Hej!

Skulle behöva hjälp med att veta hur jag ska tolka en vattenrapport och eventuellt göra nödvändiga justeringar. Suttit och läst om olika värden och vilka effekter de gör, men det är lite svårt att tolka och veta vilka nödvändiga justeringar som behövs.

Ifall en IPA ska bryggas, kan ni se om något konkret behöver göras med detta vatten?

http://www.hemab.se/download/18.5cdb560 … B6sand.pdf

Så vi kan ösa i ett helt torrjäst paket i bara 5l, finns inga nackdelar med det?
Ja alltså vi körde exempelvis på att få ut 8 liter vört vi lakade genom biab påsen 3 gånger och fyllde på, men fick ändå högt OG. Trodde den skulle bli betydligt mer utstpädd. Men kan vi ta direkt kallt vatten, eller behöver vi koka upp det ifall vi bara vill späda ut direkt?

Hmm ok bra att veta. Men när vi hade den diffen använde vi inga mätinstrument utan utgick bara från de instruktioner lilla köksbryggeriet hade. Men vi laka malten.

Efter den bryggningen gick vi över till BIAB, när vi gjort det har vi fått två höga OG ena på 1100 efter FG fick vi beräknad alkoholstyrka på 9,4%(blev typ en barleywine) och andra på 1090(den står o jäser inte mätt FG på den än) I dessa två bryggningar har jag märkt att jäsningen inte var riktigt lika livad som när vi använde nybörjarkittet från lilla köksbryggeriet även om det bubblade på i 2 dagar så var den inte riktigt lika aktiv som innan. Beror det på att vi använde samma jästmängd men starkare aloholhalt o behövde mer jäst?

När vi får sånt här OG behöver vi göra några justeringar i användning av jäst och sockermängd osv?

Framöver kommer vi nog bara späda ut vörten för att sänka OG då vi egentligen vill landa på ca 1050. Det är svårt att landa bra när man kör maxi-biab, även med uträkning.

Ok, tack. Då låg vi på ett ungefär rätt då med en diff på ca 1g/l. Men beersmiths kalkylator borde väl fungera lika bra?

Vi har faktiskt inte antecknat hur mycket sockerlag vi haft i, knappade bara i beersmith som sa hur mycket och använde det. Men första batchen hade vi ca 5g/litern. Det var innan vi hade hydrometer, beersmith osv då vi använde oss av köksbryggeriets vägledning. Men det har inte varit konsekvent 5g/litern efter vi börja använda BIAB och beersmith's vägledningar. Ska man alltid använda ca 5 g/litern eller skiljer det sig?

Jag undrar över är att om OG har varit så pass högt om vi hade behövt mer jäst än vad som är vanligt. Så om vi får OG på över 1090 kanske vi ska använda typ 9g US-05 ist för 5-6?

Så vi kan alltså försöka få bort så mycket bottensats vi bara kan utan att behöva vara orolig över att det finns jäst kvar för att kunna kolsyra ölen?
Tack för svaret smile

Hej!

Börjar i förväg att be om ursäkt för wall of text!

Har googlat runt som en tok och försöker få begrepp om vissa bitar för att komma i rätt riktning med ölbryggningen.

Tänkte förklara vårat tillvägagångssätt och vilka problem/frågor vi stött på längs vägen.

Vi har nu börjat med maxi-biab, problemet med det är att mäta rätt temperatur. Mitt i malten visar den ibland 10 grader mindre än på sidan i vattnet. Senaste koket var det 80 grader på sidan av påsen i vattnet men 71 grader i malten(vilket var önskvärd temperatur enligt maxi-biab guiden).
Nu funderar vi på att mäta upp det till 75 grader, sänka ner biab-påsen och ställa av o hoppas att det blir ca 71 grader när malten tillsats.
Vi har fått högt OG på 1090.
När vi för över det i jäskärlet och har i jästen US-05 delar vi upp den i två glasdamejanger á 5 liter styck.

Det jag märkt är att vi har haft en relativt liten jäskaka, men vet inte hur jag ska bete mig, utan låtit det varit.

Sedan får det stå i samma kärl i 2 veckor med en torrhumling efter 1 vecka.

