Jag har för mig att ICA Focus har ett bra sockersortiment. Annars vet jag inte några riktigt bra ställen för udda sockertyper, men det kan alltid vara värt att kika i saluhallen.

Det kan nog vara en bra idé att göra ett sensoriskt test, även om det inte är helt säkert att det är just alfasyrahalten man räknar ut. Som jag har tolkat det (som den nybörjare jag är) så finns även andra beska ämnen i humle och ett antal faktorer som avgör hur mycket av humlen som löses upp i vörten/vattnet. Men egentligen borde den upplevda beskan vara intressantare än den uppmätbara beskan så smakexperiment av ovan nämnda typ är nog utmärkta, inte minst som pedagogiska hjälpmedel för att förstå det egna smaksinnet.

Jag kikade lite på basicbrewing om bryggning med hemodlad humle och jag tror att grejen är att man inte kan beräkna alfasyran utan avancerad labutrustning. Därför är det nog bäst att anvenda det hemodlade till smak- och framförallt aromgivorna där alfasyrahalten inte är avgörande.

--> MV

Du hade rätt det tog två koppar kenyakaffe, men jag får tacka för ett ambitiöst svar. Tyvärr har jag inte tid att svara just nu, eftersom det nog skulle kräva två koppar till. Jag håller helt och hållet med om det inte finns en poäng med att hacka på varandra, och jag upplever det som att allomfattande helt igenom konsekventa teorier, är svåranvända eftersom de i princip alltid bortser från vissa faktorer. Dessutom måste jag försvara mitt sätt att ibland utgå från antaganden, och mer eller mindre välgrundade gissningar. Dessa är inte tagna ur luften utan är ett slags sammanfattning av tidningsartiklar, statistik och allmänna uppfattningar. Det är, vetenskapligt sett, givetvis svaga argument, därför väljer jag att redovisa att det inte är hårda fakta, utan låter var och en bedöma hur väl de fungerar. Detta skiljer sig egentligen inte i stort från ditt sätt att argumentera, och all respekt för det.

Jag tror att frågan är lite mer komplex än vad den verkar ytligt sett. Dels finns en principiell diskussion, huruvida statligt monopol är bra eller ej. Alltså om staten så att säga har rätt att hålla sig med monopol. Dessutom finns en pragmatisk diskussion, alltså om monopolet är bra eller dåligt ur ett antal aspekter (nationalekonomiskt, utbudsmässigt, folkhälsomässigt o s v). Argumentationen utgår oftast från en av diskussionerna och lånar stödargument från den andra.

Min argumentation utgår egentligen enbart från den pragmatiskta hållningen, dvs huruvida det luktar galsoch eller ej bekommer mig inte. Man får dock gärna bemöta mina argument på andra grunder (jag väntar mig argumentet fri marknad ger automatiskt större utbud). På utbudssidan anser jag att det är bra med butiker som kostar på sin personal rejäl internutbildning och ett relativt bra grundutbud med möjligheten att billigt kunna ta hem varor från ett större sortiment. Dessutom tror jag att systembolaget har spelat och spelar en mycket stor roll i det att Svenska folket tycks vara ett av de mest intresserade av dryckeskultur generellt i världen, se bara på vin- och whiskyintresset, och jämför internationellt. Att vara dyckesintresserad (mer än ebart för supandets skull) är dessutom föredömligt lätt i småstäder och på landsbygden, helt och hållet p g a Systembolaget. Dessutom är systembolaget en mycket bra inköpare och lyckas roffa åt sig internationellt sett mycket stora andelar av viner från små exklusiva vingårdar. Ett avskaffande av monopolet skulle säkerligen innebära ett större utbud än idag i Stockholm och, möjligtvis Göteborg samt Malmö. På landet skulle få specialbutiker klara sig, enbart genom postorder skulle man kunna få tillgång till det stora utbudet där (det skulle nog iofs inte störa de redan dryckesfrälsta särskilt mycket).

Jag skulle kunna skriva mycket mer och det finns definitivt negativa saker med systembolaget, men trots allt tycker jag att det är mer bra än dåligt.

Oppigårds Spring Ale är jag tveklöst mycket sugen på, (deras julöl var fantastisk)

Nu står ca 7,5l på jäsning efter en fantastisk massa krångel. Hoppas bara att saneringen fungerade som den skulle och att allt blev bra, jag kommer att uppdatera om ett par veckor eller så.

Jag gillar definitivt systemet, utbudet i småhålor i Sverige skulle tveklöst utarmas utan det. Ta bara ett sådant faktum att man fraktfritt kan beställa små volymer öl, vin eller sprit. Öppna upp för gårdsförsäljing, fri privatimport, (utan pappersarbete och krångel), samt en mer rimlig utskänkningspolitik (ta bara en sådan sak som att en sushirestaurang inte får servera sake eftersom de enbart erbjuder kall mat).

För övrigt måste jag säga att jag tycker att Bedarö är en fantastisk öl. Några kanske tycker att den drar för mycket åt bitterhumlen, men jag tycker den är grym. Törstsläckande och ren med massor av karaktär.

Å, vilken miss av mig.

8 liter är planerat.

Jag har precis tänkt ge mig in i ölbryggandets underbara värld. Som en logisk konsekvens av ett tilltagande allmänt mat- och drycknörderi tycker jag det verkar fantastiskt kul och lärorikt att brygga öl. Som första öl tänkte jag brygga en välhumlad pale ale och delmäska med maltpåse. Jag har publicerat detta på shbf:s forum, men en något mager respons gör att jag publicerar det även här. Jag antar att jag är något av det amerikanerna kallar "hophead", kraftiga pale ale är mina absoluta favoriter.

Framförallt önskar jag åsikter om receptet --Kommer ölen att bli god eller ej, till denna brygd kan jag ej få tillgång till annan humle om ni undrar. Jag uppskattar alla åsikter och synpunkter!

<Receptet lyder>...trumvirvel..................


700g Pale ale-malt
80g mörk karamellmalt

600g ljust torkat maltextrakt-vid kokning
10g Brewers gold 60min
8g fuggle 30min
8g fuggle 15 min
8g fuggle 5 min
8g fuggle 0min

Danstar Nottingham jäst

Beräknat OG ca 1050 FG ca 1010 (5,1%alk)
IBU ca 49

Verkar detta rimligt?