Hej
Intressant det där du säger om temperaturen, Kenneth. Överallt har jag läst att lagerjäsning skall ske under 12-13 grader, helst under 10, gärna under 8. Du skriver det motsatta. Jag trodde det blev en massa estrar i smaken när du jäser vid högre temperaturer, eller använder du kanske California-jästen? I mitt fall fick jästen 22 dagar vid 10-13 grader plus två dagars diacetylrast vid 18. Men jästen var slurry från förra Urquell-jäsningen i höstas/vintras - så jästen kan ha varit lite slö? Men den jäste ju i allafall ut på relativt kort tid, 22 dagar
Det där med temperatur är lite lurigt.
Det är svårt att veta om man menar rumstemperaturen eller vörttemperaturen.
Under jäsningen så ökar temperaturen i vörten.
Ju kraftigare jäsning, desto högre temp i vörten.
Men rumstemperaturen påverkas rätt litet om man jäser runt 25 liter i ett relativt stort utrymme
Hej Pål samt Kenneth.
Hoppas att ni ursäktar att jag klippte valda delar av era inlägg men det ni båda skriver tycker jag är väldigt viktigt.
Kenneth: Det med +12 tempen är det något som du med trial and error har kommit fram till? Det måste väl vara själva jästempen i vörten som gäller? Dina +12 c gäller det både tysk samt tjeckisk pilsner?
Pål: Jag har oxså trott att +12 kanske var den absoluta högsta temp för att kunna få en ren lager utan estrar. jag trodde att +12 gav fri diacetyl men då fick jag i stället estarer. Men jag kanske har fel. Jag "vet" att när "ursprunget" en gång i mitten på 1850 talet började komma i gång så var jästempen +4 c. Jag har jäst på balkongen som jag alltid gör en gång varje år sedan 1996 en lageröl. Den absolut bästa årgången var själva premiären 1996 samt 1998 dom lagerölen har blivit berömda i min log. 1996 var vad jag kommer i håg en hyfsad varm oktober, jag har inga temperaturer lagrade där. Var ny med AG samt inte så noga som nu. 1998 däremot så skrev jag att i en snittemp på ca 12 c så fick jag en alldeles utomordentlig Pilsner. Jag kommer i håg den Jag kallade den för Technos Pilsner, min då unga dotters marsvin.
Kenneth: Enligt mera bryggloggar från 1998 så verkar det som att dom höstarna som är lite "varmare" så blir Pilsnern/Lagern mer rensmakande, det stämmer oxså med mina rent subjektiva anteckningar. Från 1997 och framåt så har jag mycket nogranna anteckningar angående varje öl jag bryggt.
Slutsats: +12c ger en renare Pilsner. VSB
Bo
Contact light, ok engine stop. 1969 07 20