lite mera gängtejp kanske. Rostfritt i både NPT och BSP går att hitta på Ebay. Ovannämnda brittiska butik har rostfritt med BSP-gänga. Jag själv försöker hålla mig till BSP men har även satt ihop NPT och BSP (1/2") ex. när jag bara hade NPT på sensorn till PID-en.

Här är en engelsk hembryggarbutik som säljer de här thermogrytorna. De har även verktyg, tillbehör och instruktioner för hur man fixar till dem.

http://www.angelhomebrew.co.uk/en/

71

(27 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

http://www.slu.se/sv/centrumbildningar- … risvaxter/

72

(27 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jazz skrev:

Vet inte om klimatet skiljer sig nämnvärt i nordöstra Småland jämfört med här i Stockholmstrakten.

Sverige brukar indelas i åtta odlingszoner där en lägre siffra betecknar ett mildare klimat. Det styrs inte enbart av breddgraden utan av ex. höjd över havet, närhet till hav/stora sjöar och även andra lokala förutsättningar.

Exempel:

Kalmar ligger i zon 1, samma som sydligaste Skåne men delar av sydsvenska höglandet bara några mil från Jönköping ligger i zon 5, samma som Umeå.  Jönköping i sig nära Vättern ligger i zon 2.

Stockholm ligger i zon 2 liksom Västervik. Vimmerby torde ligga i zon 3-4.  Sundsvall i zon 4.

I Horn i södra Östergötland ligger ett av Götalands värsta köldhål men det hör också till de varmaste platserna i Götaland på sommaren. År 2010 var det minus 31,6 grader i januari men plus 33,8 i juli. Här har vi alltså ett uttalat inlandsklimat. Vid ett tillfälle i år var Horn både en av de varmaste men även en av de kallaste platserna i Götaland samma dygn, varmt på dagen men kallt på natten således.

73

(9 svar, postad i Utrustning)

Jag är lite konfunderad över att det här elementet från Bryggeributiken verkar ha en C14-kontakt. Det brukar (eller har brukat) vara den snarlika C16 på den här typen av element. Det är det på mitt (då något äldre) Peco-element. Det som skiljer C16 från C14 är att C16 har en upphöjning/klack nedanför det mittersta stiftet. C16 och tillhörande hona C15 (med en skåra för klacken på hanen) är specificerade för högre värme än C14 och dess hona C13.

På grund av klacken på C16 (hane) kan du inte trycka in en C13 (hona) där.

I min kokgryta på 50 liter har jag ett tvättmaskinselement på 3 300 Watt. Jag köpte det nytt som reservdel på engelska Ebay. Det sätts fast i ett avlångt hål i väggen på kärlet bara genom att dra åt en mutter eftersom det har en inbyggd packning som expanderar och tätar när man drar åt muttern. Det var specat som 3 000 W i annonsen men efter besiktning och följande uppmätning kunde jag se att det skulle ge 3 300 W i 230V.

strundt skrev:

Jag kör denna för att reglera ett extra element på 600W jag har i min 30l gryta. Funkar bra, borde inte vara några problem att köra med ditt element.

http://www.ebay.com/itm/AC-220V-3800W-V … 2a51b7040f

MEMattsson skrev:

Finns det redan en inbyggd halvledarrelä (ssr) i denna? Vad behöver man det till? Som ni förstår är jag otroligt mycket rookie med detta. Hoppas ni har överseende

Den här effektregulatorn behöver inget särskilt SSR även om den inte direkt har ett sådant. Den producerar dock i likhet med ett SSR värme som behöver avledas. Det finns regulatorer med lite olika funktionssätt. Den jag har, med SSR, har förutom ratten även en display som visar i procent hur mycket effekt som går ut.

Såvitt jag förstått trådskaparens fråga så gällde det specifikt att reglera effekten (vid kok), inte styra temperaturen, även om effektreglering  ändå blir resultatet när man styr temperaturen. Att använda ett universaltermostat (ex. UT 200) enbart för effektreglering blir kanske lite omständligare än att bara vrida på en ratt på en effektregulator.

Själv ska jag till koket som sagt använda en effektregulator med separat halvledarrelä (SSR) där det är enbart dimensioneringen på reläet (och givetvis elementet) som bestämmer hur mycket effekt som kan tas ut. SSR på 25A och även 40A är vanliga . Temperaturen på mäskningen ska jag styra med PID-regulator som också använder SSR.

Jag har också en UT100, föregångaren till UT200. Jag har haft givaren (eller givarna) direkt i hett vatten men på längre sikt verkar de inte tåla detta. Jag har fått byta åtminstone en gång.