1

(3 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Hur gott som helst. Morsan brukade till och med torrhumla det!

2

(18 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Det slutade med att jag hade 50g till 18 L. Det gav en mycket tydlig smak, men ingen arom, smaken kommer liksom i slutet. Det blev en ganska lyckad halloin/lakrits öl.

Inget direkt svar på din fråga, men jag hittade ett gammalt recept på sahti i en riktigt gammal receptbok morsan hade(finsk). Tanken då var att man skulle använda halm och enris som filter i botten på ett stort trätråg, det skulle ge smak och filtrera bort maltbaggel. Enligt min finske far så var Sahti något som enbart bryggdes för att ens gäster skulle ha något att bli fulla på om man inte hade råd med starksprit vid tex bröllop. En förfärlig smak med uppemot 10% i styrka. Eftersom de använder både vete,råg,havre och korn i ganska lika delar så jäser den ut massor, därav styrkan. Jag minns att det var humle i ,men inte hur mycket och när. Berätta gärna om du brygger något liknande! Talihooooo / Tom

Ta lite stålull utan medel och vira runt elementet och gnugga, funkar jättebra för mig, jag gör det så fort jag kan efter kok. Lycka till!

5

(18 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Är det någon som har använt lakritspulver i någon bryggning? Jag har pulver från Helsingborgs lakritsfabrik. Helsingborgsbryggeriet använder det pulvret i sin lakritsöl tror jag. Är det någon som har någon aning om mängder och tillvägagångssätt? Jag tänker brygga en 15L sats och och vill ha en tydlig lakritssmak./ Mvh Tom

6

(13 svar, postad i Utrustning)

Ni som använder er av en induktionsplatta, ställer ni grytorna rakt på eller har ni byggt någon form av ställning? Känns som att det kan bli ganska tungt för en sån här liten platta,

http://www.netonnet.se/art/hem-och-hush … 4869.3394/

Tänker köra ca 15-20L kok med med 24-30L gryta. Tjingenöff!!!!! / Tom

Hej! Jag fick dessa siffror för ca 1 år sedan. Tydligen finns 2 reningsverk och de blandar ganska mycket så man vet aldrig exakt vad man får men de är ju ganska lika varandra. Jag räknar på ett medel mellan de 2 reningsverken. Dessa siffror fick jag :
Ca -14
MG -2,1
Na -15
So4 -29
Cl -10,5
HCO3 -47

Insatssilen finns kvar. Det kostar 230 kr att skicka.

Rossen- du har haft mail i ett par dagar nu, jag skickade till den i din profil. Tjing

En Insats sil från Maltmagnus säljes. använd i 2 bryggningar nypris- 645kr. Nu 200 eller några goda öl. Läs mer och kolla bild hos maltmagnus. Finns i Skäggetorp i Linköping.

11

(2 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Jag har tillgång till en hel del frukt och bär som jag odlar och blev sugen på att göra ett fruktvin på ca 10-13%. Jag har all utrustning som behövs för helmaltsbryggning av öl... Rabarber, vinbär(röda,svarta,vita), krusbär,äpplen och jordgubbar. Känns som att göra en stark saft och jäsa det bara, är det så enkelt? Jästemperatur? Näring? OG? Skriv gärna om du har tips för ett lyckat vin... Tjobido.

Hittade en trycktunna av plast hos maltmagnus.se. ÄR det någon som har testat denna? Billigt och enkelt sätt att flaska utan bottengrums kanske?

Några funderingar som dyker upp kring den. Öltemperatur för att undvika att det bara blir skum? kan man prima bara 10L, och måste man beräkna hela tunnans volym på 23l när man räknar på vilket tryck det ska vara? Känns som att man bör tömma hela tunnan när man väl börjar ta från den... Posta gärna om du har synpunkter eller tankar eller till och med har testat den!

/ Tom

13

(17 svar, postad i Köpes/säljes/bytes/skänkes)

Jag har tyvärr ingen humle att byta med men betalar gärna för en stump fuggle om du kan tänka dig det... / Tom

14

(3 svar, postad i Bakning och matlagning)

Vegemite är en australisk version av det engelska orginalet Marmite och är löjligt gott! Jag försökte kolla upp samma sak för något år sen men receptet verkar vara hemligt... En sån smak som man antingen hatar eller älskar, salt som satan och kraftig umami/buljong smak. Posta om du hittar hur man ska göra... Lycka till!

