Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

@Gustav81; givetvis är det omöjligt att beställa SNPA hem till Jokkmokk om man bor i övriga europa, det säger ju sig självt...

"You can't be a real country unless you have a beer and an airline. It helps if you have some kind of football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."- Frank Zappa

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Jag tycker det är intressant att det alltid antas att svensken skulle supa sig sönder och samman om det fanns starköl på ICA. Vad är det som gör att just det svenska folket inte skulle klara av detta jämfört med världens alla andra nationaliteter?

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Chubb skrev:

Jag tycker det är intressant att det alltid antas att svensken skulle supa sig sönder och samman om det fanns starköl på ICA. Vad är det som gör att just det svenska folket inte skulle klara av detta jämfört med världens alla andra nationaliteter?

Hej

Det är väl klart att efter någon generation klarar vi väl det, men frågan är om det är värt att offra så många bara för att få glädjen att köpa starköl på ICA?

Under några månader 1967 såldes starköl fritt i Svergie på prov, det var i Värmland samt  Göteborg samt Bohuslän. Det slutade i en förskräckelse, provet fick avbrytas i förtid. Fylleriet steg kraftigt.

Trots ökad konsumtion så ligger vi bland dom lägsta i Europa samt att alkoholskadorna trots allt är mycket mindre i vårt land

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

När jag var i Storbritannien i somras på passade jag förstås på att kika på ölhyllan så fort jag var inne i en livsmedelsbutik. Blev förvånad över att utbudet var så pass litet som det var. De specialistbutiker jag hittade hade dessutom avgjort mindre och tråkigare utbud än en vanlig Systembolagsbutik här i Uppsala.

Mina erfarenheter från tyska livsmedelsbutiker är för övrigt lik den som Björn beskrev. Många sorters ljus lager, alla i samma prisklass.

Kenneth skrev:

Jag går in på systembolaget i XX-bo/stad.
Vilket utbud ser jag där?
Carlsberg, Spendrups och inget mer.
Systembolagets 1123 produkter finns bara på papper, inte i verkligheten.

På vilken butik eller utlämningsställe som helst i hela vårt avlånga land har du tillgång till hela bolagets sortiment, utan att behöva betala fraktkostnader när du beställer något. Vilket privat företag skulle någonsin kunna erbjuda något liknande i XX-bo/stad?

Visst kommer Systembolaget aldrig kunna konkurrera med de allra bästa specialisera ölbutikerna utomlands. Men det tycker jag är ett litet pris att betala för att hela Sverige ska ha tillgång till ett ölsortiment som är långt mycket bredare än vad man kan hitta på orter av jämförbar storlek i andra länder. Ett brett sortiment för alla är viktigare för mig än ett supersortiment för en mindre elit.

Jäser: julöl

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Lite mer funderingar angående ”ölkulturen i Sverige”.

Att upphäva monopolet kommer säkerligen bli att vi får en likriktning på ölet i livsmedelsbutikerna eftersom deras intressen i försäljning är att göra en vinst. Däremot tror jag på en variant att kunna få ”utskänkningstillstånd” för restauranger och hembryggare att få kunna sälja sitt producerat öl/vin på plats. Detta skulle inte betyda att vi har försäljning i varje gatuhörn eller varje restaurang. Problemet är att man måste ha plats för ett litet bryggeri och alla restauranger har inte den plats idag vilket kan vara en fördel för personer som motsätter sig att monopolet släpps fri. En positiv sak med att ge ”utskänkningstillstånd” är att här har konsumenterna en möjlighet att få köpa en bra producerat och god dryck vilket skulle stimulera ”ölkulturen” i Sverige.

Efter ett tag så tror jag att det kommer att mynna ut i att varje landskap har en egen speciell variant utav en ölsort kanske varje kommun har en speciell sort, det skulle verkligen vara bra för ölkulturen i Sverige.

Man kan väl få drömma?

106 Senast ändrad av Runo (2011-05-19 21:12:22)

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

mans skrev:

När jag var i Storbritannien i somras på passade jag förstås på att kika på ölhyllan så fort jag var inne i en livsmedelsbutik. Blev förvånad över att utbudet var så pass litet som det var. De specialistbutiker jag hittade hade dessutom avgjort mindre och tråkigare utbud än en vanlig Systembolagsbutik här i Uppsala.

Mina erfarenheter från tyska livsmedelsbutiker är för övrigt lik den som Björn beskrev. Många sorters ljus lager, alla i samma prisklass.

Kenneth skrev:

Jag går in på systembolaget i XX-bo/stad.
Vilket utbud ser jag där?
Carlsberg, Spendrups och inget mer.
Systembolagets 1123 produkter finns bara på papper, inte i verkligheten.

