Hur ska en normal jäsning ”bete sig”?
Jag försöker ta reda på om min vört jäser som den ska:
Bryggde en Single hop ale där önskat OG var 1.040. Hydrometern gick dessvärre sönder under stressat bryggande så kunde inte mäta det faktiska OG:t. Jag hann dock ta ett SG vilket var 1.030.
Utöver att kylningen tog uppemot en timme (10 L) så gick bryggningen bra, i min uppfattning. Pitchning på 21 c. Jag tappar över till jäshink, allt noggrant rengjort och desinficerat och ställer den i en 20 gradig källare skyddat från solljus.
Första dygnet bubblar det fint i Jäsröret, det avtar gradvis under de 2 nästkommande dygnen för att på det tredje dygnet nästan ha slutat bubbla helt. Jag fick väl ett bubblande var 3:e minut kanske? Jag upptäcker även att jästen har sjunkit till botten, 1,5 cm tjock ligger den där. Och inget skum på ytan av vörten.
Nu till frågorna:
Jag använde Mangrove Jack’s M44 torrjäst, vilket jag vet är en högflockulerande jäst, men det oroar mig att den har sjunkit redan efter tre dygn? Det flockulerar väl när det har jäst färdigt? Eller när jästen inte hittar något att äta längre? Är det normalt att den sjunker så tidigt?
Det oroar mig också att jag inte fått något skum? Så jag undrar väl också om skummet är ett ”nödvändigt tecken” för jäsningen eller om det är en ”antingen eller-situation” mellan aktivitet i jäsröret och skumtäcke på ytan?
Under dygn 4 (igår) så vaggade jag jäshinken försiktigt fram och tillbaka för att se om jästen skulle röra på sig och kanske komma igång, den låg som fastklistrad på botten så jag slutade vagga. Jag bar upp den och ställde den i sovrummet som istället som har en temperatur på 21-23 grader beroende på om jag är i rummet eller ej. Detta för att jag trodde att temperaturen kanske blir för låg då jäshinken hade direkt kontakt med ett kakelgolv som var kallt. Den började bubbla i garderoben med bara någon minuts mellanrum och har bubblat relativt aktivt nu under dygn 5.
Så min stora huvudfråga är: Är det här ett normalt beteende för en högflockerande torrjäst? Är det faktum att jästen nu ligger på botten ett tecken på att jäsningen avstannat? Eller är jag bara paranoid? ????
Enormt tacksam för svar!