Hur nyttjar jag bäst mitt nya ekfat?

Hej!

Jag fick ett femlitersfat från torslundkagge i julklapp! Någon som har förslag på hur jag ska nyttja det på bästa sätt och/eller länkar till bra artiklar eller trådar i ämnet? Min tanke just nu är något i stil med:
1. Barley wine, sekundärjäsning (en vecka?).
2. Porter, sekundärjäsning.
3. Scotch ale?
4 till oändligheten. Suröl.

/Mikael

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

Sv: Hur nyttjar jag bäst mitt nya ekfat?

För ett så litet fat är det kort tid i fatet som gäller. Men då hinner du ju pröva olika varianter. Samtidigt är (4) helt utesluten.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Hur nyttjar jag bäst mitt nya ekfat?

ekstedt skrev:

För ett så litet fat är det kort tid i fatet som gäller. Men då hinner du ju pröva olika varianter. Samtidigt är (4) helt utesluten.

Kan du utvecka lite? Är kort 1 vecka eller en månad? För stor kontaktyta för suröl eller vad?

/Mikael

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.

Sv: Hur nyttjar jag bäst mitt nya ekfat?

För stor kontaktyta samt syregenomsläpp i förhållande till volym gör längre lagring olämpligt i största allmänhet. Vad som är lagom långt blir ju en uppgift för dig att pröva dig fram till. Men upp till ett år som krävs för många suröl kommer sannolikt ge vinäger.

http://fabrikorekstedt.blogspot.se/

Sv: Hur nyttjar jag bäst mitt nya ekfat?

Ok, hur är det med de inte lika "funky" stilarna där man använder brettanomyces, fungerar det? Annars kanske kan den ju vara lämplig att servera real ale i om den inte blir allt för infekterad.

Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.