På vilken butik eller utlämningsställe som helst i hela vårt avlånga land har du tillgång till hela bolagets sortiment, utan att behöva betala fraktkostnader när du beställer något. Vilket privat företag skulle någonsin kunna erbjuda något liknande i XX-bo/stad?

Visst kommer Systembolaget aldrig kunna konkurrera med de allra bästa specialisera ölbutikerna utomlands. Men det tycker jag är ett litet pris att betala för att hela Sverige ska ha tillgång till ett ölsortiment som är långt mycket bredare än vad man kan hitta på orter av jämförbar storlek i andra länder. Ett brett sortiment för alla är viktigare för mig än ett supersortiment för en mindre elit.

Grejjen är ju att de kan konkurrera med specialbutiker eftersom de enligt EU direktiv är skyldiga att ta hem de ölen du vill ha. Det är bara att gå in och fylla i en beställningssedel.

Skulle även vara kul om Kenneth länkade till det Systembolag i Sverige som bara har Carlsberg och Spendrups hemma.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Hemma här i byn så är det inte många fler än vad Kenneth räknade upp. Visst, några till sorter finns men dä är väll runt fem överjästa. Men då finns det ju ett bolag bara lite mer än en mil härifrån och dom har lite mer. Sen finns det ju byar som man kan beställa sin öl till Ica ifrån systembolaget, till exempel Söderbärke. Där finns inte ens en bankomat.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

10 ale 3 porter/stout och 2 veteöl för att vara exakt smile och en djävla massa lager så visst ert utbud må vara lite vridet (men allt går ju som sagt att beställa hem)

Men svensk ölkultur handlar väl inte om hur många spännande utländska öler vi kan köpa på bolaget? Det handlar väl om att normalisera våra lagar så att en riktig SVENSK ölkultur kan få växa fram..

Att det största utbudet kommer att finnas i dom stora städerna det är ju faktiskt enbart naturligt och ingen större skillnad mot hur det ser ut idag med våra vinkällar butiker.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Nej precis. Jag tycker att i grund och botten om man ska hård dra svensk ölkultur  så är det porsöl, ringwood jäst, granskott, mölska och d. carnegie porter som man ska försöka titta lite närme på. Och inte amerikanisera ölen som allt annat i Sverige.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

nils-alf skrev:

Nej precis. Jag tycker att i grund och botten om man ska hård dra svensk ölkultur  så är det porsöl, ringwood jäst, granskott, mölska och d. carnegie porter som man ska försöka titta lite närme på. Och inte amerikanisera ölen som allt annat i Sverige.

Håller med i det du skriver.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

GoSatta skrev:

Att det största utbudet kommer att finnas i dom stora städerna det är ju faktiskt enbart naturligt och ingen större skillnad mot hur det ser ut idag med våra vinkällar butiker.

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.

Jag inser när jag skriver detta hur långt bort från de här rötterna vi har kommit. Det finns inte en massa småskaliga mälterier längre, inte heller humleodlingar. Men det kan väl inte vara så svårt att få till? Vi får flytta ut på landet allihop och dra igång, med lokalt odlad malt och lokalt odlad humle skall ni nog se att den lokala ölkulturen sätter fart!

Think globally. Drink locally.

112 Senast ändrad av megen (2011-05-20 13:38:04)

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

peps skrev:

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.

Ja det tycker jag med. Men då är ju lokal odling och producering av malt och humle ett måste. All charm försvinner ju om man brygger ett gårdöl med ingredienser från jordens alla världsdelar.

Hur mysigt skulle det vara om de små europeiska vingårdardarna köpte druvjuice från Nya Zeeland?

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

megen skrev:
peps skrev:

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.

Ja det tycker jag med. Men då är ju lokal odling och producering av malt och humle ett måste. All charm försvinner ju om man brygger ett gårdöl med ingredienser från jordens alla världsdelar.

Hur mysigt skulle det vara om de små europeiska vingårdardarna köpte druvjuice från Nya Zeeland?

Skulle ju vara extra kul. Men man betalar ju för hantverket också. Gärna mycket om hantverket är fint. Då får det gå an med importerade ingredienser tycker jag. Särskilt humlemässigt finns det ju klara begränsningar även om det säker går att odla fram en del köldhärdigare sorter. Du bor väl också rel mitt i Sverige? Här i Östersund ställer växtzonen en del krav på valet av grönt.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

brandemannen skrev:
megen skrev:
peps skrev:

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.

Ja det tycker jag med. Men då är ju lokal odling och producering av malt och humle ett måste. All charm försvinner ju om man brygger ett gårdöl med ingredienser från jordens alla världsdelar.

Hur mysigt skulle det vara om de små europeiska vingårdardarna köpte druvjuice från Nya Zeeland?

