1

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Kanel släpper smaken bäst ifall du har i det under sekundär jäsningen istället för att koka den. Om du kör med hela kanel stänger så ta i ganska mycket och låt de inte liggar längre än 3 dagar. Efter den tiden kan det smaka "blöt bark" istället för kanel.

Såhär på rak arm har jag för mig den bara klarar 9% bara faktiskt. 11 som absolut högst men det är nog inte offta.

3

(18 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

MaltMårten skrev:

Har en liten fråga. Jag har en 25liters dammejeanne och tänkte brygga en sats på 8 liter. Är det för mycket luft eller funkar det? Ska försöka införskaffa 10l dammejeanne i framtiden.

Det går bra, syret är lättare än koldioxiden så den kommer pressas ut allt eftersom det jäser.

Angående dammejeanne´s dryghet att jäsa i håller jag med ifall det är öl man jäser, lättare i hink på alla sätt och vis. Gör man däremot vin eller mjöd som skall stå länge är glas dammejeanne överlägsna sålänge man har något över så den inte står i ljuset.

4

(9 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag har faktiskt en flaska sådan glögg kvar i källaren, fick några som present förra året och de är gudomliga smile
Det kräver tid dock då de behöver lagras ett år, gör man en enkel rödvinsatts med någon "riktig" vinjäst ist för den kattmaten som kommer i vinsattsen (Ex bordeaux vinjäst) så får man en väldigt bra grund. Lite socker och kryddor senare så har man 20L glögg att spara, lagra, dricka eller ge till vänner.

5

(13 svar, postad i Utrustning)

Mythbusters hade ett avsnitt med liknande problem, hur man snabbast kylde ner ölen till 4° har jag för mig.
Är det bara för en kväll så tror jag kylspiral nedsänkt i vatten/isbad vore smidigaste lösningen, kallt men inte för kallt.

Enda sättet att veta effektivitet före mäskning är vana med sin utrustning och metod.
Enda sättet att veta säkert effektiviteten före koket är att ta en dl utav vörten och kyla av för att mäta öchle.

7

(2 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Starkvins jäst? bör bli ca 18% med all det sockret och många jäst sorter klarar inte så mycket. Du tvingas nog späda ut det med något eller möjligen beställa en jäst som klarar att jäsa med så mycket alkohol, lär endå sluta i rätt sött vin.

8

(10 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Micael Tills dess Humle får in dem så har http://PGW.se 3 utav lalvins jäster till salu. rc-212, 71b-1122 & K1V1116.
Vad ska du brygga? har hört 71b ska vara näst efter D-47 vid mjödbryggning och rödvin blir inte bättre än vad man får utav rc-212 smile
Värt att notera är dock att bryggder jästa med 71b måste tappas om fort efter jäsningen är avklarad eller nära till för den ger ifrån sig fula smaker ganska snabbt efter den blivit inaktiv. Inget problem rc-212 lider utav dock. D-47 har jag inte haft nöjet att prova än.

9

(6 svar, postad i Utrustning)

Gör du en omtappning efter 3-4 dagar till nytt kärl kommer du bara tappa 2-3 dl utav din 5L satts öl. Jag brukar nästan alltid göra 5 eller 10L då jag brygger. 5L är helt perfekt för att prova nya recept eller typer.

10

(2 svar, postad i Humlegården)

Ser bra ut, lättare att hitta och framförallt lättare för nya bryggare att ställa frågor i korrekt del. Möjligen skulle man kanske kunna önska någon sorts "jäst" del. Finns så många saker om jäst så tycker nästan det skall ha en del för sig själv då de innefattar både öl, vin, cider och mjöd.
Valet och behandlingen utav jäst tycker jag nästan är viktigaste delen i ett recept, möjligt att humle-valet kommer på delad plats men det har man inte när man brygger cider, vin, mjöd.

11

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Klippt och klistrat från ett annat forum men det handlar om mjöd. Det bör dock ge dig en hum om mängderna ungefär.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
In my experience, for dark red, flavorful fruits:
1 lb per gallon of must just isn't enough - you barely know that fruit was in there, although some color lets you know that it wasn't only honey in the batch.
2lb per gallon - "entry level" for melomels IMHO - the honey notes are still very detectable; fruit adds nice floral and fruity overtones.
3lb per gallon - Fruit characteristics dominate, but the honey is still noticeable underneath.
4-5lb per gallon - Fruit wines with slight honey essences detectable.
Over 5 lbs per gallon - Uber-fruit! Usually at this level, the honey is almost completely masked, so all you've done is augment the fruit sugars with honey to bring the SG up to where you want it to be.
Now those are all for musts with initial SG adjusted by honey to be in the neighborhood of 1.095 to 1.110, which will ferment to dryness with just about any yeast out there. I don't do sweet fruit mels any more -- I like the subtle complexity of flavors and aromas in the dry to off-dry region. As always, YMMV.

