Om man ställer ale kallt direkt så kan man också få problem med kolsyran, så jag brukar låta flaskorna stå i rumstempratur i några dagar för att bygga upp lite tryck, innan jag ställer dem kallt för lagring.

Jag har fått samma problem när jag fyller för mycket i flaskorna. 4/5-delar av volymen brukar vara lagom, om man fyller för mycket så blir det av någon anledning dåligt med kolsyra.

HAHA! Inte illa!

Om vi antar att du brygger med helmalt, så skulle jag hackat/mixat och förkokat blomkålen och sedan låta det ligga med under mäskningen.

Låt säga att du brygger 5 liter, så borde det räcka med 100 gram för att få en mild blomkålssmak på byggden. Sedan skulle jag tagit det lungt med humlingen, för att inte förstöra "kryddningen"

Till 5 liter:
1 kg pilsnermalt
100 gram carahell
100 gram blomkål

bitterhumla försiktig, t.ex 6 gram Fuggle(alpha 6%)

jäs med safelage s23 eller safeale 04, beroende på jästempratur.


Glöm bara inte att medela hur det gick..

4

(12 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

jojo, kanske det. Men det blir bra om man struntar att tappa om till sekundär, och istället ställer hinken kallt i en vecka och sedan tappar på flaska. Det blir klart och fint och smakar mumma. Så då gör jag så och råder andra att göra så.

5

(12 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag har varit med om att bryggden har tagit åt sig jästsmak när den stått på en tjock jästkaka för länge. Jag hade inte nog med flaskor och tappade inte hela satsen. De sista 5 litrarna tappades 2 veckor senare och smakade mycket jäst, medans de jag tappade först smakade bra. Körde ett höger/vänster-test och det var en tydlig skillnad.

Det blir inte drickbart med coopers. Varför inte humla själv? Det är enkelt och blir många gånger bättre!

Köp på www.humle.se:
'Vienna Red' maltextrakt (Weyermann), flytande, 4 kg 
Challenger humlepellets, 100 g ( ca 7% alphasyra)
safeale 04

Instruktioner - 25 liter:
1. Koka upp 4-5 liter vatten med 25g humle, låt koka i ca 40 min
2. Lägg i 25 gram humle till och koka i 5 min till.
3. Sila ner allt i jäshinken, pressa ur humlen riktigt t.ex med en potatispress eller låt den dra i nytt vatten, för att få ur all smak
4. Rör ner maltextraktet, skölj ur maltburken med lite varmt vatten för att få med allt.
5. Fyll på med kallt vatten till ca 25 liter.
6. Kontrolera att tempraturen är under 25 grader, lägg sedan i jästen.
7. Låt det jäsa ut
8. Ställ jäshinken svalt och låt klarna i 5-7 dagar.
9. Tappa på flaska med ca 3 gram socker i varje 50cl flaska.
10. Låt kolsyra bildas i 7-10 dagar
11. Drick å va gla wink

Vill du få ett starkare öl än 4.5-5%, så kan du lägga i 2-3 dl honung eller sirap.

Lycka Till!!

7

(12 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag hoppar alltid över sekundären på vintern, utan ställer bara hinken kallt. Då klarnar ale på några dagar utan bismaker och annat. Som mw säger så kan det bildas riktigt fula smaker om bryggden får stå för länge på jästkakan, men några dagar i kyla är inga problem.

2 år.. Haha då är de härliga och busiga smile

Testa att tappa upp i en 50cl pet och dra igen korken. Låt ölet stå i rumstemp i nån dag och se sen om det pyser när du öppnar korken. Om det pyser så tappar du upp på flaskor utan att prima med socker. Om det är tyst så prima med 5 gram socker per liter.

15 grader? Då ligger du på gränsen av vad jästen klarar av, primärjäste du så kallt också?. Jästen kanske behöver lite mer värme för att jäsa ut de sista. Smakar det sockersött? Dextriner ger inte en sockersötma, utan mer fyllighet och en lätt sötma i eftersmaken. Smakar det sockersött så beror det troligen på jästen.

Kontrollerade du tempraturen på vörten innan du mätte OG? Om vörten var för varm/kall så visar mätaren fel. Ofta är dom inställd på 20c.

