Hej
Jag är flaskmänniska. För mig så är det inga prob med att flaska, bara lite framförhållning. Om jag använder tidigare flaskor till kapsylering så sköljer jag den upphällda flaskan minst 3 gånger i varmt vatten, synar flaskan okulärt mot ljus, ser den ren ut så ställer jag den i en back. Efter ett tag så har jag 2 backar, lagom till 23 liter 1 UK gallon som är min mängd jag brukar brygga.
När jag skall tappa/kapsylera så tar jag mina 2 backar till badrummet. Jag skruvar av strilen på dusch handtaget, fyller den ena backens flaskor med vatten.
Hämtar sedan ett galler från kylskåpet håller det över backen samt tippar backen, vattnet rinner ut, gör det samma med den andra backen.
Jag stoppar sedan in 38 halvlitare i min ugn. Jag sätter tempen på 200 c låter flaskorna va i den tempen i 2 timmar. Stänger av ugnen. Öppnar luckan. Går och lägger mig. 12 timmar senare tappar jag 38 halvlitare med god öl på flaska.
För mig så är det inget jobb, det lite tuffa/jobbiga/kluriga det är att få en hyfsad kolsyra på ölet. Där tror jag att fat tappning samt force carb är överlägset.
Även om jag efter 15 års ölbryggning oftast kommer till den kolsyra jag önskar så händer det att på samma batch så kan olika flaskor hålla allt från nära forsning till platt. Dom absolut flesta flaskorna når ungefär den co jag önskar.
Bo
Contact light, ok engine stop. 1969 07 20