Kjelles kokplatta duger inte.

Inviger i skrivande stund min induktionsplatta från "Kjelle" och jag är besviken. Har hört många bra ord om den men nja... Jag har en 25:a från biltema och med locket på till 75% får jag precis ett lätt kok. Är det fler som upplever det här? Jag vet att många haft problem med biltemas gryta pga den tunna plåten men min är väl använd och "bonkar" inte längre på den vanliga spisen. Den har slått sig färdig liksom.

Vad kan man göra för att öka koket? Doppvärmare? Vart köper jag en billig och bra sådan?

///M

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Har du isolerad kastrull? Jag får till perfekt kok på 23-24l med samma grejer som du plus claes ohlsons isolering, absolut inget lock. Jag får till bra kok med 2l mer i min Patina 36l. Kokplattan är absolut inte fantastisk utan i linje med andra plattor med 2000w. Induktion överlag däremot ger väldigt lite värmeförluster så visst är det bra.
Doppvärmare så går det med grilltändaren men vilka metaller den släpper ifrån sig i vattnet är oklart. Doppvärmare finns en uppsjö på ebay (immersion heater). Använd en lös jordfelsbrytare precis vid doppvärmare ifall att!

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Mmm. Gillar inte det där med doppvärmare egentligen. Jo kastrullen är isolerat. Två lager av biltemas tjocka liggunderlag. Där emot så har jag lyckats bränna bort lite av det i nederkant. Kanske 2 kvadratdecimeter totalt. Det påverkar såklart men jag tänker att det inte borde vara det som avgör om det blir ett bra kok eller inte. Får väl testa med ny isolering och se.

/// M

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Vad är Claes Olsson isolering btw? Liggunderlag?

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Ja det är ett liggunderlag som är billigt och mycket tjockt.

http://www.clasohlson.com/se/Liggunderl … tt/31-8259

http://www.lindhcraftbeer.com/wp-content/uploads/2015/12/151228_lindh_craft_beer_hefe_XIX_0001.jpg

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Off topic: K-märkt 60-tals-kök? T.o.m. Perstorpsplattan verkar vara original.

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Hahaha, K-märkt vet jag inte men ja det mesta i köket är original 60-tal. Även avsaknaden av köksfläkt...

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Lindh, det låter på dig som att du får bättre effekt med patinagrytan än med Biltema. Stämmer det? Och kan du ställa din 36 L kastrull på Kjell & Co-plattan utan att den spricker? Jag hade tänkt mig köpa en 30 l patinagryta och en induktionsplatta för att koka ca 25 liter, men är osäker på om det kommer att fungera.

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Jag får lika bra kok i bägge kastrullerna, Patinan går att testa koket med några litet mer pga storleken.
Jag har haft min fd Patina 50l-på plattan och även om det går så rekommenderar jag avlastning inform av träbitar. Kolla under utrustning på min blogg så ser du träplattan jag hade så induktionshällen inte skulle gå sönder. Max kastrullvikt enligt manualen är 5kg och jag har haft ca 60kg som mest.
Kan vara att alla plattor är lite olika men för mig funkar plattan bra utan understöd från doppvärmare. Har en film jag kan maila på koket om någon slulle behöva.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Tack! Jag tar gärna del av videon. Jag skulle vilja ha en effektiv, stabil och tålig induktionsplatta men kan bara ta ut 2300 W, och de stabila induktionsplattorna jag har hittat verkar alla vara på 3500 W (tex denna: http://www.amazon.de/Hendi-Induktionsko … 3E2E4MDW).

Men om det fungerar med Kjell&Co-plattan så är det ju bra (eventuellt med avlastningen som du föreslår). Kommer du ihåg hur lång tid, ungefär, det tog att koka upp drygt 20 liter med Kjell&Co-plattan? Hittills har jag kokt på elspis och det tar ca en timme att få 20 liter att koka.

11 Senast ändrad av Lindh (2016-01-12 15:18:16)

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Tiden beror ju på om man mäskat ut eller inte, dvs om det är 65-100 eller 78-100. Jag kör mashout o låter påsen droppa av ovanför kastrullen medan den värmer till kok. Skulle gissa på 20-30 min som mest. 1c/min plus lite extra runt 98-99.

Här är koket med Biltema+Kjellplattan+Claes Ohlsons isolering (liggunderlag)
https://www.youtube.com/watch?v=FaNKkzy … e=youtu.be

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Tackar för detta!

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

För dess pris är den svårslagen men det är klart att 300w till inte skulle skada, har inte sett någon platta med den specen för billig peng dock. Däremot köpte vi ny vattenkokare för några veckor sen och den var på 2400w så det kanske kommer mer sånt framöver...