1022 låter mycket. Du borde komma ner till 1016-1017. Vad använde du för termometer när du mäskade? Har varit med om att de inte alltid är så exakta. Är det någon aktivitet i jäsröret?

www.systembolaget.se skrev:

Pale ale malt; target och goldings humle; överjäst

http://www.bishopsfinger.co.uk skrev:

The water is taint-free, chalky and of medium hardness.

It then is mixed with malted Winter Barley which has been grown locally in East Kent on the Downs near Canterbury is converted to malt in Essex to extract sugar and flavour

The mixture of the water and the malted barley, know as wort, is infused only in traditional Mash Tuns of Russian teak built in 1914.

The wort is then spiced for additional flavour and aroma with choicest East Kent Goldings Hops, grown within thirty miles of Faversham. The mixture is cooled and yeast is introduced and it is fermented to a full 5.4% Alcohol by Volume. The resulting fermentation converts most of the sugar to alcohol.

Står inget om vete eller glukos. I och för sig står det inget om crystal eller amber heller, men jag tror att du ska skippa vetet och glukosen i alla fall du vill brygga en klon.

Sitter och avsmakar en SA Octoberfest, den var helt ok, så jag googlade lite och hittade lite info;

"four special malts-Munich, Harrington, Moravian and Crystal"
"Deep-roasted crystal malt, caramel 60, and a special Moravian malt"
"no dry hopping is used /../ Tettnang Tettnanger and Hallertau Hallertauer hops, added to the brew at four distinct stages"
Quotes from http://findarticles.com/p/articles/mi_m … i_n6201998

Harrington, Moravian verkar vara korntyper som passar bra till lager. Någon som vet något om dem?

Man kan nästan aldrig hitta ett recept där humlen har exakt samma alphasyrahalt som årets humle. Det är ju en växt, inte en konstgjord industriprodukt. Man få helt enkelt räkna om. Hur man gör står här http://www.humle.se/library/oltillv.html. Det finns också flertalet gratisprogram som man kan räkna ut sådana här grejor. Jag använder inte något själv, men någon kanske kan posta en länk.

När det gäller vattenbehandligen så kanske det är överkurs när man just börjat. Man kan bara inte tillsätta salter utan att först veta både exakt hur mycket av de olika salterna man har i sitt bryggvatten, samt exakt hur mycket salter det ska vara. Själv har jag inte modifierat mitt bryggvatten en enda gång än.

15

(28 svar, postad i Utrustning)

Ok, rättelse. JAG bör sila med silduk, orkar inte recirkulera wink

16

(28 svar, postad i Utrustning)

Jag köpte billiga 10 litershinkar ifrån hammarplast. De var livsmedelgodkända (PP5) och kostade 8 kr st. Duger utmärkt till 10-15 liters satser (dock max 3 kg malt). Jag flödeslakar dock inte, utan jag satslakar två gånger istället, tycker det är enklast. Man får också alltid ett bra utbyte, för vattnet kan inte ta genvägar. Det gäller bara att röra om riktigt och låta det stå i 10-15 min, sedan öppnar man bara kranen. Jag har upptäckt att man bör sila vörten med silduk innan kokning. En gång fick jag med så mycket skalrester att ölet inte blev drickbart, vart rejält med bismak under koket.

Funderar dock på att köpa en "lakningshävert" nästa gång jag beställer, borde bli mindre söl då.

Jag tittade runt lite på google och hittade lite recept. Tyvärr så var det en massa råfrukt i dem och det har inte Bishops Finger. Men det verkade som att alla hade ca 8% crystal och de flesta hade några procent amber. Smak/arom humlen är som sagt EKG och Target verkar vara valet av bitterhumle. Bishop Finger har en "gräsig" bäska som stämmer bra in på target. Så om jag ska försöka mig på ett recept:

Bishops Toe - 10 liter
2 kg pale ale malt
185 gram crystal malt
115 gram amber malt

Mäska in högt, 68-70 grader

Bitterhumle -  Mäskhumling (FWH)
12 gram Target kottar (11% alphasyra)

Smakhumle - 15 min
7 gram EKG

Aromhumle - 5 min
7 gram EKG

Aromhumle - Torrhumling
7 gram EKG

Jäst
Safeale 04

Edit:
Jag är lite osäker på smak/arom-humlingen, där har jag bara lagt givorna som jag brukar, förutom att givan på 1 min är ersatt med torrhumling. När jag torrhumlar så tar jag ut lite het vört och lägger humlepåsen i den, så man inte får in några otrevligheter i ölet. Sedan när huvudvörten är kyld och silad, så lägger jag tillbaka "sidovörten" med humlepåsen i.

