slonken skrev:Okej, tillsatte den extra jästen ialla fall:-)
Angående temp så har jag lindat 2 kalla blöta handdukar runt så borde sänka nån eller förhoppningsvis några grader:-)
Hur länge bör jag lagra ölet innan jag sätter ölet på flaska och hur många gram socker ska jag ha per liter till en lager?
Tack så hemskt mycke för alla svar ni är grymma!
Hej
Jag, tycker det finns 2 metoder.
Metod 1: Jäs som vanligt, eftersom det är lager så tar primjäsningen ca 1 vecka längre( ca 11 C) Tappa om, låt stå på sekundär ca 10 dagar. Tappa på flaska ca 6 g socker/liter (ev 1 g torrjäst tillsätts för säker kolsyrajäsning)
Jäs i rumstemp ca 10 dagar för kolsyrajäsning. Lagra flaskorna vid ca 0 c i 10-12 veckor. Köldgrumlingen har släppt, du har en kanonlager.
Metod 2: Som metod 1, men bulklagra hela satsen i 10 veckor vid 0 C. Tappa på flaska, 6 g socker/liter, men nu är 1-2 g extra jäst/20 liter nästan ett måste.
Låt flaskorna stå i rumstemp i 2 veckor, sedan kallt i 1-2 veckor, du har en kanonlager.
Båda metoderna är bra, tycker jag
Bo
Contact light, ok engine stop. 1969 07 20