Yes, det var termostaten jag menade, gjorde lite tester nu. Om jag ställde in grytan på 70 grader så värmde den tills 78 grader och började värma igen på 67, så 11 grader slår den på. Samma resultat vid lägre temperaturer... Testade även med universaltemostats givaren på utsidan men det visade ganska fel. Annars verkar grytan OK, angående kokande så får man ut ett mycket bättre rull om man isolerar sidorna lite, med liggunderlag har jag gjort. Återstår att testa insatssilen.

Hur gör ni som använder universaltermostaten i vätskor? Känns inte helt ok att sänka ner den i mäsken då tillverkaren säger att man inte ska ha den i vätskor...

16

(4 svar, postad i Utrustning)

Jag har införskaffat en brygggryta "plastis" med insatssilen och tänkte använda en universaltermostat istället för grytans minst sagt undermåliga temostat... Den duger inte till ölbryggning... Hur gör ni som använder universaltemostaten till mäskning? Enligt termostaten för man inte ha den i vätskor? Kanske något skydd på den? Mvh Tom

17

(1 svar, postad i Utrustning)

Går i funderingar om att skaffa mig en Therminator plattvärmeväxlare,

http://shop.humle.se/se/art/therminator … axlare.php

är det någon som har testat eller vet något om den? Tänkte i så fall ha den till att kyla 50l satser...

Brygg snyggt! / Tom

tack för era inlägg men jag vet inte om jag blev klokare...

Vad jag förstått så kan både för lite och för mycket jäst ge bismaker. Reagerade bara på att en "jäst facist" och ett jäst företag kan ge helt skilda siffror.

Jag gjorde i alla fall en starter på ca 1,5l och skall nu börja brygga! Tjihoooooooo!!!!!!!

Hej!

Jag ska brygga mig en rökig Skotte med Og 72 fg ca 22. Jästen jag ska använda mig av är White LAbs Edinburgh Ale yeast. 17 liter ska förjäsas (4,5gallon).

På jästen står det att den räcker till 5 gallon med OG 70 vilket låter som en ganska perfekt mängd till min bryggning.

Mrmalty.com menar att det går åt 2,2 vials jäst utan starter, eller att jag gör en starter på ca 2,5http://www.humle.se/punbb/images/upload/mr%20malt.jpg liter.

Hur kommer det sig att White labs och Mrmalty skiljer sig så mycket? Eller har jag gjort fel någonstans?

Jag ska brygga mig en stout och tänkte använda laktos för att få till en sliskig sötma, men är lite osäker kring hur mycket jag ska ha i .

20 Liter med ett beräknat FG på ca 18.    4gram/l kakao i inmäskningen och en hel del choklad malter.

Vad tror ni om mängd laktos för att få den rejält söt? Ska tillsätta laktosen i samband med primningen.

Brew strong!/  Tom

Boris för livet - Jag har för mig att Nerike Kulturbryggeri "kokar" i ca 90 grader men att de rör om i "koket" hela tiden och uppnår samma effekt som ett rullande kok. Kanske värt att forska i! Brew strong!

22

(25 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag är också helnöjd med Vikingmalten! Håller alltid samma effektivitet(77%) och ger underbara öl.

Det jag tror folk är missnöjda med är egentligen krossningen av Vikingmalten hos Maltmagnus. Det förekommer mycket "mjöl" men även en hel del hela korn, vilket drar ner effektiviteten.

Jag krossar själv med en coronakvarn och är som sagt helnöjd med Viking. Det känns ju helt klart bättre med mer närodlat!

Brew strong!

23

(7 svar, postad i Utrustning)

Kolla in brännarna på maltmagnus.se

Hej Kabuto!

Jag tror definitivt att hålen är för stora. Du kanske ska testa BIAB= Brew In A Bag metoden. En tyg påse istället för insatsen. Kolla upp det!