Hej, en liten fråga. Var bor du?

Gjorde "tyvär" en lättöl sist jag bryggde. Skulle blivit en IPA men så bidde det inte...
Allt gick väl tills jag skulle spä ut med vatten för rätt volym. Gjorde ett riktigt klantigt misstag. Har köpt ett nytt jäskar och trodde volymen var 25 liter men så var det inte utan den var större så vid första og mätningen var den på tok för låg.
Tänkte att nu har det skitit sig rejält och gjorde en litet snabbvört samt också lite socker faktiskt för att få upp den till åtminstånde 2.5 - 3.5 %. ville inte söla mer med mätningar med risk för infektioner utan tänkte det får gå som det går.
Det gick faktiskt helt ok, blev en god, humlig lättöl!
Man lär så länge man lever.

Så, dricker nu en av ölen. I.R.A , india red ale bryggt av ölfabrikken.
Det är en riktigt spännande öl som smakar mycket och alldeles alldeles underbaart.
Den är hummlad som jag förstått det i tre veckor med hela "humleblomster", måste väll vara kottar eller?
Den smakarnågot som jag inte kan sätta fingret på men himmla gott. det är en del karammelmalt i den. Den har en beska av humle men en helt annan arom och smak. man kan antyda humle på aromen men jag tycker inte det smakar hummle direkt utan någonting annat, svårt att beskriva...

Är det någon av er som prövat en så pass annorlunda humling elelr har åsikter om det vore det spännande då jag har en del kottar från sommarstugan som skall bryggas på.

Hur som hälst är det en riktigt god och spännande "IRA"... Har för mig att jag fan den på Läsö men inte helt säker.

Ha det gött alla bryggare och testa mer öl!!!

4

(2 svar, postad i Resor, pubar och bryggerier)

Tjenare! Tänkte berätta om en liten resa som blev en glad överrskning i ölens tecken.

Var och seglade med farsgubben nyss. Vi for ner till Tyskland via stora bält och gick hem till Göteborg via lilla.
Jag hade räknat med att testa lite olika öl och främst då veteöl i Tyskland men inte i Danmark direkt. Har alldrig gillat vete öl så tänkte ge dem en ärlig chans.

På vägen ner märkte jag att i Danmark frodas småbryggerierna! verkar i alla fall så...

Har inte hunnit smaka några än då jag inte ville smaka dem varma i plastglas ömbord och de står nu i "säkert" förvar hoss föräldrarna. Kan inte berätta mer om dem nu och kommer tyvär inte ihåg namnen på bryggerierna men skall berätta om jag finner något guldkorn. Var en del intressanta nämligen. En som är humlat med kottar i 3 veckor! skall bli mycket intressant då jag själv skördat lite humle på sommarstugen som jag tänkte använda mig av.
Sedan var det en med äpple i, en stout bryggt på enbart en mörk malt har jag för mig osv...

De var ganska dyra runt 40 kr för en flaska men det kan det vara värt hoppas jag, om inte bara för intressets skull...
Köpte några flak "vanlig" öl för samma pris väl nere i tyskarnas rike för kvantitetens och ekonomins,(samvetets), skulll...

Nu till ölhistorien i Tyskland. Vi gästade Burg detta "mecka" för ölstinna svenskar och danskar. De hade förvånandsvärt inte en enda vanlig pub men en hel del restauranger med ett i svenska mått mätt bra ölutbud. Men blev inga direkta upplevelser  förutom en veteöl som jag inte kommer ihåg namnet på tyvär men finns det en finns det säkert fler godingar även i denna typ... En lite lustig incident var när farsan trodde han blev serverad skämd öl pga av grummligheten och ej gav den annars så vanliga dricksen till servitrisen... jag förklarade snabbt när han kom tillbaks till bordet med våra aldelles prima veteöl.

I hopp om att testa ännu en sort beställde jag in varsin Allterwasser som båda höll på att sätta i halsen! Det måste ha varit någon blanding av sprie och öl! kan vara något i stil med engelsmännens snake-bite som är en del cider och en del öl om jag inte missminner mig. är det någin här inne som druckit denna dryck eller vet något mer om den?

sen var det hemväg via lilla bält. Hittade ett bryggeri som även sålde malt på Samsö. men tyvär han jag inte besöka bryggeriet då tidsschemat var ganska tajt. men köpte med mig ett par öl i allfall.

Trodde itne det fanns några mindre bryggerier i danmark alls pga av öljättarna och inget bolag men se där hade jag fel. Tycker dessutom mig ha märkt en avsevärd skillnad i ölutbudet i butikerna de senaste fem åren. Det finns nu i de flesta större butiker som jag vart inne i en rad olika märken med olika prisklasser, allt från klosteröl till för mig okända portrar mm.

Nåja det var allt jag hade att berätta. hoppas någon vet vad allterwasser är för något och om det finns någon pubkultur i resten av Tyskland? Skall skriva lite ölen när jag testat dem.

Ha det gött och håll ögon och mun öppna i främande länder för främande öl!

5

(11 svar, postad i Utrustning)

Finns väll en rad olika kapsyl-aparater, ser inte riktigt om det är någon speciell funktion du vill ha eller om det bara gäller att få på en kapsyl. Finns ju en i web butiken om jag inte minns fel.
Jag ahr en liten som pressar fast kapsylen genom att man trycker ner två hävarmar och klämmer fast kapsylen.