18

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Dåså, om både fuggle och challenger funkar bra i alla givor så kör jag 50/50 i alla givor.

19

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jag har suttit och jämfört mina recept med andra recept. Det verkar som jag har fokuserat väldigt mycket på att få en jämn smak där ingen smak har fått dominera, för återhållsam. Detta har resulterat i många komplexa välbalanserade öl. Men i längen blir detta lite tråkigt. Så jag brygger en engelsk porter istället, yuleporter. Skrivit om receptet:

Julporter, 10 liter
2 kg pale ale malt
150 gram amber malt
150 gram crystal malt
120 gram dark crystal malt
100 gram pale chocolade malt
50 gram chocolade malt

7 gram Challenger - 60 min
7 gram Fuggles - 15 min

3 gram Challenger - 15 min
3 gram Fuggles - 15 min

3 gram Challenger - 5 min
3 gram Fuggles - 5 min

3 gram Challenger - 1 min
3 gram Fuggles - 1 min

Ringwood Ale


Jag har lite funderingar kring challenger dock. Det verkar som ju senare humlen läggs in i koket ju senare kommer beskan när man tar en klunk. Varför jag inte brukat högalphahumle som smakhumle. Oftast har jag använt target som bitterhumle, lagt någon halvbitter sort med fin arom till smak t.ex cascade, för att jag tycker att det blir lagom "längd" på beskan då. Man kan i och för sig bara kör med 50/50 i alla givor, men eftersom jag tycker att vissa sorter t.ex saaz passar bättre som smakhumle än ren aromhumle så vill man gärna anpassa humlingen efter det. Har fått en del bismaker av tvål med cascade för att jag använt den i "fel" givor. Hur brukar ni använda challenger?

En annan sak. Fuggles rimmar bra med EKG, det vet jag. Men vilken ligger challenger närmast i arom. Om challenger är väldigt lik t.ex EKG, så kan det bli lite kaka på kaka om man lägger i en massa EKG. Nåja, det är kanske nått man få testa vid senare tillfälle.

Kommentarer/ideer?

20

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

När jag bryggde ovanstående recept så smaksatte jag med lite enbär och blåbärsblad. Kanske inte så "juligt" men gott. Smakerna konkurerade lite väl mycket med humlen. Ska man kryddöl så räcker det ofta med lite bitterhumle, om ens det.

21

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Receptet i mitt först inlägg i den här tråden, blir garanterat gott. Jag har bryggt en nästan exakt likadan och den blev mycket bra. Men på senare tid så har allt jag bryggt varit variationer på samma tema, så jag vill testa något nytt.

Edit:
Såg just ditt Denny's Vanilla Bourbon Imperial Porter projekt. Ser mycket lovande ut wink

22

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jag har gjort det med mjöd en gång. Jag karamelliserade 50% av honungen, dock inte så hårt, bara till "toffie" . Man kanske ska ta bort ett par liter och karamellisera riktigt hårt. Frågan är om man behöver någon crystal alls då. Kanske man bara ska ta å lägga i lite hårt karamelliserad honung istället. 50/50 vört och honung, sen karamellisera till riktigt hård karamell, som man sen löser upp i vörten. Någon som testat detta? eller något liknande?

