Induktions kokplatta

Hej.
Jag är på jakt efter en induktionsplatta för en 50 liters kastrull och såg dessa..

http://www.ebay.de/itm/Hendi-239780-Gas … 0960776368

http://www.ebay.de/itm/Bartscher-105837 … 0960776368

Är det någon som har erfarenhet av denna platta och om den fungerar på en kastrull med radie på 42 diameter eller kan recommender en annan? I instruktionerna till Barcher står att rekommenderad storlek på gryta är 24 cm diameter och på Hendi'n står det att apparaten kan bli skadad om grytan är större än 26 cm....

Sv: Induktions kokplatta

Jag har ingen egen erfarenhet men just dessa plattor, Hendi den vanligaste,  är populära bland hembryggare. Det finns flera som figurerar på detta forum och andra som har dessa. 50 liter har jag sett att man kör, inget problem alltså. Man får tänka på att de kräver 16A säkring för att köra fullt. Hoppas att också någon av dessa innehavare läser detta och kan ge dig ett mera ingående svar.

3 Senast ändrad av aenima (2016-01-07 10:41:08)

Sv: Induktions kokplatta

Vi hade en sådan induktionshåll till vår 36 liters gryta. Nu hade vi bara 13A säkringar och kunde därmed bara använda 2,9 kW. Om du har 16A säkringar så kommer det fungera men det kommer bara på gränsen. Skulle råda dig att titta på detta bygget (fast med två värme element i ditt fall). Då får du kortare tider till uppkok och kan köra 60 minuters kok på dom flesta ölen du brygger:

http://fearwolf.blogspot.com/2014/12/ut … kkarl.html

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Induktions kokplatta

aenima skrev:

Vi hade en sådan induktionshåll till vår 36 liters gryta. Nu hade vi bara 13A säkringar och kunde därmed bara använda 2,9 kW. Om du har 16A säkringar så kommer det fungera men det kommer bara på gränsen. Skulle råda dig att titta på detta bygget (fast med två värme element i ditt fall). Då får du kortare tider till uppkok och kan köra 60 minuters kok på dom flesta ölen du brygger:

http://fearwolf.blogspot.com/2014/12/ut … kkarl.html

/Peter

Kör på samma variant på min HLT (Thermogryta med inbyggt element) men efter dålig erfarenhet av vört som bränt fast i elpatronen och inte gick att få bort på min första plastis så ville jag inte ha några element i kontakt med vörten..
Jag köppte den lite större med toutchknappar men har fortfarande inte testat den med 50l
. Jag kopplar ur ugnen och kör på 16A

Sv: Induktions kokplatta

diabubblo skrev:

Kör på samma variant på min HLT (Thermogryta med inbyggt element) men efter dålig erfarenhet av vört som bränt fast i elpatronen och inte gick att få bort på min första plastis så ville jag inte ha några element i kontakt med vörten..
Jag köppte den lite större med toutchknappar men har fortfarande inte testat den med 50l
. Jag kopplar ur ugnen och kör på 16A

Vi har haft våran gryta i mer än ett år och det har inte bränt fast något i dom. Dom blänker fortfarande. Men du gör som du vill naturligtvis.

/Peter

En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg: http://fearwolf.blogspot.se
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Fear-Wolf-brewery/392281610808876
Presentation: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=5717

Sv: Induktions kokplatta

hej - jag har fått hem en 3500w Hendi och provkokat med vatten (ca 25l) och tycker att koket ser väldigt svagt ut.
All effekt verkar genereras i mittersta delen och jag måste ligga på fulleffekt för att det skal bubbla (där bubblar det rejält
ist - som en virvelvind i mitten)
Såg en video på youtube där någon provar sin med vatten och det ser precis ut som för mig:

https://youtu.be/MxGYXWN6NRw

Nu har samma person postat en video när han kokar vört (iofs med isolerad kittel) och det ser helt annat ut:

https://youtu.be/qIUqYZX-PGU

Gör densiteten att intensiteten på rörelsen i vätskan blir annan? Blir vattenkoket
annat än vörtkok?