Vid omtappning till flaska har vi hällt upp all öl från båda damejangerna i stor kastrull haft i sockerlag och tappat upp på flaska.
Vi har märkt relativt dålig kolsyra, och skulle önska lite mer. Läst att det kan bero på för lite jäst. HÄR är jag förvirrad, det står att man kan undvika bottensats genom att vara noga vid upptappning, men om vi inte har bottensats får vi ingen jäst = ingen kolsyra. Eller har jag fel?

Övriga justeringar vi kommer göra nu är sekundärjäsning för att ha i humle och gelatin, men kommer även ha protoflac sista 15 min under koket.
Vid omtappning ska vi kolla jäsningen och om den verkar ha dåligt ABV och hur ska vi justera på bästa sätt?

Tack för svar!

Ja precis. Men du anser att det är för mycket humle? Jag använder "BeerSmith Lite – Home Brewing App for iPhone" Och den gav oss dessa värden:

ABV 6,37%
OG: 1.061
FG: 1.013
IBU: 61.3
Color: 24.3

Tack för tipsen. Läst lite om maxi-biab och verkar vara en bra metod för att få en större batch.
Om vi avvaktar med att göra en maxi-biab och förhåller oss till den enklare biab. Fungerar receptet? För vi var lite osäkra på humlemängden.

Ska man bara räkna alla värden efter buteljeringsmängden då? Så nu har vi 1,25kg malt för 4,8 liter buteljering. Det blir 4,8 liter kvar efter vi börjat med 8 liter.
Men då för att få mer öl ska vi i första koket när vi börjar med 8 liter köra vi på mer malt och när den sedan är nere på 5 liter fyller vi på med extra 3 liter. Så vi beräknar på buteljering för 8 liter och inte 4,8 som nu? Kommer OG och IBU stämma då?

Mycket frågor, men uppskattar verkligen svar smile

85

(9 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Hej!

Tänkte ge mig på mitt första BIAB kok och tänkte kolla om detta ser funktionellt ut.

Jag har endast en 10 liters kastrull och mycket vätska försvinner under koket, går det att fylla på vatten successivt men använda mer av ingredienserna så det inte blir utspätt?


1.25 kg Pale Malt

0.25 Karamellmalt

Kok
60 min
Simcoe 5 gram
Cascade 5 gram

30 min
Simcoe 5 gram
Cascade 10 gram

10 min
Simcoe 5 gram
Cascade 5 gram

0 min
Simcoe5 gram
Cascade 5 gram

Jäst: US-05

Torrhumling
7 dagar
Cascade 5 gram


American IPA
All grain
BIAB
4,8 liter (för buteljering)
ABV 6,37%
OG: 1.061
FG: 1.013
IBU: 61.3
Color: 24.3

Tack för svar!

//Niklas

Ok, tack för hjälpen.

Ok, tack. Så det är endast karamellmalt som kan koka i 15 min. Skulle jag vilja använda mig av detta recept och "vanlig" malt" istället för karamellmalt och är koktiden 60 min isf? Och skulle det fungera?
Eller har ni några bättre tips för mig att ta nästa steg till egen bryggning?

De använder sig av:

Torkad malt och krossad malt samt Humlepellets. Det enda som är angivet vid namn är den jag tänkte använda "ljust torkat maltextrakt (Muntons)".

Ber om ursäkt för angivna mått, tanken var att använda samma mått (g) som de använder fast egen smaksättning. Jag kommer endast göra 4 Liter.

Hej!

Tänkte be lite om tips och råd. Har gjort två bryggningar via lilla köksbryggeriet och tänkte ta steget till att testa lite själv.
För att inte göra det för avancerat för snabbt tänkte jag börja med att använda samma grund. Satt här på shoppen och pilla ihop lite själv. Skulle detta fungera med samma procedur de använder? (https://www.dropbox.com/sh/17640z79t3yh … er_NYA.pdf

Mina två tilltänkta recept är:

Det ena:

Safale US-05 (Fermentis torrjäst) 11.5 g

ljust torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g

Amarillo humlepellets 2012, 7 - 11% alfa, 100 g

pale ale malt (Viking), krossad, 2 kg

Det andra:

Centennial humlepellets 2012, 9 - 12 % alfa, 100 g

pale ale malt (Weyermann®), krossad, 5 kg

extra ljust torkat maltextrakt (Muntons), pulver, 500 g

Safale US-05 (Fermentis torrjäst) 11.5 g


Tack för hjälpen!