576

(10 svar, postad i Bakning och matlagning)

Jag ska absolut testa att använda del av jästkakan någon gång när jag bakar.

För den som inte testat kan jag starkt rekommendera att i ett brödbak, förslagsvis surdeg eller levain, byta ut en dl degvätska mot dryga två dl av den böta malten som blir kvar efter mäskningen. Härligt saftigt bröd av det!  Kanske det står i någon annan tråd, ber om överseende isf.

//P

577

(10 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

Jag brukar allt hålla 4 v innan jag öppnar första flaskan. Det är gott om kolsyra, det märker man om man häller upp och bara låter glaset stå ett tag, eller häller från lite höjd. Jag brukar ta rörsocker och göra en sockerlag av, beräknat på antal liter. Sen gör jag en mycket försiktig omtappning ner i den, sakta omrörning så att det blandas. Absolut utan att vispa ned syre. Därefter flaskning. Det har hittills gett mycket bra resultat, likvärdigt kolsyrat i alla flaskor.

Skulle det ändå vara lite för "spetsig" smak på den, låt dem stå någon/några veckor till. Trots allt är det ju kvar jäst i ölen, och då hinner den med att städa till det sista.

Här om veckan hittade jag en flaska från en batch i våras, ojoj vad den var god! En Dortmunder för övrigt. Den har stått i min krypgrund hela tiden. kanske max 18 på sommaren, nu på vintern mellan 2-4 grader.

578

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Bra, tack!  Ska testa den nästa gång. Har tidigare haft problem med stora proteinutfällningar, men då har jag använt 34/70, och då har det nog kanske varit mest slurry, som Scaryeyes anser.

579

(7 svar, postad i Öltyper, recept och bryggloggar)

För många år sen gjorde jag ett vin enbart på honung. Jag tog i lite i taget så att inte sockerhalten skulle bli för hög för jästen. Vill minnas att jag använde någon form av tokayerjäst.

Nu när jag läser detta blir jag ju lite sugen att testa det igen, men med en liten primning för att på kolsyran.

Men ren sockermäsk, testa, men du kanske måste ha en smaksättare?

Lycka till!

//not: redigeringen gällde en del rysliga stavfel :-)

580

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Scareyes och Svensson, vad hade ni för jäster? Just ikväll har jag en spännande provsmakning av just en Tjeck med Zaaz, flaskad för 4 v sedan.  Där körde jag Mangrove Blacks Bohemian lager,  och gick från 1053 till 1018, mätt i 20 grader.

Dortmunder är den jag kört flest gånger. Jag har använt us 05 och w34/70. Vilken lyckas ni bäst  med?

Om det nu är så enkelt att det kan ha med jästen att göra.

//Perwaste

581

(21 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Ah, stort tack!

582

(21 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Hej, Ekstedt eller någon annan kunnig, vad är det för enzym man ska kasta i då? Jag gör cider på egna äpplen, Katja, och det blir aningen grumligt.

Nu gillar jag rejält utjästa cidrar, tycker det är godast, men jag ska nog köra i några nävar vkldäpplen nästa gånc för att öka syrligheten en aning. Lätt att det blir lite tunnt om det är helt utjäst, och samtidigt saknar en del syra.

Hej igen!
Nä inte biab. Jag har borrat upp grytan (samma som du har) och satt in en större kran. Så det är  den klassiska metoden med mäskning, lakning och kokning. Det blir några tappningar mellan grytan och jäshink.  För lakvatten har jag en annan gryta (10 l) som jag värmer upp i god tid innan det är dags. Den brukar jag få fylla på under tiden för lakningen, annars räcker inte vattnet. Sedan kokar jag vörten som vanligt i stora grytan, men eftersom jag kör 25 l-batcher får ju inte allt plats, så några liter får koka i den andra grytan vid sidan. Sedan varefter avkokningen sker i stora grytan fyller jag över undan för undan. Plask, plask big_smile

Det där med vattenkvaliteten, bara kuriosa från min sida. Vi hade ph på 7.3 innan vi fixade vattenfitret. Kanske någon annan som vet, är det nödvändigt att sänka det lite? Nu har vi troligen hårdheten 3-4 dbh (tyska grader).

Nu har tempen i min torpargrund sjunkit till 3-4 grader, perfekt för lager! Jag ska köra två olika batcher efter nyår, då ska jag testa med kallkrascher där också, under lite längre tid, före flaskning. Såg en skribent nämna ca 1 v, ska testa det.

Lev gott!

