Öl #1

Gör min första öl på många år och min första BIAB.
Har köpt hem en blandning av malter och tänkte brygga en 4 öl om året om 12 liter styck.

Jag startar med en mörk ale med hög alkoholhalt som får lagras ett år för att kunna öppnas vid nästa års planerade flytt.


Jobbar på receptet inför lördagens bryggning och har hamnat såhär än så länge:

12 liter
ABV: 10.00 %
OG: 1.103 SG FG: 1.029 SG
IBUs: 38.9
145.4 EBC

Malter:
Maris Otter Ale Malt (Crisp) 3 kg

Carared® (Weyermann®) 1 kg

Chocolate Malt (Crisp) 0,4 kg

Rostat korn (Weyermann®) 0,4 kg

Vetemalt (Weyermann®) 0,2 kg

Flaked Torrefied Barley (Crisp) 0,10 kg

Special B (Dingemans) 0,20 kg

Gotländsk rökmalt 0,10 kg


Humle: Magnum, Sverige (ekologisk) kottar 2019 25 g, 60 min


Jäst: New World Strong Ale (Mangrove Jack's M42) 10 g


Klarningsmedel: Protafloc, granulat



Jag tar gärna hjälp med att trimma receptet.

2 Senast ändrad av Kenneth (2020-04-17 07:55:03)

Sv: Öl #1

Om du ska nå OG behöver du ett utbyte på c:a 80%.
Vet inte om det är görbart med BIAB, tror att de flesta som kör med BIAB har lägre utbyte.

Jag tycker det är för lite humle för att få ett BU på 38,9.
Hur har du räknat för att få det?

Det är alldeles för lite jäst med en påse på 10 gram.
Du behöver minst dubbla mängden jäst för ett sådant högt OG.

Sv: Öl #1

Tack Kenneth!

Har lekt lite med BeerSmith mobile men inte lärt mig alla inställningar m.m. ännu.
Jag ska öka jästmängden.
Humle finns också. Siffrorna kommer från BeerSmith.

Vänligen
Christian

Sv: Öl #1

Köpte två paket jäst till igår så mängden jäst är ökad från 10g till 30g.

Sv: Öl #1

https://i.imgur.com/liAzZKc.jpg
https://i.imgur.com/SbOYo5D.jpg
https://i.imgur.com/i3Ijh42.jpg

Går in i kokfasen.

Sv: Öl #1

Kenneth: OG hamnade på 1080. Så bra mycket lägre än vad jag kalkylerat via BeerSmith.
Men helt ok för nu...

Sv: Öl #1

Det skummar och bubblar friskt i jäshinken.
Nu är det bara att vänta.

Sv: Öl #1

Krickan skrev:

Kenneth: OG hamnade på 1080. Så bra mycket lägre än vad jag kalkylerat via BeerSmith.
Men helt ok för nu...

Precis som jag misstänkte.
Det är svårt att få ett högt OG oavsett utrustning.
Själv så flödeslakar jag och når normalt ett utbyte på 84-87%.
Men för starkare öl så brukr jag hamna på runt 78-80%.

För att få upp riktigt högt OG så kokar jag länge, 90-120 minuter och kraftigt.

Bra att du tog mer jäst.

9 Senast ändrad av Krickan (2020-04-22 07:30:00)

Sv: Öl #1

https://i.imgur.com/fas4ZF0.jpg

Ja, jästen jobbade på stenhårt, lugnade ned sig efter två dygn och verkar ha avstannat. Jag tog precis ett prov via kran.
Doften är mycket fin. Om doften speglar den kommande upplevelsen när den ska drickas så har jag verkligen något att se fram emot.

SG ligger på 1027 så med OG 1080 borde ölen ligga på 6,96%. Ölen får stå några dagar till i samma temp så jästen kan jobba klart innan den åker ned i källaren ett par veckor för att klarna och vila lite. Jag gör en ny mätning på söndag. Eller borde jag tappa upp den så snart som möjligt? Det blir då på flaska som primas med socker för kolsyrejäsning. Fat är en fråga för framtiden.

Tack för att du delar dina erfarenheter Kenneth. Det uppskattas och gör nytta.

Sv: Öl #1

Tycker du ska låta det stå och jäsa åtminstonde en vecka. Kanske tom två veckor totalt.

SG borde komma ner till 1020 innan du flaskar för att undvika för kraftig kolsyrebildning i flaskorna.

Jag bryggde en Barley Wine i höstas där jag hade lite för bråttom att flaska med resultatet att det är extremt mycket kolsyra i flaskorna.

Sv: Öl #1

Tack, jag gör så. När jag studerade ölet igår så bubblade den fortfarande till då och då.
Jag tar sikte på SG 1020 och väntar in. Gör en mätning varje kommande helg och observerar utvecklingen.

Sv: Öl #1

Håller med, låt stå åtminstone en vecka till.

