Finns rapporten på nätet? Länka gärna!

Köp Beertools, bra interface och modernt, funkar finemang!

Har gjort en Dipa på 1092 med Nottingham, det gick bra, jag siktade på ett lite högre FG och prickade 1016 utan problem. Snåla inte på jästen bara! Men det är klart, när du kommer upp i 9% är all jäst lite tjurig...

En i taget.. fyll upp ett gäng flaskor, det gör inget om dom blir stående ett par minuter, och som alltid, ju kallare destå bättre.. ladda kapsyleraren och precis innan du kapsylerar, däng till den med en skruvmejsel eller dylikt, när skummet kommer, på med kapsylen!

Om du fyller flaskan med beergun eller annat, alltså fyller en färigkarboniserad öl, ska du alltid försöka knacka på flaskan så den skummar upp över kanten för att sedan sätta på korken genom skummet. Skummet trycker undan det mesta av det syre som finns i headspace och du får en mycket bättre hållbarhet. Man måste knacka till ganska ordentligt i flaskan men snart får man häng på tekniken! Utan detta har du mycket syre kvar i flaskan vilket förkortar hållbaheten avsevärt. "Cap On Foam"

Har det inte hänt nåt på 4 dar så är den färdigjäst. kan du, så kallkrasha den (ställ kallt) för klarning och lagring. Till nästa gång om det är lager du vill göra, lägre mäsktemp, lägre jästemp, en lager kan ta 2 veckor att jäsa ner till rätt FG eftersom den ska stå kallare och jäsa långsammare.

Troligtvis färdigjäst, satt det kladd ovanför ytan på tunnan har det jäst.. Vilket OG (innan jäsning) hade du? vilken temperatur mäskade du i? Vilken jäst använde du? Vilken jästemp hade du? Satsade du på en tjeck pilsner så är det högt, men hade den jäst ner till 17 på 4 dar hade du troligtvis för hög jästemperatur och för hög mäsktemperatur.  på en tjeck pilsner ska jäs-temperaturen vara mellan 9-14grader, mäsktemp 64-66grader.
Förstörd är den inte, kasta den inte, man lär så länge man lever! Detta var den första, på´t igen bara!

Att jästen spyr ut sig en del otrevligheter är ju som det ska vara. En del stammar spyr ut mycket en del mindre. Och självklart mer om man stressar jästen iom att den får jäsa för varmt. Det härliga i kråksången är att jästarbetarna "städar" efter sig när den är färdig med sockerarterna, Därför är det viktigt att låta jästen jäsa färdigt, Inte kyla ner innan den är klar, och inte racka om innan den är klar. Gör man det får man fler otrevligheter. Även om jästen står för länge så cellerna dör, så släpper de ut det den har städat upp igen. Därför kan jag bara ännu en gång rekommendera att kunna jäsa i reglerad temperatur, för att sen kyla ner ordentligt. att kallkrasha en IPA eller Dipa är heller inga problem, det bra då är att humlen (om man torrhumlar med pellets) följer med ner till botten och du får en strålande klar bira!

Jämför man dom tre så tycker jag absolut att 05 är den renaste, följt av 04 och sist Nottingham. Nottingham har en pepprighet som varken 04 el 05 har enligt mitt tycke. 05 har en tendens att jäsa ner några punkter mer än de andra på mina brygder i alla fall.

Vad gäller "mindre jästsmakande" så ska ju inte den färdiga brygden smaka jäst, då är det för mycket löst jäst kvar i ölet. Försök att få tag i ett kylskåp och coldchrasha ölet efter jäsning så kommer du få ett öl med mindre "jästsmak" oavsett vilken jäst du väljer.

Sen har ju olika jästsorter olika smakprofiler, men jäst ska det inte smaka..

Kör hårt!

Har ni möjlighet till kylskåp, torrhumla med pellets! När man coldcrashar ölet efter torrhumlingen kommer pelletsen sedimentera på botten och inte ett spår kommer att finnas i ölet. Efter tre dar i kylskåp kan man racka om (om man tycker det är nödvändigt) för ytterligare stabilisering i kyl ca 0 grader.. MEN, det finns inga fel, bara olika former av rätt... Och detta funkar parfekt för mig!

11

(13 svar, postad i Utrustning)

Köpte min Braumeister 2008 och har aldrig kört med humlepåsar.. gör en whirlpool med en slev, väntar tills det har stannat, och kyler via min plattkylare.. inga igensättningar i varken pumpar eller kylare. Jag använder uteslutande pellets.  Att diska den efter pellets-användning är inga problem alls, jag lyfter upp den på diskbänken, lägger den på sidan och spolar ur med en slang, städ och disk av BM tar 5 min! Det bästa utbytet av humlen i koket är ju självklart när du kör utan påse eller sil..Har ingen aning om hur många kok jag gjort med min BM men inga reservdelar bytta, jag skruvar isär pumparna med jämna mellanrum för att kolla läget, men inte haft några som helst problem.

Men om du nu verkligen vill ha en påse har jag vänner som köpt tvättpåsar som de tycker funkar utmärkt, de finns i många storlekar...