Skulle ju vara extra kul. Men man betalar ju för hantverket också. Gärna mycket om hantverket är fint. Då får det gå an med importerade ingredienser tycker jag. Särskilt humlemässigt finns det ju klara begränsningar även om det säker går att odla fram en del köldhärdigare sorter. Du bor väl också rel mitt i Sverige? Här i Östersund ställer växtzonen en del krav på valet av grönt.

Jo tyska och engelska humlesorter funkar väl ganska bra. Men jag inbilar mig att man kan få till det med de amerikanska sorterna om man har tillgång till ett stort drivhus.

Jag skulle inte kalla ett öl lokalproduceat om ingredienserna är importerade.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Hej

Orginaltråden har svängt mycket det tycker jag är häftigt, allt ifrån olika småbryggerier till ev hur det skulle bli om alla bara bryggde småskaligt till systembolaget.

Bara det inte blir Mauritz Svalöv av altihopa. Bara för att det för en gång för länge sedan fanns en viss svensk humlesort samt att all amlt skall tas från svenska mälterier, gärna dom som bara framställer max 500 kg, ju mindre mängd desså bättre.

En svensk ölkultur har inget med att göra från vilket håll malten samt humlen kommer ifrån

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

peps skrev:
GoSatta skrev:

Att det största utbudet kommer att finnas i dom stora städerna det är ju faktiskt enbart naturligt och ingen större skillnad mot hur det ser ut idag med våra vinkällar butiker.

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.!

Peps, om du reser runt i vinproducernade regioner finner du snart att vinutbudet på snabbköpen i områdena är riktigt uselt, i regel betydligt sämre än snabbköpen i Porto, Bordeaux och Köln. De flesta vintillverkare säljer i bulk och har ingen gårdsförsäljning, och har dom det så vänder den sig till turister och inte till lokalbefolkning (prismässigt).  Skall du hitta en välsorterad vinaffär som har ett utbud liknande den som systembolaget har får du åka till Paris, Lissabon eller Milano.

Nej, utbud kommer alltid att vara störst i storstäder, det är simpelt hen en fråga om efterfrågan och ekonomi.

Har inte bryggt på ett jävla tag men börjar blir rejält sugen nu.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Techno skrev:

Bara det inte blir Mauritz Svalöv av altihopa. Bara för att det för en gång för länge sedan fanns en viss svensk humlesort samt att all amlt skall tas från svenska mälterier, gärna dom som bara framställer max 500 kg, ju mindre mängd desså bättre.

En svensk ölkultur har inget med att göra från vilket håll malten samt humlen kommer ifrån

Där är jag oenig med dig. Det har faktiskt allt att göra med ölkultur. Inte bara råvaran, utan hela processen, infrastrukturen kring det, alla människor som skulle jobba med det, inte bara på odlingar och plantager utan med hantering och förädling. Det skulle dessutom föra med sig forskning och växtförädling, så snart hade vi fått våra egna moderna humlesorter med smaker och aromer de bara kan drömma om på andra platser i världen.

Men jag är inte så orolig, allt detta kommer inträffa, av nödvändighet. När fraktpriserna stiger och ländernas egna resursbehov gör att de globala råvarupriserna skjuter i höjden kommer lokalt producerat vara en nödvändighet.

Fan också, hade ju tänkt att inte halka in på det ekonomiskt/politiska spåret utan hålla mig till kultur...

Think globally. Drink locally.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Jag har rest en del i Provence (södra Frankrike), där är utbudet av vin kanon bra, även
på dom mindre orterna. Vad jag tycker det verkar är det mycket lokala sorter. Även i
Sydtyskland och Österrike är utbudet stort. Vad det gäller öl tycker jag inte det är så
intressant vad man få på flaska. Där är det vad den lokala krogen har på fat som räknas.
I Stockholm har vi tillgång bra öl, om man kan kalla det kultur kan väl argumenteras.
På landsbygden står det värre till. I och med urbaniseringen blir det nog tyvärr så i
fortsättningen ochså.  Det skulle vara riktigt coolt att som hembryggare kunna leverera
öl till sin lokala pub, men det lär nog aldrig hända.

Skål
/Bf

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

olefattguy skrev:

Ojoj nu börjar det hetta till i debatten! Roligt tycker jag!

Nedan följer delar av min personliga odyssé genom öldrickandet, men som någon sagt "det högst personliga är det högst allmängiltiga", och sålunda kanske man kan utläsa något högst allmänt om svensk ölkultur ur min historia. Vad vet jag. Läs om ni vill eller skippa:

Jag missade tyvärr tiden innan Pripps köpte upp o lade ner alla småbryggerier, med en hårsmån. Tack vare(?) tidig alkoholdebut hann jag dock uppleva att man fick köpa mellanöl i mataffärerna. Sålunda köpte vi (vi brukade skicka in Lollo som fick skägg i åttan) Lager12, Till(med enbär), TT, Medaljöl m fl mellanöl från mindre bryggerier (försåvitt det inte redan då var Pripps som tillverkade dessa?).