12

(6 svar, postad i Utrustning)

De trivs bra utan luften men de första 2 dagarna kommer det skumma ordentligt så om du inte vill torka både väggar och golv bör du lämna en bra bit kvar och fylla på när det lugnat ned sig sen. =P

13

(3 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Bra fråga, jag har inga exakta nummer så det får nån annan ta men jag får personligen aldrig samma smaker från pellets som med blad/kottar men hade själv kört samma mängd som med kottar, ingen aning om varför och har aldrig hört någon annan med samma bekymmer.
Beskan ska dock ha bättre utbyte från pellets än med kottar. Beersmith ska kunna räkna ut skillnaden dock.

14

(4 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag har ganska liten erfarenhet av mjöd men angående kryddningen kan det nog vara bäst att vänta med till slutet eller åtminstånde andra halvan utav bryggningen. Lingon har lite konserverande effekt och försvårar jästens process vilket är det sista vi vill då du är ute efter starkt mjöd så dessa bör inte tillsättas förns det är helt färdigjäst.
Det går kanon att använda ale jäst men det blir då öliga toner istället för viniga. Har faktiskt bryggt en testbatch mjöd med öljäst och produkten smakade lite som "öl med mjödsmak" istället för "vin med mjödsmak" om man säger.
Mitt råd är att prova med 1-2 liter mjöd på alejäst och spara en flaska utav jästslurryn i kylen så har du jäst ifall du vill göra större satts mjöd eller en till Ale. (Du bör kunna känna smaken mjödet kommer få inom 4 veckor från start då alejästen sköter jobbet i expressfart i jämförelse med vinjäst)

Ju starkare vin/mjöd du brygger desto mer stressad blir jästen och desto längre lagring krävs för att fulsmakerna ska försvinna, men det går bra att tillsätta "ica vinjäst" ifall ale jästen för för tidigt. Det kommer dock addera till lagringstiden.

Kryddningens mängd har jag ingen aning om tyverr men prova dig fram med provbryggden smile Jag skulle nog prova starta på ca 90-100 ochle och se hur det jäser ut med den jästen, bör sluta med lagom sötma. (Ca 300g honung / liter)

15

(13 svar, postad i Utrustning)

Min fungerar skitbra, slår aldrig ifrån utan har ett tokfint rullande kok helt igenom. Köpte den  här på humlegården.

16

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Prova melanoidmalt, första alen jag använde det i blev nästan som att dricka grädde, godaste öl jag druckit i hela mitt liv.

17

(1 svar, postad i Humlegården)

Har ni möjlighet att ta in denna malt i ert sortiment? Har sett att det finns många som söker den men ingen formell förfrågan så jag skriver den nu.
Enligt den information man hittar på nätet är den verkligen "one of a kind". Ska påminna om viss karamell malt eller Aromatic malt i färg men totalt skilja i smak.

Från vad jag läst verkar choklad essense vara enda sättet att få den där extra choklad smaken, hoppas verkligen du slipper den där konstiga beska smaken jag alltid fått i samband med kakao i bryggning. Den har totalt fördärvat hela brygder även om den bara vart liten, skär igenom något fruktansvärt när man har en hel flaska att dricka.

19

(5 svar, postad i Utrustning)

var menat att vara 18L men min 8 är lite glapp så den kom aldrig med.

20

(5 svar, postad i Utrustning)

Plast isolerar många gånger bättre än glas, har liten erfarenhet från lager men när jag brygger 18L ale i hink stiger tempen ca 2° (17°)

Förjäkla härligt att se smile dessutom kör vi med näst intill identisk utrustning =P

22

(8 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Is funkar bra men du måste ha ca halva totalvolymet med is (18L slutvolym = 8-9kg is) Jag har provat med 15L och hade då bara 4kg, tog flera timmar och det var endå utomhus i -10°.
Till små mängder 10L och under funkar det kanon dock även om kylslinga är en överlägsen investering smile

ford-p skrev:

Några sidor om att anväda choklad i öl
Brewing with Chocolate
Formualting and Brewing a Winning Chocolate Porter Det vet ju perter redan hur man gör ;-) Det bästa är visst att ha i kakaon i sekundären.

Det kan jag nog köpa, att koka kakaon ger en fruktansvärt vidrig beska som skiljer sig så pass mycket från humlen att den kort och gott förstör ölen.

24

(13 svar, postad i Utrustning)

Fat anläggning helt klart.
Kan du bara koka 14L kan du endå brygga 30L öl utan problem om du skulle vilja.
Fatet har förändrat mitt liv smile

25

(5 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Bra fråga men smaken är just som smaken, alla tycker olika och ingen öl är i verkligheten "dålig" bara fel person som dricker den. Själv avskyr jag belgisk öl (De jag smakat iaf) så ska väll inte gå in på det men kan dra paralell med surströmming, vitlök, hjortron etc. Vissa älskar andra hatar.
En annan grupp av bryggare är de som fått för sig att - Desto svårare en öl är att återskapa desto bättre är den - Och jag tror nog du får det svårt att göra en kopia av din =P