1

(91 svar, postad i Utrustning)

moondog skrev:

Hej!

Har precis investerat i en Brewster och skall snart göra min första bryggning. En tanke - är det någon som testat att laka genom att använda pumpen och distributionsringen istället för att ösa vatten så som det beskrivs i instruktionsfilmen?

Jag gör så, men det är mest för att rengöra pumpen eftersom den har tendens att klibba igen om den inte sköljs ordentligt med vatten. Dock så pumpar den ju vattnet för fort för att få en bra lakning genom att köra den hela tiden (8 l / min). Jag har monterat en JG adapter på mitt kokkärl och sedan har jag monterat en strömbrytare till pumpen så jag kör den en liten stund, öser sedan manuellt och sedan kör lite till och öser resten. Generellt sätt är den nog lakningsdelen med brewster som jag är minst nöjd med, lakvattnet rinner igenom maltbädden lite för fort så effektiviteten är lite lägre än när jag körde gamla klassikern i vanligt kokkärl. Fast i övrigt är Brewster riktigt bra tycker jag. Mycket smidigt att använda och inte minst enkel att rengöra.

Jag hade samma pump som du tidigare som inte funka så bra. Sen köpte jag denna (i priset ingår två st och är inkl frakt) och den är jag mycket nöjd med:

http://www.aliexpress.com/item/2pcs-lot … 61671.html

Det finns lite olika anledningar till det. Främst för att jag vill veta varför jag strävar efter rullande kok, men även anledningen till att, som det sägs, att vissa bryggerier sjuder hellre än kokar.

Bla den nya Brewster bygger på sjudning snarare än kokning...där har du en anledning till eftersom jag införskaffat en sådan. wink

Jag skulle vilja att vi reder ut detta en gång för alla.

Det man lärde sig från början när man började brygga så sas det att man skulle ha rullande kok, dvs koket bubblar upp ganska mycket i koket så att DMS försvinner och protein faller ut, utan att för den skull stormkoka.

Sen har man hört på senare tid att det bara behöver sjuda lite, samt att många bryggerier gör detta för att delvis spara energi. Om man tittar lite närmre begreppet sjuda, så säger man att sjuda göra någonstans mellan 82 och 99 grader C.

Som jag ser det har hur mycket det kokar egentligen inget egenvärde, man gör det av olika anledningar.
Så låt oss prata om rotproblemen, innan vi pratar om eventuella lösningar.

- Få bort DMS
- Få proteinutfällning
- Högre grad av karamelisering
- Dra ut beska, smak och arom från humle.

Någon som kommer på fler orsaker?


DMS...man vill alltså få bort den DMS som omvandlats från SMM när man kokar. Så dels vill man få upp DMS genom ånga och även ventilera bort det. Så de tre parametrarna som har betydelse är "mängden ånga som bildas", "graden av ventilation i rummet" och "tiden man kokar". Så rent krasst så borde man rent teoretiskt kunna få bort den DMS man vill genom "lägre koktemp, bättre ventilation och längre kok". Eller "hög koktemp, sämre ventilation och längre kok", eller "högkoktemp, bättre ventilation och kortare tid". Kommentarer på detta?

Proteinutfällning...frågan är var gränsen i temperaturen går för att detta skall ske på önsvärt sätt. Beror så klart på mängd och sort av malt, mäskningstyp, osv. Någon som har något att invända här?

Karamelisering...Sämre kok gör det svårt att få karamelisering eftersom man inte kokar bort lika mycket vätska. Min gissning är att för att göra detta inom rimlig tid så bör man ha så kallat "rullande kok". Kommentarer på detta?

Dra ut beska, smak och arom från humle...Temperaturen måste har påverkan på vad som extraheras från humlen...tex skillnad på 90 grader och 100 grader. Någon som är bra input till detta?

Hoppas på bra diskussioner och en slutkläm!!!!

5

(45 svar, postad i Utrustning)

En sak som är lätt att glömma bort är det som är det tråkigaste med bryggningen, att rengöra prylarna när allt är klart. Något som är bra att ha med i din "design" Håkan, jag har kastat bryggutrustning som funkat bra, men som visat sig vara skittråkiga att rengöra.

Provade Citra för första gången idag i en APA. Och torrhumlade rejält i 5 dagar efter kallkrash. Mycket gott! Simcoe är en favorit och Citra var väldigt lik Simcoe. Den kommer jag använda många ggr igen! smile Jiiihaaa tongue

7

(68 svar, postad i Inget av ovanstående...)