Nu hade vi ju inte nån utvecklad smak för öl, utan det var mest yrschla vi ville åt. Men jag minns ändå med viss saknad utbudet av lite mer udda öl (även om det mesta var ljusa lageröl), och den lite mystiska känslan av att kunna köpa öl i affären.

Sen kom Friggebotiden med presenning över folkölen på helgerna, lördagsstängt på bolaget mm mm. Vi köpte på oss backar med öl på fredag och drack upp det mesta samma dag. Falcon stod högt i kurs, somliga föredrog Pripps Blå, nån enstaka testade ibland Falcon Bayersk, men det mest exotiska var väl sånt som DAB, Heineken, eller Tuborg Guld. Fortfarande var yrschla högsta målet.

Porter var en egendomlig ölsort som gjordes av Carnegie. Den gick att beställa (snart dessvärre bara som folköl) på 7ans ölhall, ett vattenhål som utforskades grundligt, medan de gamla ölgubbarna delade på en kvarting inne på toa, mellan folkölen, allt för att få upp den rätta yrschla.

Kring väggarna stod, då som nu, alla möjliga (tom-)flaskor, av sorter vi aldrig skulle få smaka. På menyn fanns mest lager, men även som sagt porter, som med fördel köptes två o två, en varm o en kall som man sedan blandade i sitt glas för att få rätt temperatur. De äventyrliga kunde köpa "enn ljus å enn mörk" och blanda till nåt som förståsigpåare benämnde half-and-half.

Så småningom upptäckte vi även Guinness, som då representerade höjden av ölkultur. Att beställa en Guinness på krogen i stället för en stor stark var något som möttes med lika delar skepsis och motvillig respekt. I samma veva började vi åka på Roskildefestivalen och fick välja mellan almindelig och guld, såväl Tuborg som Carlsberg och även nåt annat konstigt lokalt märke. Allt smakade ungefär samma, men vissa smaktendenser utpekade ömsom Hof, ömsom Tuborg Guld som den allt igenom överlägsna ölen, på samma sätt som Lurpak gjorde det bästa smörgåsistret.

De tyska festivalbesökarna hade med sig flak med burköl av okänt ursprung, några märken minns jag inte, men det var det vanliga lagerölet, kanske t o m något blaskigare än det danska. Nån gång fick man en Jever och då ruskade det till ordentligt i smaklökarna! Personligen gillade jag detta som många av mina vänner ratade, det rejält beska.
Intresset hade väckts för smak, parallellt med sökandet efter yrschla.

(forts kan följa om jag får inspiration och kan dra mig till minnes saker från sent åttiotal...)

Låter som du är sådär 1-2 år äldre än jag wink  Jag började dricka öl precis när mellanölet försvann, alltså slutet på 1977, och det var väl också mest för yrseln. Fast sedan började jag tycka öl var gott i sig. Nångång i slutet på 80-talet var jag en av de där som gärna köpte en Guinness på krogen, mest för att den räckte längre än det vanliga lagerblasket. Sedan upptäcke jag Bass och de engelska ale som fanns på bolaget, och resten är väl historia. Jag jobbade extra som kock efter 9:an, så matlagning har alltid intresserat mig mer eller mindre. Därmed också intresset för drycker, och öl var ju gott så...på den vägen är det.

Min morfar, som var född 1906 och dog för 23 år sedan, hade ett annat förhållande till öl, och vin, än vad jag har, så visst är det en generationsfråga. För honom, som förmodligen började dricka öl efter starkölsförbudet, var öl främst en måltidsdryck och/eller törstsläckare. Morfar var stensättare, så det var ett tungt jobb. JAg var ofta ute hos honom i hans sommarstuga och om jag hjälpt honom att jobba med nåt, så tog vi en "pilsnerdrecka" som han kallade det. Det var lätt- eller folköl, aldrig starköl. För honom var öl ingen sällskapsdryck, och han tyckte vi ungdomar i 20-årsåldern var konstiga som drack öl. För honom var det starksprit och kaffe, gärna i kombination, som man drack i sådana sammanhang. Någon vindrickare var han aldrig. Starköl tyckte han var en dum idé, för då blev man ju lurig av "dreckan".

Det kan vara en förklaring till att det är folk i min ålder (40++) och yngre som är intresserade av öl på ett djupare plan.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

megen skrev:
peps skrev:

Jag tror och hoppas på gårdsbryggerier, det är definitivt det historiskt naturliga för svensk öl. I den vinproducerande världen görs ju nästan allt vin på vingårdar, så det är klart att öl görs på ölgårdar.

Ja det tycker jag med. Men då är ju lokal odling och producering av malt och humle ett måste. All charm försvinner ju om man brygger ett gårdöl med ingredienser från jordens alla världsdelar.

