Men där satt den ju! Tack för svaret haawa. smile
Och tack för omtanken Björn. Jag brygger fortfarande...11år senare, fast...kanske inte just den ölen eller med den humlen.

Experimental Homebrewing av Drew Beechum, Denny Conn
https://www.adlibris.com/se/bok/experim … 0760345382

Helt nysläppt. Lite avancerat och lite galet, kan det bli bättre? smile

3

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Höstens andra bryggning på gång i Notkällans bryggeri, dvs pannrummet. Snodde helt fräckt Tomas Franssons julölsrecept och tweakade det lite, egentligen mot mina principer att ändra någon annans recept första gången man brygger det men nu for fan i mig...eller kanske ett par pints av min Red Citarillo IPA.. wink

4

(9 svar, postad i Sveriges Bryggradio)

Har lyssnat på episoden idag på jobbet, har ett sådant jobb att man kan koppla bort hjärnan från arbetet och lyssna på "trevliga" bryggpodcasts hela dagarna. Van sedan många år med "The Brewing Network" och "Basic Brewing" får jag väl erkänna att jag till en början var aningens tveksam och hade en del "kritik" som jag enbart delade med mig av till min bryggkollega här i stan. Som fd. musiker så vet jag att det inte alltid är så lätt att svamla på inför publik och få det att låta avslappnat och professionellt. Jag tycker ni har lyft er enormt och har med glädje donerat en peng för att jag får ta del av ert arbete och engagemang. Ser fram emot nästa episod. Bra jobbat!

5

(4 svar, postad i Utrustning)

PBW för att rengöra flaskorna samt starsan eller saniclean (inget skum) och en flasksköljare för desinfektion http://shop.humle.se/utrustning/flaskta … sinfektion är något som fungerar för mig. Har även en sådan där flasksköljare på bilden ovan, prylgalen som man är, men använder den sällan.

Don't fear the foam. smile

6

(16 svar, postad i Presentationer)

Den här tråden är grym! Jag är hedrad av att omnämnas som en av bryggarna i "kollektivet". Vi borde trycka upp tröjor och ta det till nästa nivå...vad det nu än må vara wink

7

(13 svar, postad i Utrustning)

Använder 2 st 2,2kW hällar från Biltema med en 36 liters isolerad gryta och har inga som helst problem med snabba uppkok och sänker sedan ner till runt 1,6 kW på varje för rullande kok och 11-12% avdunstning per timme. Brukar koka 28-30 liter beroende på koklängd 60-90 minuter. Kvar blir 23-24 liter efter kok och ca 21 liter i jäshinken. 5 st sådana bryggningar sedan slutet på mars månad plus några mindre till 9-liters fat och alla har hamnat exakt där jag vill ha dem i slutvolym.

megen skrev:

Tvångsgängad? Det är då inga gängor på insidan av min bakre krandel

Nej, kranens bakdel har inga gängor på insidan normalt sett utan jag har gängat upp den med en gängtapp.

9

(6 svar, postad i Utrustning)

PBW tar det mesta.

megen skrev:
Torgny skrev:

Bilden visar min nya mäsktunna. Använd en gång. Satslakning och utbyte 81% när jag bryggde en skotsk 80 skilling.

http://www.humle.se/punbb/images/upload … trumpa.jpg

Vad kör du för fäste/koppling från kopparröret till kranen? Ser väldigt stabilt ut.

12 mm kopparrör in i en rak klämringskoppling 12X15R som gängas in i tappkranen av plast. Kanske inte bästa lösningen att gänga insidan på tappkranen men det fungerar. Betydligt mer stabilt än att bara trycka in kopparröret i en silikonpropp och sedan in i tappkranen, som var min tidigare lösning. Hade först tänkt använda en kulventil med diverse kopplingar och muffar och annat men det här fungerar alldeles utmärkt, gick snabbare att sätta ihop och kostar bara en bråkdel.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/slangstrumpa2.jpg

Ett bra hållbart alternativ till aluminiumnät är annars en rostfri slangstrumpa från en VVS-slang http://www.rinkabyror.se/artiklar/slang … gsslangar/
där man kapar ändarna på slangen och trycker in strumpan mot mitten för att sedan ganska så lätt kunna dra ut innerslangen. Kvar blir nätstrumpan som man förseglar
i ena änden och trär på ett rör eller liknande i andra. Väldigt vanligt i USA. Finns även med dubbla lager nät (tror Raasken på forumet har en sådan), vilket gör den än mer stabil.
Passa bara fingrarna då strumpan är vass wink

Bilden visar min nya mäsktunna. Använd en gång. Satslakning och utbyte 81% när jag bryggde en skotsk 80 skilling.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/slangstrumpa.jpg

Vill bara flika in när det gäller Fullers öl och karamelligheten så tänk på att flaskölen är pastöriserad vilket Jamil och grabbarna tog upp i ombryggningsavsnittet av ESB och London Pride.
De smakade både rykande färsk opastöriserad från bryggeriet och färsk pastöriserad på flaska, hemtagna av Justin när han besökte England.

Detta med pastörisering och extra karamellighet togs även upp i avsnittet med Epic Pale Ale från Nya Zealand. Bryggaren Luke Nicholas kompenserade för den extra karamelligheten från pastöriseringen genom att minska karamellmalten i ölen som flaskades.