Jag försöker avgöra om jag skall provbrygga med min eller försöka reklamera genom e-bay direkt...

Sv: Induktions kokplatta

Koka. Det är absolut skillnad på att koka vatten och vört. Hur stor vet jag däremot inte. Men jag skulle säga att video 1 räcker för kok, video två är nästan onödigt mycket kok.

Sv: Induktions kokplatta

Jag har inte märkt någon jätteskillnad på vört och vatten utan marginell. Dock är hans vörtkok inget att eftersträva. Lagom rullande är bättre.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

9 Senast ändrad av lars_gefle (2016-04-01 11:15:55)

Sv: Induktions kokplatta

Tack för input.

Jag slänger in en video på mitt testkok på 25-26 liter vatten. Detta är med full effekt 3500w.
Tror ni:
a) att det räcker för att få en riktig hot break och koka ur DMS etc?
b) att plattan är hel, dvs att det skall se ut så här på full effekt?

Jag hör ju att vissa kokar 40 liter med denna så jag blir fundersam om jag fått en som inte fungerar.
All effekt verkar komma från en liten cirkel i mitten - precis som på den där jänkarens vattenkok (video nr 1 ovan).
Aningen mer kok med en annan 30l kittel.


https://youtu.be/6Iro4vKrEXI

Sv: Induktions kokplatta

a. Jag tror det räcker
b. är din trasig så är min det också smile

Sv: Induktions kokplatta

Här är ca 22 liter kok på billig 2000w-platta från Kjell&Co i Biltemas 25l-kastrull: http://youtu.be/FaNKkzyDZc0

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Induktions kokplatta

Tror inte det spelar så stor roll. Det är den mekaniska rörelsen vi vill åt av ett rullande kok, lite mer i mitten vs. över hela gör nog detsamma eftersom vörten rör på sig och blandas runt när det bubblar på.

Sv: Induktions kokplatta

Andreas: Det ser alltså ut så där även med din? Det låter ju som att jag isf inte skall börja bråka med nån tysk e-bayhandlare.
Lindh: Du verkar ju kunnig, tror du att mitt kok duger för vört?

Jag lyssnade på Beersmithpodden när det handlade om kok, och gästen, en brygg-professor var helt inne på att vört skall koka våldsamt.
Han verkade iofs inte ha hembryggarperspektivet och hade aldrig bryggt i den skalan.
Är era erfarenheter att det räcker med ett lättare kok/rull?

Sv: Induktions kokplatta

Får väl uppdatera med att Biltemas snikgryta som inte klarar induktion, levererar på 23 l iaf:
http://www.youtube.com/watch?v=KBo9SgeMnls&sns=em

Sv: Induktions kokplatta

Målet är att driva av DMS, samt ha den mekaniska rörelsen så att proteiner klumpar ihop sig och fäller ut sig, och utvinna ordentligt ur humlen (isomeriseringen av alfasyra mm. är inte bara temperaturberoende). Det behöver inte koka så våldsamt för det, bara det rullar lite fint enligt vad Lindh visat så blir det bra. Det blir lätt att hembryggare vill optimera allt, större-snabbare-kraftigare=bättre, och därav har vi nog fått en kultur som kokar skiten ut vörten till ingen större nytta. Tror även det kan finnas viss historisk aspekt på det hela.

Jag kan inget om hur större bryggerier gör, men jag skulle gissa att det handlar om en skillnad i hur bra den dyrbara humlen kan användas till fullo, i avvägning mot energikostnaden för att driva onödigt mycket vatten till kok.

Sv: Induktions kokplatta

Jag tror ditt kok duger gott Lars_gefle. Jag kokade 45l med 3200w doppvärmare länge och det gav perfekt kok (se min filM ca sju min in: http://youtu.be/cRvdLvMxsBo)

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Induktions kokplatta

Jag tror att du lyssnade på dr Charlie bamforth ????
Sjukt kunnig person, men han verkar väldigt känslig för dms!

Ja det ser ut ungefär så för mig med. Kör ba! smile