Jobbar som affärsarkitekt, men är utbildad dataingenjör. Har faktiskt haft nytta att arkitektur i ölbryggningen. Det handlar mer om att ha ett strukturellt tänk...att förstå processen och vad man vill åstadkomma, innan man kommer fram till hur.

jag gjorde en IPA i julas som torrhumlades rejält med 150 gr willamette. Den blev riktigt ordentligt besk, mycket beskare än beräknat från koket. Har lite flaskor kvar, den är fortfarande rejält besk. Svårt dock att avgöra om den är mindre besk än från början eller inte, dock har mycket humlearom försvunnit.

Varför är det alltid så, rent allmänt, att det man helst vill behålla, är alltid det som är svårast att behålla? :-) Lite filosofi i humleångorna!

hehe, detta var visst ett känsligt ämne... ;-)

Hur som helst så kramar jag inte ur mina påsar, så om vi skall återgå till grundämnet, beska och torrhumling, så är "krama påsar" inte en faktor i min observation.

Jag använder kottar och påsar. För kanske ett år sedan la jag in en fråga om just det du beskriver om att krama påsarna. Efter en del diskussion och expertutlåtande kom vi fram till att det inte gav taniner att krama ur. Dock så brukar jag inte krama ur påsarna ändå, mest ur ett infektionsrisk och vörstplask-perspektiv. :-)

Här är tråden om du vill läsa den:
http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=3478

Ja det är en av mina favoriter. Mycket god. Kan rekommendera Mikkellers single hop Simcoe, om du inte druckit den redan. Helt fantastisk.

12

(16 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Har gjort lite tester och Kommit fram till slutsatsen att säga att, torrhumling inte tillför beska, inte stämmer. Har gjort samma bryggning med och utan torrhumling och med vissa humlesorter blir beskan väldigt mycket större mot utan torrhumling. Torrhumlingen har skett i 4:a dagar under sekundärjäsning med kottar. Den senaste ölen som hade beräknat IBU på 20 hade väldigt hög beska i slutprodukten med torrhumling med Simcoe. Dock blev det en himla god öl ändå. Nu vet jag att det kommer komma en massa invändningar, men detta är min observation.

3 dagar är inte helt ovanligt i 20 grader. Antar att det är rumstemperaturen som var 20? Då har du haft lite varmare i mitten av vörten dessutom, pga jäsningen. Jag har bryggt flera riktigt goda ales som jäste ut så snabbt. Om du inte har tänkt att tappa om till sekundär så låt den bara stå en vecka till, så kommer det bli kanon! Då hinner du ju köpa en ny hydrometer så länge! :-)

14

(22 svar, postad i Utrustning)

megen skrev:

Jag vet inte exakt, men det beror ju lite på rumstemperatur. Men uppskattningsvis så är det väl mellan 1-3 timmar eller mer mellan avstänging och påslagning. Hade det verit en halvtimme eller en kvart så borde det inte heller varit någon fara för kylskåpet.
Men det är väl kanske elräkningen man ska bekrymmra sig över i första hand. smile

Ok, ja det kanske är den smidigaste lösningen iallafall, enkel och gott om utrymme blir det ju.

15

(22 svar, postad i Utrustning)

ballista skrev:

Jag har sett lösningar på ebay i england. Det är rosfria tankar med en isvetsad kylspiral och ett kylagrikgat som liknar sådana man använder till akvarium. Sannolikt behövs även en liten buffertttank för det kylda vattnet.

Dyrt, så man får vara ganska driven,..

http://www.ebay.co.uk/itm/microbrewery- … 3369576e00

bild nr 4

Martin

Känns som lite overkill i hemmamiljö... ;-)

16

(22 svar, postad i Utrustning)

Ok, hur många på och av-slagningar uppskattar du till på ett dygn (beror ju så klart på rumstempen) men när det är som värst.

Då måste man ju också tänka på att införskaffa en kyl med mekanisk on/off-knapp så den verkligen går på igen (kanske är så att alla har det).

17

(22 svar, postad i Utrustning)

Har letat lite här på forumet kring kylning av jäshink. Hittade inget direkt.

Vad har ni för smarta lösningar kring detta?
Jag skulle vilja ha ett sätt att jäsa min öl i samma temperatur oavsett årstid. Fram till nu har jag jäst i mitt förrråd, och då är ju sommaren helt utesluten...så det blir överjäst på höst och vår och lager på vintern, men det vill man ju kunna styra själv, när man kan brygga vad.