23

(9 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jag sitter funderar över årets julöl. Receptet jag tagit fram är lite för likt mina andra öl och jag skulle vilja få lite ideer till förändringar. Så här ser receptet ut nu:

Julöl, 10 liter
2 kg pale ale
200 gram mörk karamellmalt
100 gram kristallmalt
30 gram ljus chokladmalt
15 gram chokladmalt

70c - inmäskning
75c - utmäskning

7 gram Target - 60 min
7 gram Saaz - 15 min
7 gram Saaz - 5 min
7 gram Target - 1 min

Ringwood Ale


Karamellmalten
Vissa öl, t.ex boston ale, har en väldigt tydlig knäcksmak. Är det någon som fått fram en riktigt knäckig öl? Hur? Är det bara att köra med 20% crystal? Jag har aldrig använt dark crystal, så jag funderar på att lägga in lite. Ger Dark crystel bra knäckighet? Frågan är hur man ska fördela karamellmalterna om man inte vill att någon malt ska sticka ut för mycket.

t.ex
4% crystal 100
4% crystal 130
4% crystal 300

eller
6% crystal 100
4% crystal 130
2% crystal 300


Rostad malt/korn
Chokladmalt är en självklarhet, men svartmalt? eller rostat korn? Vissa porter/stouts har en ton av lakrits som ibland slår igenom för mycket. Hur mycket vågar man lägga i för att det inte ska bli en märkbar lakritssmak. Hur skiljer sig rostat korn i det avseendet?


Humlen
Jag har kört mycket med target, så jag ska nog variera mig lite. Så fort jag nämnt target så har alla på forumet skrikt i kör "Challenger". St Peter's cream stout har en väldigt fin humling tyckte jag och läste på flaskan "Challenger" och fuggles, så jag är övertygad. Funkar den även bra till sista givan?

T.ex
10 gram Challenger - 60 min
7 gram Fuggles - 15 min
7 gram Fuggles - 5 min
7 gram Challenger - 1 min

eller
10 gram Challenger - 60 min
7  gram Challenger - 15 min
7 gram Fuggles - 5 min
7 gram Fuggles - 1 min

eller
10 gram Challenger - 60 min

4 gram Challenger - 15 min
4 gram Fuggles - 15 min

4 gram Challenger - 5 min
4 gram Fuggles - 5 min

4 gram Challenger - 1 min
4 gram Fuggles - 1 min

Ska man kanske blanda in lite EKG? Vad passar till Challanger?


Jästen
Jag gillar verkligen Ringwood, men skulle gärna testa nån annan jäst den här gången. Förslag?



Alla förslag välkommnas

Edit:
Jag kan stava om jag vill cool

Nils Oscar rökporter var inte speciellt rökig, bara en lätt ton av rök i bakgrunden. Om du tar 80% av den tyska rökmalten så kommer det nog att smaka mer som "Aecht Schlenkerla Rauchbier  (nr 1359)". Det är troligen inte vad du vill ha, men för all del, köp en Rauchbier och testa. Jag hade nog inte tagit mer än 10% tysk rökmalt, 5% om det var gotländsk rökmalt, då jag hört att den är mycket rökigare. 

Någon som lekt runt med rökmalt kanske kan ge en mer ingående förklaring och mer exakta rekomendationer.

25

(46 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag brygger mest små satser på 10-15 liter, så jag kör mest med 50 cl glasflaskor. Så fort jag har druckit ur en flaska så sköljer jag den och sparar den. När jag sedan ska använda den så fyller jag den med hett vatten ifrån kranen och låter den stå en stund, medans vattenkokarna kokar upp. Sedan häller jag lite kokande vatten i flaskorna och låter dom stå en stund, sedan är det bara att hälla i honungslagen och tappa upp. Jag har aldrig problem med bottensats och jag kör inte ens med sekundär. Om man låter ölet klarna tillräckligt kallt och tillräckligt länge, så slipper man det. Fast då har jag aldrig lagrat ölet längre än någon månad och använder ofta riktigt lättklarnad jäst.

När det är 2-3 liter kvar så tappar jag det sista i en PET flaska. Den brukar det dock bli lite bottensats i, det är svårt att inte råka röra upp lite bottensats med häverten när det är så lite kvar. PET-flaskan använder jag för att känna när flaskorna byggt upp bra tryck, så jag vet när dom ska ner i kallkällarn.

Ibland när jag är riktigt lat så använder jag mig av en gammal 5 liters svagdrickeflaska med patentkork. Den brukar tappas först eftersom den öppnar man inte när man är själv. Man vill ju att bjudöl ska vara riktigt klart och fint.