26 Senast ändrad av kamelryttarn (2013-09-10 14:38:21)

Sv: Bygga egen kastrull

Insåg att cirkulation bara var krångligt å dyrt. Vad tror ni andra om en sån här istället?

http://www.stoby.se/squirrelmixer/SM005.htm

Fick precis svar på priset, och jag hade hoppats att dom var aningens billigare. SM005 ligger på ca 1400 inkl moms och den större SM055 strax över 2000 inkl moms. 65-70° som det handlar om under själva mäskningen borde nog klara sig med plastvariant av liknande omrörare eller vad tror ni?

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Idag kom PIDen och häromdagen själva tempsensorn. Det verkar funka över förväntan. PIDen är tydligen såpass intelligent så att när den börjar närma sig börvärdet switchar den reläutången av och på för att inte passera det förinställda värdet. Alla parametrar går att ställa i relativt smidiga menyer.

http://www.forumbilder.com/images/2013/09/10/pid.jpg

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Nu är värmeelementet på plats. Väntar på att få låna ett borr så jag kan montera dit tempsensorn också.

http://www.forumbilder.com/images/2013/09/19/2kwelement.jpg

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Lite lätt bakslag idag när jag upptäckte att tempsensorn hade rostat efter gårddagens test. Självklart såg jag det först EFTER att jag borrat hål i botten. Men Type K-givare verkar inte svåra att få tag i tillverkade i rostfritt så jag ska jaga rätt på en ny och skruva fast den så snart som möjligt.

Har även börjat byga lite på kommande fatanläggning men mer om det i en egen byggtråd smile

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Har stött på lite problem med bygget. Tempsensorn var inte bara rostande... den läckte även.

Hade tänkt att brygga lite i söndags med den lätt rostiga sensorn, men fick ge upp planerna omgående. Plockade isär tempgivaren och insåg att det borde gå att tillverka en egen. Sagt och gjort. Spände upp en rostfri M8-bult och borrade ur den med ett 4mm borr. Har ingen aceton hemma så måste fixa det så jag kan tvätta rent bulten ordentligt. jag hade föredragit en lite längre skruv och en Typ T-givare men det kanske kommer längre fram. Hur som helst ser det här ut att fungera så jag ger det en chans innan jag satsar på dyrare grejjer.

http://www.forumbilder.com/images/2013/10/07/skruv.jpg

http://www.forumbilder.com/images/2013/10/07/thermocouple.jpg

Planen är att tvätta ur hålet nogrant och limma fast givaren med Arctic Silver thermal adhesive som jag har lite liggandes i kylen. Kommer bli en visst tröghet i mätningen men det borde inte göra så mycket.

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Liten uppdatering. Tempsensorn funkar hyffsat men den har en liten offset. Har än så länge inte  riktigt listat ut var den kommer ifrån men den stör inte så mycket än.

Jag läste runt på lite  forum om PIDen och insåg att  auto tuningen tar ganska lång tid. Jag  trodde min var trasig, men nu testade jag att ge den lite mer tid..  å se på f*n, det funkar!!!

Här är värdena som den automatisk justeringen ändrade

P Proportional band : 7 (default 30)
I Integral time : 333 (default 240)
d Derivative time : 83 (default  60)
Ar Anti-reset windup : 40 (default 100)

Resten av parametrarna är default. Observera att de här inställningarna är estremt specifika för min setup vad gäller vattenmängd, effekt på värmeelementet och säkerligen massor av andra parametrar, men det kanske ger lite idéer ifall det är någon annan som har trassel med sin.

Passade även på att koppla in mitt solid state-relä, och det fungerar mycket bra, men trots att jag valde 25A-modellen var det nog en himla tur att jag köpte med kylfläns för det blir lite småljummet.

Relax, don't worry... Have a homebrew!

Sv: Bygga egen kastrull

Hur gick det sen?