Hur mysigt skulle det vara om de små europeiska vingårdardarna köpte druvjuice från Nya Zeeland?

Så här funkar ju hela livsmedelsbranschen. De senaste 120 åren har småproducenter gått ihop och massproducerat, i många fall har man tummat på kvaliteten för att hålla nere priset.
Bra mat och dryck går inte att framställa hur billigt som helst. Titta på t.ex. mejeribranschen, där man redan före första världskriget slog ihop ett antal mejerier i Stockholmstrakten och bildade MC - Mjölkcentralen - i syfte att hålla uppe priserna till producenterna. MC bredde ut sig över hela Mälardalen och Östergötland, och 1974 slog man ihop sig med Smålandsmejerierna och LMC och bildade Arla. NNP och Värmlandsmejerierna gick ihop i Milko, som jag har för mig nyligen köpts av Arla.

En modern mjölkgård har över 1000 djur, lösdrift, foder- och mjölkautomater. För 25 år sedan var en stor gård på 100 djur, man fick trycka på mjölkmaskinerna för hand och stå på skullen och vräka ner hö klockan 5 på morgonen. Jag jobbade lite extra i ladugård, det var ett slitjobb. Kanske lika slitigt idag, men på samma personal kan man sköta kanske 8-10 så många djur. Man tar ut 5-6 liter mer mjölk per dygn idag mot på 80-talet. Priset är stressade kor med ständiga juverinflammationer. Men vill man ha billig mjölk så...

Vad det gäller bryggeribranschen så började konsolideringarna redan på 1800-talet. Från att ha varit en hushållssyssla så startades bryggerier i städerna, och av lönsamhetsskäl slog man ihop sig. Stockholmsbryggeirna (StB) och Pripp & Lyckholm i Göteborg lade under sig en massa småbryggerier redan på 1920-talet, och på 1960-talet slogs StB och P&L ihop under namnet Pripps. Bland de sista bryggerigrupperna att hamna i Prippsgruppen var TILL i Östersund. Tja, efter att ha ägts av Procordia så hamnade Pripps i sin tur i Carlsberg Group, som ägs av norska industrikonglomeratet Orkla.

Maltproducenter finns inte så många i Sverige. Viking ägs av Lantmännen, och de förser Sverige, Finland och Baltikum med malt. Det korn som odlas här i Östergötland hamnar i Halmstad och mältas där, och där blandas det med korn odlat överallt i Sverige. Mer "närmältat" än så går det nog inte att få. Millingstorps Gård här ute på slätten skickar kornet till Tyskland för mältning (och för ölbryggning) och ändå kallas det "gårdsbryggeri"...

121 Senast ändrad av magnus63 (2011-10-03 22:36:24)

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Hittade en sammanställning av bryggerisammanslagningarna inom svenska Carlsberg Group:

Carlsberg 2001 -

1.Pripps AB 1964-2001

1.1 Pripp & Lyckholm 1927 - 1964

1.1.1 Pripp ? - 1927
1.1.1.1 Dag och Natt Uddevalla köpt av Pripp 1917
1.1.1.2 Emiliedals Bryggerier köpt av Pripp 1916
1.1.2 Lyckholm  ? - 1927
1.1.3 Trollhättans Ångbryggeri köpt av P&L 1928
1.1.4 Carnegie köpt av P&L 1928
1.1.5 Nossebro köpt av P&L 1939
1.1.6 Apotekarnes Vattenfabrik köpt av P&L 1950

1.1.7 Sveagruppen Filipstad 1868 köpt av P&L 1951
1.1.7.1 Säffle Bryggeri 1883 köpt av Sveagruppen 1920
1.1.7.2 Filipstads Bryggeri
1.1.7.3 Fryksdalsbryggeriet Torsby 1904 köpt av Sveagruppen 1939
1.1.7.4 Vansbro Ångbryggeri 1879 köpt av Sveagruppen 1926
1.1.7.5 Falu Ångbryggeri 1873 köpt av Sveagruppen 1925
1.1.7.6 Färjestadens Bryggeri Karlstad 1890 köpt av Sveagruppen 1929
1.1.7.7 Wasabryggerierna 1911 köpt av Sveagruppen 1951

1.1.8 Mora Bryggeri  köpt av P&L 1951
1.1.9 Kristinehamns Bryggeri köpt av P&L 1951
1.1.10 Hjo Bryggeri 1875 köpt av P&L 1951
1.1.11 Tidaholms Bryggeri 1930 köpt av P&L 1951
1.1.12 Victoria Bryggeri Falköping 1856 köpt av P&L 1951

1.1.13 Strömstad Bryggeri  ?
1.1.13.1 Utsiktens Bryggeri Uddevalla  köpt av Strömstad 1919

1.1.14 Åmåls Bryggeri 1892 köpt av P&L 1951
1.1.15 Smålands Bryggerier Jönköping köpt av P&L 1955

