Runo skrev:gnoff skrev:De absolut flesta som jag sett haft möjlighet att välja mellan en bra balanserad hembryggd och en mer klassisk lager/pilsner har valt hembrygden tills det är helt slut, sedan motvilligt fortsatt med köpeölen.
Man ser också fler och fler restauranger som börjar få öl av "högre kvalitet" i sitt urval, inte bara att de har några Tjeckiska ljusa lager, men även att det dyker upp närproducerade microbryggda öl.
Tidningarna har inte längre bara vinspalter, utan det blir mer och mer vanligt att ha dedikerade ölskribenter också.
Varför så negativ till tjeckisk öl? Har du så outvecklade smaklökar att du inte kan känna de subtila smaknyanser som finns i en välbrygd pilsner? Det är skillnad på en pilsner och en industrilager! Tycker den här hembryggarkulturen börjar bli mer och mer skitnödig. Det ska vara så mörkt, fylligt och humlebeskt som möjligt för att vara tilräckligt fiiiiiiiiiiiiiiiiint. Undrar vad hembryggare äter för mat hema som passar till kolsvarta humlebomber med över 7% i alkoholhalt. Läser man på dessa sidor så verkar det vara den typen av öl som majoriteten brygger. Men å andra sidan är det nog i den typen av öl som det är lättast att gömma sina tillkortakommden som bryggmästare i.
Hembryggarkulturen börjar likna någon elit som vet bättre än "vanligt" folk. Vanligt folk köper minsann bara stor stark, vanligt folk har inte förstånd att förstå att den bäääästa ölen är en amerikansk DIPA med en IBU på 275 och en alkoholhalt på 12% tillverkad av det lilla nanobryggeriet Little Pitt.
Fy fan för elitmänniskor det här börja likna Whsiky och cigarrkulturen.
Jaaadu, där kom det ett stort lass med snack som du hade fått för dig passade in med vad jag menade med den delen av mitt inlägg som du valde ut.
Nu kanske inte hela ditt inlägg var just till mig och det jag skrev, men nog känns det så.
1)
"Varför så negativ till tjeckisk öl?"
Det är jag inte, men den Tjeckiska öl som normalt kommer till Sverige är inte mycket bättre än den andra ljusa lager som serveras, åtminstone inte då man är van att dricka den i Tjeckien.
Det jag menade med den delen av mitt inlägg var att bara för att en restaurang har tagit in Staropramen eller Pilsner Urquell på flaska har de inte ett bra utbud, samt bara för att någon klarat av steget från Pripps Blå till en ljus Tjeckisk lager så har inte ölkulturen blivit ljusår större hos just den personen.
2)
"Har du så outvecklade smaklökar att du inte kan känna de subtila smaknyanser som finns i en välbrygd pilsner?"
En bra, vilket för mig innebär färsk, ljus lager / pilsner är bland det bästa man kan hitta. Men då den är dålig, tråkig eller ofräsch som den så ofta är så dricker jag hellre något helt annat eller ingen öl alls. Om mina smaklökar är outvecklade eller ej samt om jag kan hitta subtila smaknyanser eller ej, det får någon annan svara på.
3)
"Det är skillnad på en pilsner och en industrilager!"
Mmm, visst är det så, sa jag något annat? Om du nu menar samma sak som jag med pilsner.
För en Tjeck är en pilsner = Pilsner Urquell och inget annat. För vissa är pilsner ljus tjeckisk lager, för andra är många tysk pilsner valet, medan ännu fler kallar all ljus lager för pilsner.
Jag har varit i Tjeckien rätt många gånger, det finns en anledning varför jag fortsätter att åka dit. Samtidigt finns det en anledning varför jag sällan köper tjeckisk ljus lager på Systembolaget, för jag märker hur mycket sämre/mindre/annorlunda den smakar här hemma.
Personligen gillar jag att brygga ljus lager, av olika stilar, hemma, men gör det mer sällan än mina överjästa öl därför att jag måste offra min matkyl under tiden som jag jäser.
Vad är förresten en industrilager?
Tar man Pilsner Urquell som ett exempel kan man på följande sida
http://www.prazdroj.cz/en/for-media/news/457
bland annat läsa att 675 tusen hektoliter exporterades under 2007, enbart export alltså och enbart av det ölmärket. Totalt, inklusive licensierad tillverkning som sker utomlands, skapade man 10,9 miljoner hektoliter av Pilsner Urquell under 2007. Är detta inte industriellt?
Läser man exempelvis i Kopparbergs årsredovisning för 2010 kan man se att de för öl och cider totalt på två bryggerier bedriver verksamhet som får uppgå till en produktionsvolym på 115 miljoner liter, eller då 1,15 miljoner hektoliter. I detta ingår då storsäljaren (ständigt/senaste åtta åren på topp i Systembolagets siffror för öl) Sofiero.
4)
"Tycker den här hembryggarkulturen börjar bli mer och mer skitnödig. Det ska vara så mörkt, fylligt och humlebeskt som möjligt för att vara tilräckligt fiiiiiiiiiiiiiiiiint."
Jag märker att du inte känner mig så väl eller är med och provar de hembrygder som jag gjort de senaste åren.
Jo förvisso, visst gillar jag porter och stout och brygger gärna dessa typer, är det något fel med att brygga det jag gillar att dricka? Men jag brygger hellre dessa med mindre alkohol och mindre beska.
