Bamberg Rauchbier, vattenbehandling och dekoktionsmäskning?
Hej. I somras fick jag tag på en Spezial på systembolaget i Göteborg, den var väldigt god. Jag tänkte göra en kopia enligt Kenneths recept. Är det nödvändigt med proteinrast? Räcker det med en vanlig försockringsrast på 68C (temp enligt boken Smoked Beers)? Vad är fördelen med att följa Kenneths mäskschema ovan?
Jag har en fråga om Bambergs vattenprofil också, tänkte nämligen försöka mig på vattenbehandling för första gången. Jag hittade en källa på internet (kommer ej ihåg adressen) som listade värdena i mg/L:
Ca: 106
Mg: 50
Na: 28
SO4: 241
HCO3: 281
Cl: 40
pH: 8,3
Verkar det rimligt? Jag är helt ny på detta med vattenbehandling. Enligt ett excelblad jag har ska jag tillsätta:
0,8g Kalciumklorid
6,2g Magnesiumsulfat
0,5g Natriumklorid
6,6 Kalciumkarbonat, här står det ingen enhet men jag antar gram?
Min vattenprofil är:
Ca: 16
Mg: 1,5
Na: 16
SO4: 9,3
HCO3: 59
Cl: 11
pH: 8,1
Lagrar/dricker: -
Planerar: Barley wine, porter.