1.1.16 Norlings Bryggeri Örebro köpt av P&L 1955
1.1.16.1 Nora Bayerska köpt av Norlings 1951
1.1.16.2 Zenks  köpt av Norlings 1948

1.1.17 Flens Bryggerier köpt av P&L 1961
1.1.18 Trelleborgs Bryggeri 1894 köpt av P&L 1962

1.1.19 Malmö Förenade Bryggerier 1912 köpt av P&L 1961
1.1.19.1 Malmö Bryggeri  ?-1912
1.1.19.2 Mattssonska  ? - 1912
1.1.19.3 Stenbocken ?-1912
1.1.19.4 Richters ? - 1912
1.1.19.5 Malmquists Bryggeri  köpt av Malmö Förenade 1958
1.1.19.6 Skånebryggerier 1919 köpta av Malmö Förenade 1958
1.1.19.6.1 Eslövs Ångbryggerier 1882 - 1919
1.1.19.6.2 Finlands Bryggeri Kristianstad 1856 - 1919
1.1.19.6.3 Helsingborgs Ångbryggeri 1881 - 1919




1.2 Konsortiet Stockholms Bryggerier 1889 - 1964
1.2.1 S:t Eriks Bryggerier ?-1889
1.2.2 Bjursholms ?-1889
1.2.3 Hambugerbryggeriet ?-1889
1.2.4 Piels ?-1889
1.2.5 Neumüllers  ?-1889

1.2.6 Pilsnerbryggeriet  köpt av StB 1909
1.2.7 Münchenbryggeriet köpt av StB 1909
1.2.8 Stora Bryggeriet köpt av StB 1910
1.2.9 Birger Jarl köpt av StB 1922
1.2.10 Uppsala Bayerska 1865 köpt av StB 1925
1.2.11 Kronan  1921 köpt av StB 1946
1.2.12 Grönskogs Nybro 1876 köpt av StB 1946
1.2.13 Karlskrona & Lyckeby  1893 köpt av StB 1946
1.2.14 Södertälje bryggerier 1896 köpt av StB 1926

1.2.15 Norrköpings Förenade bryggerier 1912 köpt av StB 1944
1.2.15.1 Norrköpings Bryggeri 1859 - 1912
1.2.15.2 Finspångs Bryggeri ? - 1912
1.2.15.3 Söderköpings bryggeri Göta  köptes 1916

1.2.16 Nya Centralbryggeriet Linköping 1920 köptes av StB 1954
1.2.16.1 Falerums bryggeri 1867 köptes av Nya Centralbryggeriet 1926
1.2.16.2 Hultsfred
1.2.16.3 Högsby
1.2.16.4 Kisa
1.2.16.5 Mariannelund
1.2.16.6 Maspelösa
1.2.16.7 Mjölby
1.2.16.8 Motala Bryggeri
1.2.16.9 Oskarshamns Bryggeri
1.2.16.10 Vadstena Bayerska Bryggeri köpt av Nya Centralbryggeriet 1921
1.2.16.11 Vimmerby Bryggeri
1.2.16.12 Tannefors Ångbryggeri
1.2.16.13 Köpings Bryggeri köpt av Nya Centralbryggeriet 1946

1.3 TOP Bryggerierna  köpt av Pripps 1972
1.4 Falken köpt av Pripps 1977
1.4.1 Sandwalls 1849 köpt av Pripps 1977

1.5 TILL-bryggerierna 1882 köpta av Pripps 1989
1.5.1 Svegs ångbryggeri 1907 köpta av TILL 1932
1.5.2 Bockens bryggerier 1960 köpta av TILL 1976
1.5.2.1 Sandvikens bryggeri
1.5.2.2 Hudiksvalls bryggeri
1.5.2.3 Ljusdals bryggeri
1.5.2.4 Söderhamns bryggeri
1.5.2.5 Bollnäs bryggeri
1.5.2.6 Gävle förenade bryggerier 1942 bildade stommen i Bockens 1960
1.5.2.6.1 Wadmans 1942
1.5.2.6.2 Porterbryggeriet 1942
1.5.2.6.3 Gävle Ångbryggeri 1942
1.5.3 Norrlands Bryggerier 1970 köpta av TILL 1976
1.5.3.1 Västerbottenbryggerierna 1961 - 1970
1.5.3.1.1 Umeå Ångbryggeri 1931 - 1961
1.5.3.1.2 Skelefteå Bryggeri ?-1961

1.6 Tingsryds Bryggeri  1930 köpta av Pripps 1983

122 Senast ändrad av magnus63 (2011-10-03 22:52:01)

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Spendrups:

