Ok, hur är det med de inte lika "funky" stilarna där man använder brettanomyces, fungerar det? Annars kanske kan den ju vara lämplig att servera real ale i om den inte blir allt för infekterad.

ekstedt skrev:

För ett så litet fat är det kort tid i fatet som gäller. Men då hinner du ju pröva olika varianter. Samtidigt är (4) helt utesluten.

Kan du utvecka lite? Är kort 1 vecka eller en månad? För stor kontaktyta för suröl eller vad?

/Mikael

Hej!

Jag fick ett femlitersfat från torslundkagge i julklapp! Någon som har förslag på hur jag ska nyttja det på bästa sätt och/eller länkar till bra artiklar eller trådar i ämnet? Min tanke just nu är något i stil med:
1. Barley wine, sekundärjäsning (en vecka?).
2. Porter, sekundärjäsning.
3. Scotch ale?
4 till oändligheten. Suröl.

/Mikael

Oavsett om det är farlig eller inte så hade jag blivit orolig om jag stoppade ner en grönärgad kopparspiral i vörten och den kom upp helt blank. Om man tar i kopparspiralen med händerna så ärgar den ganska snabbt av fett och syror, så det är en god idé att inte ta i de delar som har kontakt med vörten. Det matta oxidskiktet verkar betydligt stabilare än grön ärg; det är kvar när man tar upp spiralen ut vörten i alla fall.

Jag bryggde på 100% rågmalt en gång. Lakar med "hink i hink" metoden. På 2 kg råg hade jag 200 g havreskal. Lakningen gick trögt, men det gick! Bra utbyte också.

EDIT: Ska nämna att jag hade en betaglukanrast vid 40 C i 20 min under mäskningen för att få ner viskositeten något. Det blev ändå en väldigt trögflytande sörja smile

Hej.

Jag tycker absolut att det räcker med den jäst som är kvar i suspension. Det brukar bli ungefär samma mängd eller lite mer än den man får i kommersiella weissen.

7

(2 svar, postad i Humlegården)

Min erfarenhet är att den är lågflockulerande.

Hur säkra är ni? Jag drack ca 1 dl (hydrometerprovet) och tre timmar senare spydde jag. Kan ju vara vinterkräksjukan i och för sig. Lite väl bra timing bara.

reggaefisken skrev:

Ser ut som fett.... vad har du i ölet?

Malt, humle, jäst och vatten.

Den smakade bra i alla fall. Jag tappar upp det som är under hinnan helt enkelt.

Hej!

Det ser ut som att jag har spräckt nollan på antalet infekterade satser öl sad Vad tror ni det kan vara för något? Jag märkte det nu när jag skulle flaska ölen. Hade ni vågat buteljera den?

http://forumbilder.se/images/2a22013112745479c.jpg

Jo visst kan jäst sätta sig på sidorna. Det är just med veteöljäst som jag har märkt det starkast. WLP351 Bavarian Weizen satte sig verkligen på sidorna och speciellt högst upp där ölen möter luften.

13

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Brygger rauchweizen idag. Tredje gången jag brygger öltypen. Gör den lite mörkare denna gång och med WLP300 istället för WLP351.

14

(7 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Väldigt mycket banan smile Men riktigt trevlig tycker jag. Det är väl konsistensen som är lite skum, som lättflytande välling. Mycket mättande.

15

(7 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Väldigt mycket banan smile Men riktigt trevlig tycker jag. Det är väl konsistensen som är lite skum, som lättflytande välling. Mycket mättande.

16

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Tentorna är gjorda (sista någonsin!) och äntligen har jag tid att brygga. Det blir mitt första försök på en Schwarzbier.

Passar på att baka vörtbröd också smile

Jag har använt Nottingham till många satser (APA, Pale ale, Porter, Brown ale...) och jag tycker att det är den bästa allroundtorrjästen i Humlegårdens sortiment. Den är både rensmakande och hårt flockande jäst enligt min erfarenhet. Mina bästa porters har jag bryggt med Nottingham. Grymt bra att ha hemma som backup också smile

Jag rekommenderar att hålla ner jästemperaturen; säg 17 C eller så.

18

(17 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Chubb: Har du provsmakat ännu? Hur blev enbärssmaken?

19

(10 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Det enda trämaterialet jag behövde köpa var de planhyvlade furulisterna som sitter i "träribbeburen". Resten hade jag hemma. En del av stålmaterialet fick jag ur en spillbitslåda hos en stålgrossist. Så skruvstav, muttrar och furulister köpte jag. Kostade väl 100-150 kr kan jag tänka mig.

Någon gång skulle det vara kul att göra en helt i ek. Det skulle bli betydligt dyrare smile

20

(10 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Bild på ciderpressen "in action":

http://www.humle.se/punbb/images/upload/IMG_1881.jpg

Plattan som pressar ner äpplena syns inte på bilden. Som ni ser blev krossningen lite grov vid första pressningen. Krossade betydligt finare inför andra pressningen och fick ut betydlig mer.

Jag ska göra ett par förbättringar av pressen:
1) Stålplatta-mutter kombinationen som skruvstaven sitter i ska sättas på andra sidan tvärbalken - nu blir det lite väl mycket belastning på fästningsskruvarna och stålplattan böjer sig när man pressar för hårt.
2) Diameter på "träribbeburen" ska minskas genom att ta bort en ribba. Nu sitter den dikt an mot sidorna på bottenplattan med resultatet att musten rinner dåligt vid sidorna.
3) Ska kapa skruvstaven.

21

(17 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

För 3-4 år sedan gjorde jag en brown ale baserad julöl som hade 31 g hela enbär (från santa maria eller nått) till 8 liter öl. De tillsattes 10 min innan kokslut. Den fick en tydlig smak av enbär. Jag fick kommentarer om att den smakade gin smile

Jag tänkte brygga en julöl med enbär i år. Det blir en scottish 70/- i grunden, med enbär tillsatt i koket.

22

(1 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Hej. Jag tänkte göra en cider till helgen och behöver sätta en förkultur på en vinjäst som jag tänkte använda. Går det bra att använda maltextrakt till förkulturen? Maltextraktet innehåller ju näring till jästen men kanske inte samma sockerarter som finns i äppelmust. Vad kan jag annars använda?

23

(7 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jäsningen har avstannat och jag tog ett hydrometerprov: SG 1,016. Lite högt men det kanske är normal för råg? Själva ölen är ju ganska trögflytande och jag kan tänka mig att den även har en högre densitet än normalt.

Den smakar faktiskt riktigt bra. Svårt att beskriva smaken men ungefär som en weissbier med lite rågsurdeg iblandat.

24

(1,346 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Weissbier idag.

65% vetemalt
33% pilsnermalt
2% caraaroma

12 g Hallertauer Mittelfrüh med 5,2% alfasyra i 60 min.

WLP300 toppskördad från min 100% rågöl.

25

(6 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag har bara gjort ett tidigare försök på cuder men jag har läst ganska mycket om det. Det finns en väldigt bra sida om cidertillverkning: http://www.cider.org.uk/

1. Kontrollerad användning av svaveldioxid i form av vinsvala eller liknande. Läs http://www.cider.org.uk/part3.htm#SO2

5. Vill du ha en cider utan kolsyra så kan du först döda jästen (efter jäsning så klart) med vinsvala och sedan eftersöta med socker eller must. Vill efterjäsa på flaska (och få kolsyra) kan man säkert använda lite laktos eftersom jäst inte kan jäsa denna sockerart. Laktos tror jag kan ge konstiga smaker om du använder för mycket men jag är inte säker. Eller så kan du helt enkelt lägga lite socker i glaset när du häller upp!