När jag gör ale blir det hellre än bitter med nedtonad beska eller en snäll pale ale än det blir en IPA, DIPA eller annan variant av högre alkohol och/eller humlebesk variant.
Du kanske borde fundera över om du als skall skriva på hembryggarforum om du känner att majoriteten av hembryggarna är för fina i kanten och inte passar in i din mall?
5)
"Undrar vad hembryggare äter för mat hema som passar till kolsvarta humlebomber med över 7% i alkoholhalt."
Jag brygger sällan öl för att passa till mat, jag dricker sällan öl för att passa till mat, helst dricker jag vatten till maten och öl före och efter eller helt på sin egen hand. Det är förvisso mitt val, men det är så jag personligen gör.
6)
"Läser man på dessa sidor så verkar det vara den typen av öl som majoriteten brygger. Men å andra sidan är det nog i den typen av öl som det är lättast att gömma sina tillkortakommden som bryggmästare i."
Visst är det mycket lättare att gömma eventuella felsmaker i en dylik öl, men å andra sidan är det kanske i dessa öl man kan experimentera mer och som mindre ofta återfinns på hyllorna på Systembolaget? Om någon vill brygga och dricka dessa öl, varför berättar du för dem att de inte bara har fel utan att de dessutom inte är bra bryggare?
7)
"Hembryggarkulturen börjar likna någon elit som vet bättre än "vanligt" folk."
Du får stå för sin åsikt såklart, men jag känner att de flesta hembryggare jag umgås med och uppfattningen jag får av dem som jag träffar men kanske inte känner så väl är att man brygger för att det är roligt, man bjuder gärna för att få kommentarer och de absolut flesta är opretentiösa och hoppar sällan på någon som "vet mindre".
8)
"Vanligt folk köper minsann bara stor stark, vanligt folk har inte förstånd att förstå att den bäääästa ölen är en amerikansk DIPA med en IBU på 275 och en alkoholhalt på 12% tillverkad av det lilla nanobryggeriet Little Pitt."
Tittar man på Systembolagets försäljningssiffror och på vad som finns på de absolut flesta krogar som säljer öl så är det någon variant av "stor stark" eller annars någon annan variant av "snäll ljus lager" som säljs.
9)
"Fy fan för elitmänniskor det här börja likna Whsiky och cigarrkulturen."
Jag antar att jag är en av dessa elitmänniskor som du ber dra åt helvete.
Nåväl, uppenbarligen har något i mitt inlägg fått dig att dra ner de röda rullgardinerna och vråla chaaaaarge!
Jag har öl som ett extremt stort fritidsintresse. Jag brygger, jag dömer, jag rejtar (ratebeer), jag håller provningar, jag håller föreläsningar, jag skriver artiklar, jag läser böcker, läser på nätet, pratar och diskuterar, i princip alla mina semesterresor går i ölets tecken.
Ja jag är extrem i mitt intresse, men samtidigt gör jag mitt bästa för att aldrig lägga åsikter i vad andra dricker.
Om någon ber mig om råd så hjälper jag gärna till, eller om någon sitter vid samma bord kan jag fråga ifall de vill smaka från den ölen jag dricker.
Är jag ansvarig för en provning bestämmer jag vad som provas och är någon hemma hos mig får de dricka av det som finns, ta med sig själv, eller inte dricka alls.
Dock… Det är inget fel, enligt mig, att dricka det man tycker om, eller att tycka om det man dricker. Anser man att en Carlsberg Hof är det bästa som finns, ja men drick den då. Tycker man att en amerikansk DIPA med en IBU på 275 och en alkoholhalt på 12% är det bästa, fair enough, go for it! Man är inte en bättre eller sämre människa, hembryggare, ölkännare, pubbesökare eller annat beroende på vad man tycker om. Berätta dock inte heller för mig vad jag ska dricka eller tycka om för öl, om jag inte gillar att dricka en Tjeckisk öl i Sverige som jag tycker smakar sämre än vad den gör i Tjeckien, så är det väl upp till mig?
Något jag var ute efter i mitt ursprungliga inlägg var att försöka beskriva hur jag ser på ölkulturen och vad jag menar med ölkultur. Lik väl som jag inte anser det vara fel att tycka om internationell lager tycker jag inte heller att det är kultur att beställa en sådan.
Begreppet kultur för mig innebär en mindre/smalare del av helheten.
Förvisso kan begreppet kultur, för mig, innebära åsikter som går utanför normen, en finare del av det stora hela, en del svårare att förstå, eller om jag kopierar från SAOB på nätet "förhållande(t) att vårda sig om sin andliga l. fysiska beskaffenhet (l. ngn viss andlig l. fysisk förmåga); bildning, förfining i sätt att tänka l. känna l. vilja l. i att uppträda i förh. till andra l. i att behandla l. anordna ngt;"
Detta innebär inte per automatik att det är finare att tycka om en viss typ av öl än en annan, men jag anser att det är mer kultur att prova olika typer av öl än att hålla sig till en och samma sort.
Är du fortfarande förbannad på mig, mitt inlägg, detta forum, de som skriver på detta forum, eller om du vill påpeka att jag helt har missuppfattat ditt inlägg, då får vi fortsätta. Men gör det hellre med mindre/färre nedsättande kommentarer från ditt håll.