Något typ av kylskåp kommer ju behövas. Vanliga kylskåp ligger ju på 2-8 grader och med en sval kan man i bästa fall komma upp i 11 grader. Detta räcker alltså inte.

Sen finns ju vinkylar som man kan justera någonstans mellan 4-18 grader vilket är helt ok. Men de är ganska dyra och små.

Sen har jag även funderat kring att införskaffa en vanlig kyl och använda tillsammans med en UT-200 termostat, men rent teoretiskt så undrar jag hur bra det egentligen blir att slå av och på kylen hela tiden, har en känsla av att kylen inte mår så bra av det...samt om man då försöker kompensera detta med temperaturintervallet och det då blir för stort blir det ju även en för stor pendling istället.

Vad använder ni för lösningar??

18

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Ja jag får nog ta och göra det! :-)

19

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Spänningen är olidlig!  Har BiBen exploderat eller gick det att tappa upp helt fantastisk skummade öl från BIBen, eller har något annat inträffat...

Kolla klippet här vad som egentligen hände och se om vin-BIB är ett nytt buzz-word inom svensk hembryggning...

http://www.youtube.com/watch?v=J83zFQPad9U

Efter du har sett klippet så läs det här!


Ja jag får ju börja med lite blaj blaj här så de som är så himla nyfikna verkligen ser klippet FÖRST! ;-)
När jag tog ur bibben från hinken igår, eller rättare sagt öppnade locket kom en doft som inte var så himla trevlig, luktade gammal infekterad öl. Jag tänkte direkt fan varför regjorde jag inte hinken bättre innan jag stoppade ner bibben. Jag lyfte upp bibben och den kändes uppblåst, men tidigare i detta forumet har det ju konstaterats att trycket skulle vara likt ett bildäcks och det var det verkligen inte. Ingen vätska på golvet i hinken och själva tapkranen hade tryckts ut lite grann från kartongen. Ner i en platspåse och in i kylen....
Sen var det provardag och nu till det som syntes på filmen. Tog som ni ser ut den från kylen, kändes likadant som igår och började tappa...jag märkte direkt att det inte var något vidare tryck och det blev minsann inget skum...vilket det blev kanon när jag testade med färdigkolsyrad öl för någon vecka sedan...sen förde jag glaset till munnen och det kom en fruktansvärd vinägersdoft i näsan och mycket äcklig sådan. Smaken skall vi inte tala om, oxiderat, infekterat är väl det minsta man kan säga. Ner i avloppet med skiten och försök glömma doft och smak!!!
Jag ser två möjliga saker i det här... 1. påsen har spruckit pytte lite i överkant (iom det inte läckte och påsen kändes fortfarande spänd) och ölet har oxiderats och infekterats. eller 2. påsen höll för det trycket som skapades men påsen var inte tillräckligt rengjord innan påfyllning (var inte lika nog som jag brukar vara med min flaskor) så ölet infekterades, men frågan är då var den oxiderade smaken kom ifrån. Dessvärre kontrollerade jag inte påsen efteråt (luftade inge kul) om jag kunde se något hål. Så antingen misslyckades experimentet eller på visade det att det helt enkelt inte funkar...
Hur är det, kan infektion ge en smak av oxidation? Om ej då är det väl avgjort!
Tur man har 20 liter av ölen tappad på flaska i vanlig ordning också för det blev riktigt god. :-P

20

(24 svar, postad i Vin, cider och mjöd)

Iom det är apelsin i gissar jag på Trocadero

21

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Idag åker BIBen in i kylskåpet (i en plastpåse just ut i fall att...) och imorgon blir det provtappning och förhoppningsvis provsmakning.

Återkommer imorgon med rapport!

22

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Vi skall ha visning av huset på torsdag och söndag för vi skall sälja det. Det hade varit lite komiskt om den exploderade mitt under visningen! smile

23

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Den håller ihop fortfarande.
Har den inte exploderat till på söndag (2 veckor) är det dax för prov-tappning/smakning.

24

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Techno skrev:

Hej

Det känns lite knepigt att ett så här "supernördigt" experiment får så många svar.
Men kör på, det är ju sånt som får oss,för allmänheten, att verka lite goofy.

Bo

Det är väl redan bara supernördar som är på detta forumet redan ändå. wink

25

(44 svar, postad i Bryggmetoder och råvaror)

Housepainter skrev:

Du kanske skall lägga in den i vapenskåpet för säkerhets skull?! smile

Hehe, ja och lägga bössorna i spannen då eller? wink