2. Grängesberg Bryggerier (Spendrups)  1897 - nu
2.1 Risingbo  köpt av Grängesbrygg 1980
2.2 Wårby Kooperativa Förbundet  1952 köpt av Grängesbrygg 1989
2.2.1 Gnesta Bryggeri 1898 köpt av Wårby KF 1952
2.2.2 Wårby Hälsobrunn 1942 köpt av Wårby KF 1952


Åbro:

3. Åbro Bryggerier  1856 - nu
3.1 Nässjö Bryggeri  1873  köpt av Åbro 1981
3.1.1 Withala Bryggeri  köpt Av Nässjö Bryggeri 1906
3.1.2 Borås Nya Bryggeri 1898 köpt av Nässjö Bryggeri 1929
3.1.3  Eksjö Bryggeri  1899 köpt an Nässjö Bryggeri 1950
3.1.4 Sävsjö Brygeri 1899 köpt av Nässjö Bryggeri 1959

Kopparbergs:

4. Kopparbergs bryggerier 1882 - nu
4.1 Zeunerts Sollefteå köpt 2002
4.2 Sofiero Lahom köpt 2002
4.3 Banco Skruv köpt 2002

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

magnus63 skrev:

Hittade en sammanställning av bryggerisammanslagningarna inom svenska Carlsberg Group:

Carlsberg 2001 -

1.Pripps AB 1964-2001

1.1 Pripp & Lyckholm 1927 - 1964

1.1.1 Pripp ? - 1927
1.1.1.1 Dag och Natt Uddevalla köpt av Pripp 1917
1.1.1.2 Emiliedals Bryggerier köpt av Pripp 1916
1.1.2 Lyckholm  ? - 1927
1.1.3 Trollhättans Ångbryggeri köpt av P&L 1928
1.1.4 Carnegie köpt av P&L 1928
1.1.5 Nossebro köpt av P&L 1939
1.1.6 Apotekarnes Vattenfabrik köpt av P&L 1950

1.1.7 Sveagruppen Filipstad 1868 köpt av P&L 1951
1.1.7.1 Säffle Bryggeri 1883 köpt av Sveagruppen 1920
1.1.7.2 Filipstads Bryggeri
1.1.7.3 Fryksdalsbryggeriet Torsby 1904 köpt av Sveagruppen 1939
1.1.7.4 Vansbro Ångbryggeri 1879 köpt av Sveagruppen 1926
1.1.7.5 Falu Ångbryggeri 1873 köpt av Sveagruppen 1925
1.1.7.6 Färjestadens Bryggeri Karlstad 1890 köpt av Sveagruppen 1929
1.1.7.7 Wasabryggerierna 1911 köpt av Sveagruppen 1951

1.1.8 Mora Bryggeri  köpt av P&L 1951
1.1.9 Kristinehamns Bryggeri köpt av P&L 1951
1.1.10 Hjo Bryggeri 1875 köpt av P&L 1951
1.1.11 Tidaholms Bryggeri 1930 köpt av P&L 1951
1.1.12 Victoria Bryggeri Falköping 1856 köpt av P&L 1951

1.1.13 Strömstad Bryggeri  ?
1.1.13.1 Utsiktens Bryggeri Uddevalla  köpt av Strömstad 1919

1.1.14 Åmåls Bryggeri 1892 köpt av P&L 1951
1.1.15 Smålands Bryggerier Jönköping köpt av P&L 1955

1.1.16 Norlings Bryggeri Örebro köpt av P&L 1955
1.1.16.1 Nora Bayerska köpt av Norlings 1951
1.1.16.2 Zenks  köpt av Norlings 1948

1.1.17 Flens Bryggerier köpt av P&L 1961
1.1.18 Trelleborgs Bryggeri 1894 köpt av P&L 1962

1.1.19 Malmö Förenade Bryggerier 1912 köpt av P&L 1961
1.1.19.1 Malmö Bryggeri  ?-1912
1.1.19.2 Mattssonska  ? - 1912
1.1.19.3 Stenbocken ?-1912
1.1.19.4 Richters ? - 1912
1.1.19.5 Malmquists Bryggeri  köpt av Malmö Förenade 1958
1.1.19.6 Skånebryggerier 1919 köpta av Malmö Förenade 1958
1.1.19.6.1 Eslövs Ångbryggerier 1882 - 1919
1.1.19.6.2 Finlands Bryggeri Kristianstad 1856 - 1919
1.1.19.6.3 Helsingborgs Ångbryggeri 1881 - 1919




1.2 Konsortiet Stockholms Bryggerier 1889 - 1964
1.2.1 S:t Eriks Bryggerier ?-1889
1.2.2 Bjursholms ?-1889
1.2.3 Hambugerbryggeriet ?-1889
1.2.4 Piels ?-1889
1.2.5 Neumüllers  ?-1889

