Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Så nu har jag hadlat 15L jäskärl mm för att brygga 10L öl.

Tänkte köra: Inca India Pale Ale

Volym: har minskat receptet från 25 liter till 10 liter:

Maltextrakt
1,6 kg ljust torkat maltextrakt
Specialmalt
0,1 kg Light Crystal Malt
Bitterhumle
28 g Perle kottar 8,1% alfasyra (eller motsvarande mängd alfasyra av annat humle)
Smakhumle
Aromhumle
16 g Perle kottar
Jäst
1028 London Ale eller Safale S-04


1. Så första frågan ska jag väga jästen och ta 10 delar av 25?
2. Hur stor kastrull ska jag ha? Jag har en 5L räcker den?
3. Jag köpte jäskärl med hål och tapp, var det rätt?
4. Jag testade min hydrometer som jag köpte ( http://shop.humle.se/utrustning/matning … ill-120-oe ) när jag körde in den i 20 graders vatten så visade den ca 4 (2a sträcket, ska det inte vara 10 sträck mellan 0 och 10, här är det bara 5?) , ska den inte visa 20 när man kör den i vanligt vatten?
5. tänkte ha jäsningshinken när den jäser uppe i vinden, det är ca 16-18 grader där, nästan året om (förutom maj-augusti) skulle det funka?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Hej och välkommen in i bryggarvärlden!

Jag ger korta svar, är på resa. Vi kanske kan utveckla dem senare.

1 Nej, i med hela påsen. Det är enklast och blir bäst så 

2 tänk att du vill ha ned 10 liter i jäshinken , ha det som ett utgångsvärde. Sefan lägger du på att om det ska koka i en timme kommer det att koka bort lite runt 4 liter. Nu är vi uppe i ca 14. Här gäller det att ha lite kvar till kanten så det inte kokar över/skummar över direkt.  Här kan du stanna om du ska ha extrakt, annars hade du fått plussa på lite till för malt om du skulle mäska och koka i samma kittel. Det finns andra alternativ till det också, t ex vattenvärmning i ett annat kärl. Det tar vi en annan gång.

3 Japp, lättast och bäst.

4 Helt rent vatten skall i 20 C visa 0.   Sen att det bara är 5 streck betyder inta annat än att der är 2 grader mellan varje streck. Mät igen, och kolla nu att du har en pålitlig termometer.

5 Här får du kolla på resp jäst vad som är bäst för den. Du kommer få jäsning med alla jäster, men kanske inte de typiska egenskaperna som skall finnas för resp jäst. Titta och jämför, testa och låt din smak avgöra.

Nu har jag inte kollat ditt recept så noga, kanske någon annan läsare hinner kolla det.

Lycka till!

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

thnx... dina svar hjälpte supermycket! :-)

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Så nu jäser ipa:n, i söndagskväll kokade jag brygden, måndag bubblade det ordentligt i min 23 gradiga lägenhet, sen dagen efter lyfte jag in den i ett utrymme med 16-17 grader, bubblar lite mindre nu men fortfarande en eller två i minuten.

Min tanke var så här, en dag 23 grader, sedan 90% i 16-17 grader och slutjäsningen (sista dagarna) i 23 grader igen så man får slut på all jäst.


Så till frågan när vet man att det är nästan klart? och när vet man att det är slut jäst?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Ett sätt att veta att det är klart är att mäta med hydrometern.

Efter någon dryg vecka märker du att det blivit mycket färre plupp i röret. Kanske varannan minut eller så. Ta ett prov då. Ta ett till två dagar senare. Om du då får samma värde är det färdigjäst.

Då kan det gärna stå någon dag till innan det ska i flaska eller fat.

Om du vill kan du ta ytterligare två-tre dagar i kylen. Det ger ett mindre disigt öl, men i de flesta fall inte mer nödvändigt än att man kan hoppa över det så här i början. Googla på kallkrasch.

Sen har du det där med primning av ölen för att få kolsyra. Det har du koll på?

Kul att det är igång :-)

//

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Tack Perwaste då vet jag.

Hej, jag har faktiskt noll koll på primning, du får jättegärna förklara, dessutom använder man vanlig strösocker eller är det något annat?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Ja, primning är ett sätt att få i kolsyra i ölen på ett naturligt sätt. Helt enkelt att medelst en sockerlag åstadkomma en till, minimal, jäsning efter att man satt för kapsylen.

För olika öl finns det lite olika nivåer på kolsyra, rent stiltypiskt. Och det kan ju vara bra att vara i de krokarna trots att man rent personligen kanske vill ha lite mer eller mindre kolsyra än vad stilen anger. Det får du trixa med varefter du kommit igång.

Nå, För en IPA är det väl vanligast att ligga på 2 enheter kolsyra. Då finns det tabeller att titta i för att komma dit. sök på nätet efter dem, eller kika i den här:

http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h … ed-socker/

Den har med det som räcker för mig i alla fall.