Tjenare, så här står det i how to brew.. tål att tänkas på:

"At the end of the boil, it is important to cool the wort quickly. While it is still hot, (above 140°F) bacteria and wild yeasts are inhibited. But it is very susceptible to oxidation damage as it cools. There are also the previously mentioned sulfur compounds that evolve from the wort while it is hot. If the wort is cooled slowly, dimethyl sulfide will continue to be produced in the wort without being boiled off; causing off-flavors in the finished beer. The objective is to rapidly cool the wort to below 80°F before oxidation or contamination can occur.

Rapid cooling also forms the Cold Break. This is composed of another group of proteins that need to be thermally shocked into precipitating out of the wort. Slow cooling will not affect them. Cold break, or rather the lack of it, is the cause of Chill Haze. When a beer is chilled for drinking, these proteins partially precipitate forming a haze. As the beer warms up, the proteins re-dissolve. Only by rapid chilling from near-boiling to room temperature will the Cold Break proteins permanently precipitate and not cause Chill Haze. Chill haze is usually regarded as a cosmetic problem. You cannot taste it. However, chill haze indicates that there is an appreciable level of cold-break-type protein in the beer, which has been linked to long-term stability problems. Hazy beer tends to become stale sooner than non-hazy beer."

Vill du har lägre FG så är 70 grader på tok för hög mäsk temp. För att landa på 1009-1012 så ska du ligga på en mäsktemp på ca 64grader, FG ökar sedan efterhand ju högre mäsktemp du har.. Vilken jästemperatur har du?

14

(540 svar, postad i Utrustning)

Hej, jag har använt 13,5kg som har fungerat, MEN se till att inte krossa malten för fint för då kommer det att sätta igen. Det kommer heller inte funka om du använder mycket vetemalt.

15

(3 svar, postad i Utrustning)

Hejsan, strunta i allt vad humlesil heter. Jag har gjort 50+ brygder i min BM50 och aldrig använt nån påse eller sil.
Jag kör uteslutande pellets och lastar i ordentligt i koken. När temperaturen går över en viss grad slutar pumpen att jobba.

När koket är avklarat tar jag en hålslev och sätter rotation på vörten i kärlet, så en "whirlpool"-effekt börjar, låter den stå i 5 min och kyler sedan genom plattväxlare,
när det börjar ta slut i bm tippar jag den försiktigt framåt för att få ut det sista, då ser man en liten kon av grums i botten. Jag använder även alltid protafloc..
Jag har aldrig fått några sättningar i varken pump eller plattkylare av humlen. Vid rengöring är det bara att ta en slang och spola vatten genom pumpkanalerna åt båda hållen.

När jäsning är avklarad kör jag altid kallkrash till 1 grad kombinerat med gelantin vilket gör att jag aldrig får humlegrums kvar i ölet, varken från kok eller torrhumling..

Jag brukar öppna pumpen efter ungefär var femte brygd för att kolla status och göra rent dom.

jag köpte 4 hallertauer från tyskland, 2dog... troligtvis dränkte jag dom när de blev utplanterade, men de två andra frodas! har planterat dem tillsammans mot en
humlestör och efter att ha "lärt" upp dom att slingra sig runt stören är dom nu två meter, får se vart det slutar!

17

(1 svar, postad i Humlegården)

Hejsan hop-san! Sterling pellets, går det att få in?

//Mattias

18

(1 svar, postad i Humlegården)

Hallå, hur är det med American Red Wheat? går det att få fram i lilla Sverige eller är det bara för dom som bor på andra sidan pölen?

mvh Mattias

19

(3 svar, postad i Humlegården)

Kanske?............Eller?.........Inte?............

20

(3 svar, postad i Humlegården)

Hejsan, går det att få hem Sorachi Ace humle?

//Matte

21

(19 svar, postad i Utrustning)

Jag brukar förvara i jäststugan.. eller jästrummet..

//Matte

22

(21 svar, postad i Utrustning)

Det finns vissa bryggverk där man värmer vörten med ett externt element t.ex. gas. För att sedan ha en genomströmsvärmare som håller värmen på vörten. Då värmer man till t.ex. 67grader, slår av gasen, slår på genomströmsvärmaren som håller den varm.. Också en variant...

//Matte

Lakning gick som en dans, och mitt utbyte landade på........ta ta taaaaa..........83%! Strålande, det här var ingen engångsföreteelse kan jag säga!!, 

Tack Raasken!!

Jag hade förövrigt 1,1mm mellanrum inställt på monstret....

Mvh krossfuktningsgestapo  Maattias wink

Jag provade det idag, och det är stor skillnad, jag har inte lakat än, men det är precis som det ska vara, skalen går inte sönder lika mycket och trycker ut innanmätet, stora, hela, tomma skal ser perfekt ut..
Jag blandade runt lite vatten i malthinken innan krossning, det behövs inte mycket för att det ska bli lite fuktigt. Enda nackdelen var att man får en beläggning på krossvalsarna som var tvungen att rensas efter 5kg.. märkte att det gick för tungt för borrmaskinen. Kommer defenitivt fortsätta med att fukta malten före!!

//Mattias

25

(21 svar, postad i Utrustning)

ja precis, kolla mina bilder i den här tråden: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=2554

Maltröret skruvas fast med en gängtapp som går rakt igenom det, tätas då med en gummipackning i botten på BM. pumpen trycker då vörten genom maltröret, rinner över kanten ner till insuget på pumpen, genom den, pumpas ut i maltröret osv..

//Matte