1.2.6 Pilsnerbryggeriet  köpt av StB 1909
1.2.7 Münchenbryggeriet köpt av StB 1909
1.2.8 Stora Bryggeriet köpt av StB 1910
1.2.9 Birger Jarl köpt av StB 1922
1.2.10 Uppsala Bayerska 1865 köpt av StB 1925
1.2.11 Kronan  1921 köpt av StB 1946
1.2.12 Grönskogs Nybro 1876 köpt av StB 1946
1.2.13 Karlskrona & Lyckeby  1893 köpt av StB 1946
1.2.14 Södertälje bryggerier 1896 köpt av StB 1926

1.2.15 Norrköpings Förenade bryggerier 1912 köpt av StB 1944
1.2.15.1 Norrköpings Bryggeri 1859 - 1912
1.2.15.2 Finspångs Bryggeri ? - 1912
1.2.15.3 Söderköpings bryggeri Göta  köptes 1916

1.2.16 Nya Centralbryggeriet Linköping 1920 köptes av StB 1954
1.2.16.1 Falerums bryggeri 1867 köptes av Nya Centralbryggeriet 1926
1.2.16.2 Hultsfred
1.2.16.3 Högsby
1.2.16.4 Kisa
1.2.16.5 Mariannelund
1.2.16.6 Maspelösa
1.2.16.7 Mjölby
1.2.16.8 Motala Bryggeri
1.2.16.9 Oskarshamns Bryggeri
1.2.16.10 Vadstena Bayerska Bryggeri köpt av Nya Centralbryggeriet 1921
1.2.16.11 Vimmerby Bryggeri
1.2.16.12 Tannefors Ångbryggeri
1.2.16.13 Köpings Bryggeri köpt av Nya Centralbryggeriet 1946

1.3 TOP Bryggerierna  köpt av Pripps 1972
1.4 Falken köpt av Pripps 1977
1.4.1 Sandwalls 1849 köpt av Pripps 1977

1.5 TILL-bryggerierna 1882 köpta av Pripps 1989
1.5.1 Svegs ångbryggeri 1907 köpta av TILL 1932
1.5.2 Bockens bryggerier 1960 köpta av TILL 1976
1.5.2.1 Sandvikens bryggeri
1.5.2.2 Hudiksvalls bryggeri
1.5.2.3 Ljusdals bryggeri
1.5.2.4 Söderhamns bryggeri
1.5.2.5 Bollnäs bryggeri
1.5.2.6 Gävle förenade bryggerier 1942 bildade stommen i Bockens 1960
1.5.2.6.1 Wadmans 1942
1.5.2.6.2 Porterbryggeriet 1942
1.5.2.6.3 Gävle Ångbryggeri 1942
1.5.3 Norrlands Bryggerier 1970 köpta av TILL 1976
1.5.3.1 Västerbottenbryggerierna 1961 - 1970
1.5.3.1.1 Umeå Ångbryggeri 1931 - 1961
1.5.3.1.2 Skelefteå Bryggeri ?-1961

1.6 Tingsryds Bryggeri  1930 köpta av Pripps 1983

Ohh fy fan. Det var en lång dödslista, otäckt!

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Ser likadant ut för bagerier, mejerier, slakterier, sockerbruk etc.  Förr bakade man för husbehov, sedan bakade bagaren åt kvarteret, sedan åt stadsdelen, sedan åt hela stan, sedan åt regionen och till sist åt hela landet (Polar, Skogaholm etc.)

TILL-gruppen överlevde länge, även om de i sig köpte upp bryggerierna i Norrland.  Sveagruppen (Värmland och Dalarna) var också rätt stor innan de hamnade under Pripp & Lyckholmsflagg 1951. Nya Centralbryggeriet i Linköping lade under sig ett antal bryggerier i södra Östergötland och norra Småland.

KF-ägda Wårby höll ju också ut ganska länge, men KF sålde av all sin produktion under 80-talet. Jag jobbade på KF-ägda Wettex så jag minns det mycket väl.

Egentligen har väl storleken inget att göra med kvaliteten på ölet. Spendrups(?) har ju köpt Wisby Bryggeri, och de var ju rätt experimentglada. I Danmark köps mikrobryggerierna upp av de större, då de upptäckt att det finns en marknad för kvalitetsöl.

Det roliga tycker jag är att folk upptäcker att det går att brygga själva, öl är inget hokus pokus, och att det blir minst lika bra, om inte bättre, än storbryggeriernas produkter.

Sen hoppas jag lite på det här med närproducerat.

Sv: Hur skulle ni beskriva svensk ölkultur?

Det här var en av de mest intressanta trådarna på detta forum på länge.

SHBF Kursledare - Skåne
SHBF Öldomare
Följ Helsingborgs Hembryggargilles öläventyr på http://www.hembryggarbloggen.se