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Lindh, är det vad du skulle kalla "rullande kok"? Jag har funderat lite på hur det skulle definieras och jag anser att det bör bubbla rätt så mycket mer. Räknar med ca 4 till 4,5 liter bortkok på ca 20 liter på en timme. Om det där är rullande kok är jag inte jättelångt borta på kjelleplattan ändå. Lite ny isolering borde göra susen då. Jula har ett liggunderlag som är 2 cm tjockt.

/// M

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Ja det där är ett rullande kok. Långt över "sjudande", inte stormkok. Titta inte på jänkarna som fullkomligt dödar sin vört, det finns ingen anledning att koka bort vatten om man inte gör imperial stout.
Får du bra öl med alla de fördelar koket ger (minskad dms, koagulering, bra beska etc) så räcker ditt kok. Jag har gått från stormkok till "tydligt kokande med rull" och det fungerar utmärkt. Koket i filmen är min miniminivå på vad jag tycker är helt okej, dvs ingen anledning till att öka intensiteten eller oroa sig.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

MadManMacho skrev:

Lindh, är det vad du skulle kalla "rullande kok"? Jag har funderat lite på hur det skulle definieras och jag anser att det bör bubbla rätt så mycket mer. Räknar med ca 4 till 4,5 liter bortkok på ca 20 liter på en timme. Om det där är rullande kok är jag inte jättelångt borta på kjelleplattan ändå. Lite ny isolering borde göra susen då. Jula har ett liggunderlag som är 2 cm tjockt.

/// M

jag körde med Julas 20mm underlag till min första kokgryta, det höll formen dåligt och var osmidigt att jobba med. Rekomenderar Clas Ohlsons 14mm liggunderlag "Asaklitt då detta håller formen mycket bättre och är smidigare, av dessa anledningar tror jag det ger bättre värmeisolering än Julas tjockare variant.

MVH
//NJN

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Jag har gått över till gas efter att ha använt Kjelles induktionsplattor vid ett 10-tal bryggningar. Maskar, läkar och kokar i två 36l bryggkastruller med silplåt. Bryggde två batchar i lördags. Gick hur snabbt som helst - bara att dra på mer gas, behövs ingen isolering. Ska köra så här ett tag. Enda frågetecknet är om jag kan dra ner gasen tillräckligt för att understödja mäskning.

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Har lurat på gas men då jag brygger inomhus känns det sådär. Isf vill jag ha en flamvakt men har inte hittat någon kokpall i min prisklass som har det. Nu har jag ju dessutom redan investerat i kjelles platta (utan rabatt...) så det får bli den vägen.

Jag lydde inte rådet ang julas liggunderlag utan tänkte att fan 20mm måste ju vara bättre än 14! Nope!! Det var inte så krångligt att få till snyggt runt grytan utan det satt tight och fint. Däremot så tror jag helt enkelt att det inte isolerar speciellt bra helt enkelt. Jag hade dubbla lager av det, alltså 40mm isolering och fick sämre rullande kok än med mitt sönderbrända biltema liggunderlag. Blir till att krypa till korset och köpa classes tror jag...

Vad tror ni om att sätta ett tunnt reflekterande skikt innerst? Typ en sådan foliegrej som man lägger i vindrutan på bilen eller en nödfilt eller något (https://www.jula.se/catalog/fritid/fril … ie-956122/) och sedan ett varv med classes liggunderlag? Borde det bli bättre eller sämre än två lager liggunderlag?

/// M

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Känn på liggunderlaget under bryggning. Ljummet är ok, är det varmt så smiter för mycket värme. Jag har säkert avverkat 4 av kjelles liggunderlag o tycker dom är suveräna. Most bang for the buck! Fast namnet, Asaklitt, får dom faan göra nått åt. Tänk om det påverkar smaken på ölet...

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Haha! Ja....hoppas kan man ju... smile

Ska prova med clas ohlsons liggunderlag och en folierad innerst. Sitter och kokar för sista gången med mitt biltema underlag nu. Försökte laga det medelst tillskurna passbitar och silvertejp. Såg riktigt snyggt ut tyckte jag men kag hade inte räknat med att det drog ihop sig i underkant. Liggunderlaget passade i överkant men vid botten saknades nästan en decimeter.
Fick spel och slitsade upp skiten med en slö morakniv, lappade i fullt med småbitar och lindade in hela grytan i silvertejp.
Fan. Och igår skulle jag ruska om jäshinken på min veterökipa och banne mig om inte locket flög av och flera liter av det goda sköljde över mig.

Har inget flyt i min bryggning för tillfället....

/// M

"Trying is the first step toward failure."

Sv: Kjelles kokplatta duger inte.

Du får dricka mer öl så du blir vän med öl gudarna? Hehe. Montera ett element i grytan istället? Typ bryggeributiken eller stora grytor har ju ett smidigt på 2400w  som du kan köra på 10a,  ja kanske har ett sånt över här nånstans.  Annars är väll classes liggunderlag överlägset dom andra ja provat.