Min dunkelweizen blev riktigt bra. Jag hade dock ingen svartmalt hemma (kunde svurit på att jag hade det...) så jag tog samma mängd rostat korn istället. Färgen blev precis som jag ville, riktigt mörk men inte svart. Jag kylde vörten till 13 C och jäste vid 17 C de första dagarna och sedan vid 20 C.
Imorgon tänkte jag brygga en Rauchweizen. Till 10 liter: 1 kg rökmalt, 1 kg ekrökt vetemalt och 50 g Caraaroma. Hallertauer Mittelfrüh till 12 IBU. Förväntat OG: 1,050, förväntat FG: 1,009-1,010.
Jag har ett litet temperaturproblem, jag vill jäsa vid 17 C (det har blivit bra de senaste 3 veteölen med WLP 351) men jag har att välja mellan 19 C i köket och 14 C i källaren. Så antingen får det bli våt handduk över jäskärlet för att få ner temperaturen (vilket jag alltid har tvivlat på att det fungerar) från 19 C till 17 C. Eller så isolerar jag jäskärlet med bubbelplast och jäser vid 14 C.
Jag tror jag ska köra på det andra alternativet, frågan är bara hur kallt jag ska kyla vörten? Kyler jag till 16 C och ställer vid 14 C (30 C regeln) är jag lite orolig att jäsningen inte kommer igång. Jag har ju en sprudlande aktiv förkultur i och för sig...
Jäser: -
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.