Grumlig vört efter kok

I fredags bryggde jag min 6e öl. Vörten blev ljusbrun och jättegrumlig efter att jag kokat den. Innan kok var blank och fin. Det är andra gången det blir såhär. Vad kan jag göra för fel? Kylde snabbt och lätt grytan stå en timme efter det men det hjälpte inte.

https://imgur.com/gallery/YYB3q1M

Sv: Grumlig vört efter kok

Det är inte något problem.
Proteinerna klumpar ihop sig när du kokar, så kallad varmdruv.
Det kommer att sjunka till botten under jäsning och klarning.

3 Senast ändrad av daniellindsten (2018-05-14 08:03:48)

Sv: Grumlig vört efter kok

Då får jag hoppas på det! Sist vörten inte blev klar efter kok blev resultatet detta: https://imgur.com/gallery/iKuPR9b

Annars brukar gojset sjunka till botten på grytan och vörten blir minst så här blank innan jag häller den på jäshink

https://imgur.com/gallery/m2QeVNy

Sv: Grumlig vört efter kok

Hade du större mängder med humle?
Har du använt Protafloc/Irish Moss el likn?

Små samverkande faktorer tillsammans med bl a proteiner kan göra det mer grumligt.

Sv: Grumlig vört efter kok

Perwaste skrev:

Hade du större mängder med humle?
Har du använt Protafloc/Irish Moss el likn?

Små samverkande faktorer tillsammans med bl a proteiner kan göra det mer grumligt.

Hade i protafloc. Gjorde drakens ipa. Det är 160 gram humle i 12 liter vört.

Sv: Grumlig vört efter kok

Då är det nog tanninerna från humlet som gör ölet grumligt.
Men ölet brukar bli blankt med tiden.

Fast nuförtiden är det ju populärt med grumliga och disiga öl, jämför New England IPA.
Den öltypen är ju känd för sin grumlighet och disighet.

Se tex: https://beerandbrewing.com/creating-nat … tyle-ipas/

Sv: Grumlig vört efter kok

Får hoppas på att det klarnar i jäskärlet. Lite dis/grumlighet bryr jag mig inte om bara det inte blir som en Guinness fast lerbrun..

Sv: Grumlig vört efter kok

Nu är det tappat på flaska för en vecka sedan. Blev super!

https://imgur.com/gallery/KT0Jk1v

Sv: Grumlig vört efter kok

Något disig, men det tycker jag är helt OK med tanke på all humle som är i ölet.