Sen finns det lite olka metoder. Man kan peta i en sockerbit i varje flaska, och kapsylera. Bara att väfa med finkänsliga vågen så bitstorleken stämmer bara.

Eller, koka ihop en sockerlag som räcker till all öl, tappa om riktigt flrsiktigt till kärlet och rör om ännu försiktigare. Vi vill absolut i te syresätta ölen, endast få sockerlagen att blanda sig. Det går ganska snabbt. Om du får med lite av bottensatsen glr det inte så mycket, den späs ut.

Efter det ska du inte vänta ngt, utan sätt igång och tappa på flaska direkt. Fyll upp till någon eller max två cm från toppen på flaskan och förslut. Här är det ovärderligt att ha ett kärl med tappran och slang, helst också en flaskfyllare med ventil, eftersom det kan bli en rätt kladdig historia annars. Jag vet... :-)

Sedan är det bara att förvara flaskorna i rumsvärme en, men helst två veckor innan de ska in i svalförvaringen.

Detta var två metoder, med sockerlag att blanda ut, samt att beräkna.

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Lite samma fast på engelska. Nu är det nog någonting jag varit oklar i, eller missat/haft mindre rätt i, men det kommer övriga skribenter fylla i.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Perwaste skrev:

Ja, primning är ett sätt att få i kolsyra i ölen på ett naturligt sätt. Helt enkelt att medelst en sockerlag åstadkomma en till, minimal, jäsning efter att man satt för kapsylen.

För olika öl finns det lite olika nivåer på kolsyra, rent stiltypiskt. Och det kan ju vara bra att vara i de krokarna trots att man rent personligen kanske vill ha lite mer eller mindre kolsyra än vad stilen anger. Det får du trixa med varefter du kommit igång.

Nå, För en IPA är det väl vanligast att ligga på 2 enheter kolsyra. Då finns det tabeller att titta i för att komma dit. sök på nätet efter dem, eller kika i den här:

http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h … ed-socker/

Den har med det som räcker för mig i alla fall.

Sen finns det lite olka metoder. Man kan peta i en sockerbit i varje flaska, och kapsylera. Bara att väfa med finkänsliga vågen så bitstorleken stämmer bara.

Eller, koka ihop en sockerlag som räcker till all öl, tappa om riktigt flrsiktigt till kärlet och rör om ännu försiktigare. Vi vill absolut i te syresätta ölen, endast få sockerlagen att blanda sig. Det går ganska snabbt. Om du får med lite av bottensatsen glr det inte så mycket, den späs ut.

Efter det ska du inte vänta ngt, utan sätt igång och tappa på flaska direkt. Fyll upp till någon eller max två cm från toppen på flaskan och förslut. Här är det ovärderligt att ha ett kärl med tappran och slang, helst också en flaskfyllare med ventil, eftersom det kan bli en rätt kladdig historia annars. Jag vet... :-)

Sedan är det bara att förvara flaskorna i rumsvärme en, men helst två veckor innan de ska in i svalförvaringen.

Detta var två metoder, med sockerlag att blanda ut, samt att beräkna.

https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/

Lite samma fast på engelska. Nu är det nog någonting jag varit oklar i, eller missat/haft mindre rätt i, men det kommer övriga skribenter fylla i.


Hmm, sockerbit låter ju lättast, så en sockerbit i en 33cl flaska blir bra eller är det för mycket? Hur får man den blandad, skakar om flaskan? Blir det bra med sockerbit eller är det bättre med sockerlag?

9 Senast ändrad av Perwaste (2017-10-08 15:20:40)

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Om du tar vanligt bitsocker behöver du ca 4,5 g socker/liter. Alltså ca 2,25 g för en halvlitersflaska eller 1,5 g för en 33:a.   Kan du bara hitta bitar som stämmer för det, eller väga strösocker för det så blir det bra.

Det gör inte så mycket om det slår lite på någon decimal kanske, men det ska nog inte fela på mer än grammet.

Undrar om inte många bitar väger 3 gram, så har du halvlitersflaskor funkar ju det.

Fördelen med att använda sockerlag är att man kan vara lite mer exakt i totalen, sen tar man de flaskor man har, oavsett storlek.

Nackdelen är framför allt riskerna med oxidering, samt lite mer att diska.

De här vikterna/volymerna är beräknade på 20 grader (tror jag) i ölen. Har man kallkraschat bör man justera ned sockret för att undvika alldeles för hög kolsyrenivå. Har testat det med.....


edit: siffrorna är en beräkning på 2 i kolsyra, och det varierar såklart efter såväl stil som tycke och smam

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Kag har praimat med hugget bitsocker som väger 3,2g till 50 cl, ska du köra 33cl så tror jag mockabit väger 2,5g och borde funka bra, jag skakade bara en gång för att få ner sockret som satt fast i flaskhalsen, sen sköter jästen rästen, man ska vara helt säker på att det är färdigjäst innan man tappar på flaska annars kan det bli flaskbomber, jag har inte provat sockerlag, men tycker att sockerbitar funkar riktigt bra.