Härligt, nu är du liksom jag själv fast :-D
Jag tror vi har ganska liknande utrustning också, jag kompletterade idag med 5 m prisolrör. Ska    rulla till den och använda den vid nästa kok. Kanske skarva i de bockade hårda rör jag också använt. Man känner sig lite som gubben Pettson!

Vad har du för vatten?

Jag har eget, och under hösten meckade vi in ett vattenfilter för att plocka ned kalcium, järn och mangan. Jag upplever att det blir liksom mjukare smak, men med bibehållen beska ändå. Och jag har även lagt mycket mer tid på mäskningen eftersom jag tidigare haft svårt med tempen. Det har lätt skenat iväg lite högt.  Nu kör jag väl en mer stegmäskande variant.  Med liggunderlag som foder på grytan.

Hej hopp! 
//Per

585

(4 svar, postad i Utrustning)

Tjena, välkommen!
Jag har en 25 l gryta från Biltema. Köp en dyrare med tjock botten, då kan du även ha den på en lös indjktionshäll.

Se till att köpa  med en större tappkran,  3/4 tum. Annars får du sitta som jag, å rensa kranen mär du lakar. Till andra batchen bytte jag kran.

En falskbotten i form av ett rostfritt stekskydd på Ikea. Det är en cm för stort i diametern, kapa pi så passar det.

Smaksak om man vill ha humlekottarna i tvättpåsar eller inte.

Kylelement i form av kopparrör. Ta 12 mm rör o böj runt en kastrull eller annat. Ta inte hårda rör, svårt att få bra, ta mjuka plastöverdragna, och ta bort plasten.  Anslutnkng i ena änden till vattenkranen o andra änden ut i vasken.

En jäsningsmätare. Där får du vörtstyrkan, kan beräkna alkoholhalt etc.

En bra digital termometer. Viktigt att ha rätt temperaturer.

Jästunna och jäsrör.

Jag kör alltså manuellt, tycker det räcker bra med 25 l. Många fler tips finns det, troligen enklare och bättre, men det här kom jag fram till under året.

Jag har gjort många försök med kylare, de flesta ser ut som något halvfärdigt Alfons Åbergprojekt....   Men kylaren kapar många timmar när du brygger, och förbättrar framför allt resultatet enormt.

Lycka till!

Hur har det gått för dig? Spännande att följa dina första steg. Jag såg i ett tidigare inlägg att du skulle gradera upp utrustningsnivån lite, å jag kan verkligen rekommendera en ordentlig kylspiral. Om det inte följer med, så går det att till en billig penning köpa anslutningar så man kan koppla in den på kranen i köket.

Det där med kallkrasch eller inte, jag flaskade en batch igår. Då ställde jag ut hinken några få timmar,  -10 grader, gjorde en sockerlag å hällde i nästa tunna, tappade om ölen ner i sockerlagen utan att bubbla eller plaska runt, bara röra försiktigt så sockerlagen blandas ut. Sedan efter någon timme till i kylan var det dags för flaskorna. Nu är det ju inte helt klart för det, men det kommer deg vara om ca 4 veckor.

Hur ser ditt ut nu?

Senaste bryggningen gick mycket bra, och den här gången var jag väldigt mycket mer varsam med temperaturen på mäsken. Jag tänker att jag nog haft lite för varmt på de föregående gångerna. Nu körde jag stegvis värmning till rätt temp. Nästan dubbelt så lång tid, men bättre blev det.

Jag körde ungefär det receptet i somras, med ca 30 g  (~1oz) pomeransskal i, men utelämnade koriandern. Det är minst sagt en kraftig apelsinkaraktär över det hela ändå, passar riktigt  bra till salt och syrlig mat, eller till kräftor t ex. Men nästa gång kommer jag dra ned pomeransen till 20 g, o kasta med en del av koriandern. Meddela gärna hur det går för dig. Min behövde ca 6 veckor på butelj.

Nu var det Viking pilsnermalt, och den var krossad. Hmmm, kan det vara tecken på att den varit krossad lite för länge innan den användes? I ärlighetens namn tittade jag inte på något datum på påsen. Nu ska jag  köra en omgång till i helgen, men den här gången maler jag själv och ta Weyemans istället, i övrigt samma recept.

590

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

De sista gångerna jag bryggt har det blivit så stora sörjiga utfällningar, troligen protein, i mäsken. Jag brukar  köra 25 liter som jag har i kittel på spisen.  Vad kan det bero på, slarvar jag med för hög temp? Har en digital termometer i, försöker hålla de temper som anges i recepten. Resultatet har iofs blivit bra. Vem vet mer om liknande?