Torrhumla inte.

När du skriver Brix så låter det som att du mätt med refraktometer? Det funkar inte att mäta fg med refraktometer.

Anders

Det beror ju lite på vad du använt för jäst och hur mycket jäst till hur mycket vört? 5dagar kan jag tycka är väldigt kort tid för jäsningen, jag låter mitt stå 3v om det inte är en pilsner eller lager som jag brukar stå mycket längre.

Anders

Låter mycket märkligt, volymen i fatet spelar ingen roll, alkoholhalten påverkar inte heller, vad är det för fat och anslutningar?

Anders

scaryeyes skrev:

Inlopp axiellt och utlopp radiellt. Gäller nästan alla pumpar

Fast på inlinepumparna sitter inlopp och utlopp 180grader mot varanda

Eller kanske rotera hela pumpen 180grader

Anders

Du har värmeväxlaren utanför bryggverket, vattenslangarna kör du kallvatten igenom, genom gummislangarna som troligtvis är av silikon pumpar du vörten.
Kolla den här länken så kanske tu får lite idéer.
https://youtu.be/_fhG9QtSSrk

Anders

Ska man göra en klassisk weissebier så har jag använt spalter selekt och jäst med wlp300, men man behöver ju inte vara så klassisk om man inte vill, jag vet inte vad det är för alpha syra halt på din humle och det behöver man veta för att kunna räkna ut beskan på ölet.

Anders

En smart grej när det gäller kolsyrejäsning på flaska, ta en liten skvätt och häll i en liten petflaska så den blir halvfull, jag tog en halv sockerbit sen trycker du ihop flaskan så ölen kommer upp till halsen och då skruvar du på korken, när flaskan har återtagit sin normala form och blivit hård så vet du att kolsyra har bildats.

Anders

Hur du ska göra vet jag inte riktigt, att hälla tillbaka är inget bra för du kommer syresätta vilket kan ge dig oxidation, å andra sidan vill du ju ha igång en jäsning igen så det kanske inte är så farligt, men nästa gång använder du hela paketet jäst som du rehydrerar innnan du pitchar, sen mäter du fg så du vet att det är färdigt, för hög mesk temp kan ge dig ojäsbart socker om jag inte har helt fel.

Anders

Du behöver inte tillsätta ny jäst, prima och låt stå i rumstemperatur i ett par veckor sen kan du lagra, håll inte på att tappa om för mycket då du utsätter ölen för syre i onödan vilket ökar risken för oxidering.

Anders

Den där ska jag kika på sen om jag får låna dotterns dator, annars får jag vänta tills jag börjar att jobba igen om ett par veckor

Anders

Gäller den beräkningen även om man förvarar humlen i frysen?

Anders

Jag tycker den blir bättre med tiden, dock har ölen en tendens att ta slut innan den har fått åldras något nämvärt

Anders

Jag använder kottar i en finmaskig nätkorg, tycker det grisar ner mindre

Anders

Då är det bara att vänta 2 veckor och sen avbjuta ölen.

Anders

insumaster skrev:

Nu har jag vägt minibitsocker, dessa väger 2,1-2,2 gram styck.
Så enligt den där kalkylen på: http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h … ed-socker/

2,12g socker
33cl flaska
22 grader temperatur
2,5 Co2 nivå

Är 2,5 Co2 ok? Är det för mycket eller för lite?

2.5 Co2 nivå kommer att bli bra.

Anders

Kag har praimat med hugget bitsocker som väger 3,2g till 50 cl, ska du köra 33cl så tror jag mockabit väger 2,5g och borde funka bra, jag skakade bara en gång för att få ner sockret som satt fast i flaskhalsen, sen sköter jästen rästen, man ska vara helt säker på att det är färdigjäst innan man tappar på flaska annars kan det bli flaskbomber, jag har inte provat sockerlag, men tycker att sockerbitar funkar riktigt bra.

Anders

Det enklaste är att ringa till dom och fråga, det kan ju även vara så att man får vaska 1000 liter öl pga olika omständigheter, det är väldigt svårt flr skattemyndigheten att hålla koll på råvaror mm som har ett bästföredatum, inte för att jag vill säga att det är ok att använda för eget bruk men möjligheten finns ju.

Anders

Trevligt

Ja om man klickar på länken så ser man den.

Anders

Skaffa photo bucket eller något liknande, lägg upp bilderna där och klistra in länken här sen.

Anders

Tack, har hittat en heldel bra videoklipp inom detta ämne med.

Anders

Tyvärr funkar inte länken längre på hur man tar hand om jästen.

Anders