Tjenare!
Har nu testat min porter jag bryggde enligt receptet här innan.
Den smakar inte alls åt carnegie hållet men blev himmla speciell. Ganska lätt och inte kraftig smak med en klar eftersmak av salmiak! tycker det är lite underligt men den är god! rätt sträv eftersmak dessutom. Jag ville ha en humle karaktär på ölet men den är minimal. Riktigt fint skum dessutom!

Bjöd en polare på ölet och han tyckte det var intressant smak tills den eviga frågan om % dök upp. Jag svarade 5 eller strax däröver. Helt plötsligt steg den i hans ögon med: "det var inte illa du!"
Antar att ni fått liknande reaktioner men man blir lite matt när man lagt ner lite energi och framförallt själ när man gått och väntat på resultatet och blivit nervös...

Det var min 3:e öl och det blir bara bättre och bättre och roligare och roligare!!
Lycka till att imponera på era vänner i framtiden!

Tjenare.
Rent spontant så borde väll hålet in till grytan bli ganska "rakt in" oavset om pipen är på sidan eller mitt på grytan. Tror inte flödet känner av att den är på sidan så att säga...
Vet inte kan hända att jag har fel. (har hänt förut... wink )

ett till test...

Tjenare.
Gjorde en porter nu i helgen. Använde mig också av en smackpack, (Brewer´s choice 140g).

Smackade till den och efter ungefär 10 timmar var också den stenhård. gick en dag i ångest och såg framför mig hur den hade sprängts och jästen var spridd över hela lägenheten.... Så när jag kom hem gjorde jag en liten förkultur och hälde i jästen.

Jästen bara sedimenterade till botten. Jag skakade flera gånger i drygt ett dygn. Jag kunde känna en svag doft av jäsning så jag antog att något lever i allafall.
Jag hällde i den i vörten på söndagskvällen och redan morgonen efter bubblade det riktigt bra. Har en vört på ca 10 liter också vilket kan ha med saken att göra.

Redan nu har dock jäsningen börjat avta markant. nu får man vänta kanske 1 minut innan den pratar med en, (lyssnar gör den fortfarande).
Är det normalt med ett så snabt och intensivt jäsande? Hur tror ni intensiteten påverkar smaken?

tjenare! var ute och "slösurfade" och slank in på denna sidan: http://www.brewery.org/brewery/Software.html
Finns en del matnyttigt tror jag, bara kollat på programmet Beer Designer PRO. Ett mycket bra och enkelt receptprogramm enligt mig. Verkar finnas en del program på sidan om någon är intresserad...

Tjenare!
Här kommer en porter jag skall brygga snart. Hade inte tänkt mixtra med mitt vatten då jag inte vet riktigt hur det skulle ske. Jag bor i Göteborg så det vattnet får lov att duga.

Malt:                                 Humle: (inte bestämt mängd än)
1.5 kg pale ale malt                       Northen brewer som bitter
0.2 kg crystal                                Challanger som smak och arom
0.2 kg svartmalt
0.2 kg rökmalt                   Jäst: Irich ale
0.2 kg vete

Jag är novis på hembryggning, bryggde ett par öl för några år sedan men tänker nu börja igen. Så jag utgick faktiskt från receptet ovan men tänkte klämma in en egen touch.
Vad tror ni, borde bli rätt kraftig smak och jag har lite funderingar på att tillföra lite maltodextrin för att få fram lite mer sötma men är osäker på hur sött det blir från början.
Mitt mål är att sikta mot Carnegie hållet fast med en mer humle karaktär, lär väll missa rätt stort då jag inte har en aning om deras recept... smile
Det skall bli runt 10 liter öl.

Sedan har jag lite allmänna funderingar. Är det befogat att räkna så exakt med malten och vattnet? Jag hade tänkt att mäska med rätt lite vatten och tillsätta vatten till lakningen till rätt OG innan kokningen. Om man gör på detta sättet så spelar inte några gram hit eller dt så stor roll för det värdet och smaken tror jag inte det påverkar heller, eller?.
Av alla de två öl jag tidigare bryggt vet jag att det blev ganska oexakt och att man mer eller mindre fick improvisera fram rätt mängd vatten under gång, antagligen har det att göra med utbytet kanske?
Jag kanske är ute och snurrar och borde lägga mer tid åt formler och beräkningar eller vad säger ni lite mer erfarna bryggare?

12

(7 svar, postad i Bakning och matlagning)

Hej.
Jag tycker det är rätt sköjj att använda sig av öl och drav i matlagning och i bak.
Jag undrar om det är fler som delar mitt intresse för främst bakning.
Jag har gjort några bröd där jag hade med lite av dravet från bryggning. Det blir riktigt gott faktiskt! Väldigt mustigt och fint.
Jag vill minnas att jag hittade ett recept i Ekelin och LUndgrens bok Ölbryggning.
Vore trevligt om det är några andra som använder sig av öl i maten och i så fall vill dela med sig av recepten.

PS. Jag vet inte riktigt var denna tråd hör hemma men det handlar ju trots allt om recept och ölbryggning...