Undrar om vi kan raida några humleodlingar istället och smuggla in rotskott tongue

Du menar väl inte att du ska släpa med massa utrustning och annat hem från Prag?
Jag menar, om du nu nödvändigtvis vill bära finns det nog massa trevlig öl att släpa på tongue

303

(8 svar, postad i Utrustning)

Låter som en bra idé det, garanterat billigare än att köpa en proffesionell pump. Nu måste jag bara skaffa den tidningen tongue

304

(8 svar, postad i Utrustning)

Har själv funderat på en sådan, eller någon typ av tvätt/diskmaskinspump. Men jag vill se vad en lite rejälare pump kostar först.

305

(8 svar, postad i Utrustning)

Verkar inte vara så många som bygger ett system som innefattar pump med andra ord smile

Jag har sökt runt på massor av sidor och kollat olika pumpar och skickat email med prisförfrågan till fyra svenska återförsäljare. Har hittills fått svar av en (Svensk pump utveckling tror jag) som rekommenderade en pump som inte alls passade in på de specifikationer jag begärde och dessutom kostade den 5500 kr. Det var en pump som nog skulle passat på ett lite större bryggeri, fast klarade bara 90 grader....
Även om jag inte gett upp på de andra än så verkar det som att det är svårt för en privatperson att ens få prisuppgifter på en enskilld liten pump, eller så kollar jag på fel ställen. Är det verkligen ingen annan som köpt eller försökt hitta en bra (ställbart flöde, livsmedelsklassas, klarar minst 100 grader) pump till ett litet RIMS?

306

(15 svar, postad i Utrustning)

Värmelementet ligger under botten så det går inte att se utan att plocka isär grytan. Men gissningsvis (pga grytans lätta vikt, ca 6-7 kg totalt) så är det i alla fall inte ingjutet i botten utan snarare fastlött eller liknande på undersidan. Men jag skulle gissa på att det inte har någon speciell ytbehandling eftersom det inte är designad för att ligga i kontakt med vätskan.

307

(15 svar, postad i Utrustning)

Grytan har en gradering med grader celcius så det ska teoretiskt fungera så, men hur de sedan placerat givaren och hur exakt den är kan jag inte svara på.

308

(4 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Jag körde med en sådan tidigare (innan bryggpolaren flyttade och tog med sig sin utrustning) och det fungerade rätt fint. Vi hade ett hål i botten med slang och en kran så vi kunde ställa flödet. Inne i boxen hade vi en falskbotten av perforerad plåt med mycket bra passform mot kylboxen (måste vara tätt runt kanterna) och den hölls uppe av 2 bitar tjock slang som låg på botten. Primitivt men praktiskt. Det enda problem som vi stötte på var att det antingen bildades vacuum under falskbotten (går att förhindra med ett luftrör) eller att det blev för tätt i hålen i plåten. Båda problemen kan avhjälpas genom att först röra om i mäsken och sedan recirkulera ett par gånger för att slippa skräp i vörten.

309

(7 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Lakningen är ju en process där du 'sköljer bort' sockerarterna från mäsken och samlar upp dem i ett annat kärl. Om du skulle brygga med totala mängden vatten från början och enbart förlita dig på avrinning efter själva bryggningen skulle du nog få ett OG långt under det planerade och massor av trevliga sockerarter skulle följa med ner i soporna.

310

(8 svar, postad i Utrustning)

Håller på att kolla upp vilken pump som passar ett litet RIMS. Har hittills hittat två pumpar som har tillräckligt lågt flöde och är byggda för att klara åtminstone 120 grader Celsius.

Den ena är en kugghjulspump som rekommenderas för lite mer trögflytande vätskor (typ choklad) men den har ett pumphus av gjutjärn. Jag vill helst ha ett av rostfritt.

Den andra är en excenterskruvpump som använder sig av en lång spiralliknande konstruktion för att pumpa. Denna passar enligt beskrivning mer lättflytande vätskor och även små partiklar så den verkar idealisk. Den kan fås i rostfritt och motorn kan frekvensmoduleras för att ge olika flöden. Jag ska skriva till företaget och fråga om pris och liknande.

Jag undrar bara, är det någon här som har erfarenhet inom området och kan rekommendera någon speciell typ, eller kanske peka ut problem?

311

(14 svar, postad i Utrustning)

Annars finns sidan www.oana.nu, de har stora rostfria för rätt ok priser.

312

(49 svar, postad i Utrustning)

Har själv funderat på en liknande gryta men tvekar.
Undrar om själva grytan är en solid rostfri gryta som man kan lyfta av från plattan för rengöring och annat, och kanske använda som normal gryta med? Sedan vore det ju bra om man kunde köpa en lös extragryta till den med för att värma lakvatten i.