Tack för hjälpen i alla fall. Funderar på om den är i närheten av "Sarah Hughes Dark Ruby Mild", som också är en stark mild ale med mycket karamellmalt och som det pratas mycket om på engelska bryggforum. Gjorde ett försök att brygga en klon på Dark Ruby för något år sedan men det blev misslyckat av någon anledning. Har aldrig provat originalet heller så det är ju bara en gissning att de båda ölen kanske är i samma härad.

Definitivt min typ av öl. En maltig "strong mild ale" med maris otter, tre sorters karamellmalt och engelsk humle. Jästen får man väl anta också är engelsk.
Känner för en klon eller i alla fall något som är i närheten. Är det någon som har lite mer detaljerad info om denna eller lite tips? Är aningen ringrostig då det blivit lite dåligt med bryggandet sista åren.

Hittade en mycket intressant föreläsning på NorthernBrewerTVs YouTube-kanal med Owen Lingley från Wyeast Laboratories. Längd drygt 38 minuter.
Han tar upp det mesta man behöver veta om deras jäst, förkulturer, pitch rates mm mm.

http://www.youtube.com/watch?v=lEkwp_2Yezo

16

(4 svar, postad i Utrustning)

Verkligen intressant! Berätta gärna mer.

17

(29 svar, postad i Humlegården)

Har haft diverse problem med DHL och UPS skall vi bara inte tala om då de suger bly...eller ruttna tomater. Där har tydligen de som kör ut vare sig mobiltelefon eller GPS. Alla verkar tro att man är hemma hela dagarna eller kan ta ledigt när som helst så att det passar deras utkörning. Service..va är det?

Prenumererar sedan länge på Brew Your Own, som jag gillar. Provade även på ett år med Zymurgy (och medlem i AHA) men gillade BYO betydligt bättre så jag la ner det. Bryggaren har verkligen fått ett lyft senaste tiden så den gillar jag också.

Länken till pdf-filen som Raasken så vänligt bidrog med ovan verkar vara trasig så här kommer den igen.

http://www.jovialmonk.com.au/brewManual … grains.pdf

Gå in under Episoder i menyn på bryggradio.com och högerklicka på ikonen till höger om bilden, för du musen över står det "laddaner", och välj "Spara länk som...". När detta skrivs verkar det som om ikonerna inte visas korrekt. Bara ett litet vitt blad med färgade (röd blå röd) prickar på. Länken till rätt ikon verkar vara trasig. Det går att ladda hem i alla fall om man gör som ovan beskrivet.

Senaste avsnitten (högerklicka på länkarna och välj "Spara länk som..."):
http://bryggradio.com/arkiv/SBR-28-Rece … .10.06.mp3
http://bryggradio.com/arkiv/SBR-29-Voka … .11.10.mp3

Jag använder Glidex armaturfett inköpt från Rinkabyrör. Fungerar mycket bra. Betydligt lättare att få det tätt än utan tycker jag. Men jag är ju inte certifierad på ölfat utan mer nybörjare, så vad vet jag egentligen wink

Lite länkar:
http://www.unipak.dk/sv/category/produc … rmaturfett

http://www.clasohlson.se/Product/Produc … =161193303

En riktigt "trevlig" öl tycker jag, som klämde en senast igår kväll.

23

(13 svar, postad i Utrustning)

Min Star San blir grumlig efter 10 minuter! Har inte mätt pH ännu.

För den som är intresserad så finns det en video på YouTube där en kille genomför en sex veckor långt test med Star San
utblandat i olika typer av vatten och i olika typer av kärl. Mycket intressant.

http://www.youtube.com/watch?v=_niSffyAXO0

24

(19 svar, postad i Utrustning)

Att tänka på för den som laddade ner programmet när det släpptes:

Det har kommit ut ett par uppdateringar som fixar en hel del buggar och annat. Eftersom programmet skrivits om från grunden så kommer det nog upp saker framöver som Brad åtgärdar så fort han hinner. Det gäller bara att hålla koll på Beersmiths forum och läsa Release Notes: http://www.beersmith.com/beersmith-2-bu … ase-notes/ för att se vad som fixats. Ladda ner senaste versionen, just nu v2.0.40, direkt från http://www.beersmith.com/download-beersmith/ om Beersmith inte själv upptäcker att nya uppdateringar finns (pga en bugg i version 2.0.38 och tidigare).

Det finns även nya videos som visar funktionerna i Beersmith 2, bla hur man importerar från version 1.
http://www.beersmith.com/video/

Även saker som man tycker borde ändras kan man ta upp med Brad på Beersmiths forum.

25

(4 svar, postad i Utrustning)

Hemmakocken har bla dessa med tappkran:
26L http://www.hemmakocken.nu/?artnr=14751&cat_id=187 1400:-
30L http://www.hemmakocken.nu/?artnr=13761&cat_id=187 1690:-
50L http://www.hemmakocken.nu/?artnr=14009&cat_id=187 2130:-
98L http://www.hemmakocken.nu/?artnr=14010&cat_id=187 2900:-

och utan tappkran:
http://www.hemmakocken.nu/?artnr=102510&cat_id=187
där en 36L kostar 1200:-

Fraktfritt över 1000:-