1

(8 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Nu är det tappat på flaska för en vecka sedan. Blev super!

https://imgur.com/gallery/KT0Jk1v

2

(8 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Får hoppas på att det klarnar i jäskärlet. Lite dis/grumlighet bryr jag mig inte om bara det inte blir som en Guinness fast lerbrun..

3

(8 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Perwaste skrev:

Hade du större mängder med humle?
Har du använt Protafloc/Irish Moss el likn?

Små samverkande faktorer tillsammans med bl a proteiner kan göra det mer grumligt.

Hade i protafloc. Gjorde drakens ipa. Det är 160 gram humle i 12 liter vört.

4

(8 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Då får jag hoppas på det! Sist vörten inte blev klar efter kok blev resultatet detta: https://imgur.com/gallery/iKuPR9b

Annars brukar gojset sjunka till botten på grytan och vörten blir minst så här blank innan jag häller den på jäshink

https://imgur.com/gallery/m2QeVNy

5

(8 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

I fredags bryggde jag min 6e öl. Vörten blev ljusbrun och jättegrumlig efter att jag kokat den. Innan kok var blank och fin. Det är andra gången det blir såhär. Vad kan jag göra för fel? Kylde snabbt och lätt grytan stå en timme efter det men det hjälpte inte.

https://imgur.com/gallery/YYB3q1M

6

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Nu förstår jag vad du menar och det var som du skrev svaret på min fråga smile

Tack för hjälpen!

7

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Perwaste skrev:

Jo, det tar smak. Om du gör som tidigare, låt allt stå till sig någon halvtimme/timme eller mer.  Gojset till botten och smaken finns där.

Det låter som om du använder kottar? Löst eller i strumpa? Jag låter allt vara kvar till dess allt som ska till jäshinken har hamnat där. 

Om grytan har kran är det lättare att tappa ur utan att röra runt det som lagt sig på botten, än om man har hävert. Det går det med, men är lite mer krävande bara.

Jag kör pellets löst i grytan. Då väntar 30-60min innan jag silar vörten och häller den i hinken.

Vad menar du med att gojset till botten och smaken finns där?

8

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

hebbe skrev:

Jag hade lagt i 0-givan när jag stänger av plattan och låtit ligga tills jag kylt. Den kommer inte att påverka bitterheten märkbart.

Kommer den ta smak alls då? Tar typ 5 min att kyla..

9

(6 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hej!

Mina första bryggningar kokade jag i en lånad 10l-gryta och då kylde jag i vasken. 0-givan la jag i när jag tog av grytan och flyttade den till vasken. Det tog ca 20 min att kyla. När vörten var ca 20 grader lät jag grytan stå en stund så gojset fick sjunka. Sedan silade jag den genom silduk ner i jäshinken.

Nu har jag köpt en 15l-gryta och byggt en kylspiral. Nu tar det inte så lång tid att kyla längre.

Hur är bästa sättet att göra med 0-givan? Hur länge bör 0-givan ligga i innan jag silar vörten? Ska den stå varm eller rumstempurerad? Hur gör man egentligen?

Mvh Daniel

Atrox skrev:

En smart grej när det gäller kolsyrejäsning på flaska, ta en liten skvätt och häll i en liten petflaska så den blir halvfull, jag tog en halv sockerbit sen trycker du ihop flaskan så ölen kommer upp till halsen och då skruvar du på korken, när flaskan har återtagit sin normala form och blivit hård så vet du att kolsyra har bildats.

Anders

Det var smart! Det ska jag testa nästa gång!

Perwaste skrev:

Såhär som nybörjare ska du nog hålla dig till en temperatur tycker jag. Dessutom är de flesta malter så modifierade att det inte i normalfallet behövs olika raster. Ta det sen när du läst in dig på området.

Det stora tipset är att skaffa en bra bok om bryggning. Det säljs bl a här på Humle. Då förstår du varför man gör på det ena eller andra sättet. En fysiskt existerande bok i handen, -en investering!

Efter det kommer intresset att styra dig hur mycket du nördar ned dig i tekniker, kemi; fysik etc. Men fram till dess, håll det enkelt smile


Vilken temperatur blir bäst då? 66grader?

Kan du tipsa om en bra bok?

Skulle också vilja ha en bra bok med många recept på ipa och apa.. De receptböcker jag hittat innehåller bara några recept av varje öltyp.

Tack så mycket för hjälpen!
Tänkte först göra nästa bryggning i morgon men om det nu finns hopp för den förra satsen så är det inte lika brottom..

Det bästa är väl att mäska med raster och inte bara en temperatur? Skulle jag kunna få ett schema som jag skulle kunna testa vid nästa bryggning?

Perwaste skrev:

Har du testat om du har fått någon kolsyra än?

Om du inte har fått det kan du göra en annan sak : blanda sockerlag med ny jäst och försiktigt dosera med pipett. Detta har jag själv inte gjort, men sett som förslag vid tidigare tillfälle.

Jästen som då tipsas om är F2. Sök på nätet efter dosering sockerlag och prmining så tror jag du hittar det.

Beroende på temp vid näskning kan det vara färdigjäst ändå, även om jag tycker det ligger väl högt.

Jag mäskade 90 minuter i 67-68 grader. Hade kastrullen i ugnen med termometer i hela tiden.

Jag tappade det i fredags, borde jag öppna en flaska och kolla om det kommit kolsyra?

Tack för svaret!

Hur lång tid kan det ta innan ölet oxiderar om jag häller tillbaka det försiktigt och tillsätter ny jäst? Det är ju inte mer än ca 4,5 liter så jag kommer dricka upp det ganska snabbt.

Tror du jästen kommer att orka kolsyra ölet i flaskorna om jag bara låter dem stå? Finns det risk att flaskorna går sönder om de börjar jäsa för att bilda kolsyra?

Rehydrera betyder att jag blandar ut det i lite vatten jag kokat och låtit svalna till ca 25 grader va?

Daniel

15

(11 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hej!

Har precis tappat mitt livs andra sats på flaska (min första gjorde jag i december av PGWs nybörjarsats för APA). Det blev en pale ale gjord på helmalt och amarillo. Jag använde 1,25 kg pale ale-malt och ca 6 liter vatten. Jag använde metoden BIAB och fick ett OG på 65. Jag hade i exakt ¼ paket safale US-05 torrjäst då det står på paketet att det räcker till 20-30 liter öl, min vört blev 5 liter. Efter 27 dagars jäsning primade jag och tappade jag det på flaska och nybörjare som jag är mätte jag inte FG förrän kapsylerna var på. FG var 30. Eftersom PGW-satsen jäste från 53 till 10 på 12 dagar så tänkte jag inte längre än att det borde vara klart efter 27.

Hur borde jag göra? Korka upp flaskorna och hälla tillbaka ölen i damejeannen, tillsätta jäst och låta det jäsa klart eller bara låta de vara?