Ju högre og, desto längre tid i hinken, och det kan vara idé att ruska hinken någon gång för att hålla igång jästen. Den vetenskapliga förklaringen får någon annan stå för, men jag har märkt för egen del att det hjälper för att få det så utjäst det går.

Det där kommer bli bra, det smile

13 Senast ändrad av Krickan (2020-04-22 21:48:58)

Sv: Öl #1

Ja, nu får den god tid på sig. Rapporter vartefter mätningarna görs.
Om mina två beställningar når Waza till på fredag gör jag nästa öl till helgen.

Sv: Öl #1

Det har gått en vecka nu och SG ligger på 1024. Jästen får jobba vidare i sin takt. Ölet har fått sällskap av Öl #2. Jag tror BIAB på ca 12 liter passar mig bra som metod. Det är kul att kunna ha fler öl igång utan att det blir för mycket.

15 Senast ändrad av Krickan (2020-05-02 06:19:28)

Sv: Öl #1

https://i.imgur.com/XIoA83q.jpg

Efter nästan två veckor ligger SG 1024 och hart inte rört sig. Det bubblar då och då i jäsröret.
Den får gå en vecka till i rumstemp och hamnar sedan i källaren för att klarna något eller på flaska och kolsyrejäsning.

Sv: Öl #1

Sg ligger kvar på 1024. Jag tänkte tillsätta 2g socker per 33 cl:s-flaska och tappa under kvällen.
Längtar efter att få testa detta öl!

Sv: Öl #1

https://i.imgur.com/RzNAdmi.jpg
https://i.imgur.com/IJbsfd6.jpg
https://i.imgur.com/UKI3EmT.jpg

Sådär, då är det bara att vänta ett par veckor till avsmakning och sedan den långa vilan till vintern.

Sv: Öl #1

Ser fint ut !

Sv: Öl #1

Visst gör det!
Nu ska jag bara vänta in långhelgen för ett smakprov. Ölen borde ha kolsyra då. Har ställt flaskorna i en låda invid ett element.

Sv: Öl #1

Ölen har kolsyrats och sambon och jag har delat på en flaska.
Det blev ett fint, mörkt skum som snabbt lade sig och försvann.

Inte så mycket dofter. Lite sött chokladig med toner av ladugård.

Ölet är lättdrucken, ren och god. Jag hade trott att den skulle haft mer kropp. Men den är bra!
Både sambon och jag var överens: Vi skull gärna druckit en flaska till och hon dricker absolut inte sådant som inte faller henne på tungan samt att hon är skeptisk till hembryggda drycker. Så bra betyg!

Jag har två frågor jag ska söka svar på och som jag gärna tar hjälp med:

1: Rent eststiskt skulle jag vilja få till ett ljust skum som håller. Vet att det är ovanligt med en öl som denna men går det?

2: Doften av ladugård (som jag tolkar och beskriver den) finner jag obehaglig och oren. Jag minns från tidigare bryggperioder i mitt liv att den dyker upp då och då. Efter att ha sökt runt på nätet verkar beskrivningen ladugårdsdoft mest kopplas till Brett-jäst. Vilket jag inte ser en koppling till här. Något som kan göra mig klokare?
Som en utveckling i hantverket söker jag skaffa mig förståelse nog att bli av med ladugårdsdoften i framtida öl.

21 Senast ändrad av Krickan (2020-05-22 17:09:39)

Sv: Öl #1

Testade en flaska till. Bra doft och underbar smak.
Återkommande i båda flaskorna är att mängden kolsyra är låg. För låg för min smak. Jag tog 2 kryddmått socker i varje flaska inför kolsyrejäsningen. Jag kan tänka mig att det tar lite längre tid för kolsyran att bildas då alkoholhalten är hög. Men vi är uppe i två veckor... Testar en ny flaska om en vecka.

I vilket fall är det en riktigt bra öl som kunde ha plockats upp från ett bra bryggeri. Jag är jättenöjd!

Sv: Öl #1

När det gäller kolsyran så kan du invänta den i lugn & ro, den kommer nog att byggas upp långsamt.

En metod som fungerat bra för mig är att hålla samma temperatur vid kolsyrejäsning som slutet av hinkjäsningen. Jag brukar inleda några grader svalare. Det brukar ta 1,5-3 veckor beroende på temperatur, abv & jästsort.

23 Senast ändrad av Krickan (2020-05-26 12:05:52)

Sv: Öl #1

Tack Kacktjarn!

Jag väntar in ölen till nästa helg och gör ett nytt smakprov.
Avlägger rapport då. Om allt är som det ska tänkte jag ställa den kallt i ett kylrum där jag fått lite plats. Kylen håller 3 grader och jag hade tänkt att ställa in lagerölen 6 veckor där med när de är klara.

Sv: Öl #1

Sjukt bra öl!
Kolsyran och skummet är på plats. Nu är det bara att vänta in och njuta.

Tack för all hjälp och alla råd. Ni är grymma!!!!