Anders

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Här är en länk, mycket att läsa. Klicka dig runt bland länkarna så har du lite utförligare instruktioner och information.

https://www.shbf.se/wiki/index.php?titl … 3%A4ttning

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Tack för all info, tror att jag kommer att köra med bitsocker, hittade minibitsocker, ska kolla hur mycket en bit väger under nästa vecka. Om den är för mycket ska jag väga mockabiten.

Tror att det blir lättare med bitsocker då man slipper veva runt bottenslammet och i min hjärna så tror jag att jag slipper bottensatsen i flaskorna.

13 Senast ändrad av insumaster (2017-10-09 11:00:33)

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

En annan fråga, klarningsmedel, varför använder man det?
Man vill väl ha lite grumligt när man har en egen IPA eller tänker jag fel?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Man kan ha det i olika omgångar. Dels när man kokar, pch dels några dagar innan flaskning.

Det finns fördelar med klarningsmedel vi kok eftersom det liksom binder ihop stort som smått. Sen blir det disigt ändå om det är stora mängder humle, typ ipa.

Men jag har struntat i det också ibland, och det blir bra det med.

Sen nan man välja att ta i gelatin någon dag innan flaskning om man vill ha en verkligen blank öl, t ex en ren lager. Men här går meningarna isär en hel del om den nödvändigheten. Sök på det i det här forumet, och andra, så ser du fördelar och nackdelar, resp metoder.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Nu har jag vägt minibitsocker, dessa väger 2,1-2,2 gram styck.
Så enligt den där kalkylen på: http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h … ed-socker/

2,12g socker
33cl flaska
22 grader temperatur
2,5 Co2 nivå

Är 2,5 Co2 ok? Är det för mycket eller för lite?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

insumaster skrev:

Nu har jag vägt minibitsocker, dessa väger 2,1-2,2 gram styck.
Så enligt den där kalkylen på: http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-h … ed-socker/

2,12g socker
33cl flaska
22 grader temperatur
2,5 Co2 nivå

Är 2,5 Co2 ok? Är det för mycket eller för lite?

2.5 Co2 nivå kommer att bli bra.

Anders

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Så nu visar hydrometern 1.020, eller rättare sagt ska det väl vara 1.024 då min hydrometern visar 1.004 vid rent vatten i 20 grader?

När jag hällde i jäshinken så stod det 1.062 på hydrometern och då borde det vara +4.

Tänker jag fel? Och nu har hydrometern visat samma värde i 2 dagar, är det klart?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Jag skulle nog kunna tänka mig att det jäst klart.

Vad har vi, jäsning sedan den 2 okt till idag, samma värde två dagar på raken. Kanske någon pinne högt(20-4), men ibland blir det så. Och ibland blir det någon pinne lägre.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

insumaster skrev:

Så nu visar hydrometern 1.020, eller rättare sagt ska det väl vara 1.024 då min hydrometern visar 1.004 vid rent vatten i 20 grader?

När jag hällde i jäshinken så stod det 1.062 på hydrometern och då borde det vara +4.

Tänker jag fel? Och nu har hydrometern visat samma värde i 2 dagar, är det klart?

Linda på några varv eltejp på mätaren, så att den visar 1.00 i 20-gradigt vatten (om den är kalibrerad för den temperaturen).

Om den visar 4 pinnar för mycket, så ska du väl SÄNKA mätvärdena med 4 pinnar, istället för att höja dem...?

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Jag plussar på Castor där, det är en bra idé.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Castor skrev:
insumaster skrev:

Så nu visar hydrometern 1.020, eller rättare sagt ska det väl vara 1.024 då min hydrometern visar 1.004 vid rent vatten i 20 grader?

När jag hällde i jäshinken så stod det 1.062 på hydrometern och då borde det vara +4.

Tänker jag fel? Och nu har hydrometern visat samma värde i 2 dagar, är det klart?

Linda på några varv eltejp på mätaren, så att den visar 1.00 i 20-gradigt vatten (om den är kalibrerad för den temperaturen).

Om den visar 4 pinnar för mycket, så ska du väl SÄNKA mätvärdena med 4 pinnar, istället för att höja dem...?

Shit va smart... Ska testa med eltejp.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Så nu har jag buteljerat 29st 33cl flaskor.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Då är det bara att vänta 2 veckor och sen avbjuta ölen.

Anders

24 Senast ändrad av insumaster (2017-10-24 22:48:24)

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Atrox skrev:

Då är det bara att vänta 2 veckor och sen avbjuta ölen.

Anders

Yepp, på fredag har det gått 2 veckor, tänkte testa en i helgen... Hur länge ska man lagra öl egentligen, har läst på många inlägg att ölen börjar smaka mycket bättre lite senare... Och hur länge kan man ha öl innan den börjar bli sämre?

Post's attachments

IMG_20171013_141836_682.jpg
IMG_20171013_141836_682.jpg 81.03 kb, 1 downloads since 2017-10-24 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.

Sv: Nybörjarbryggning:Inca India Pale Ale,recept maltextrakt från humle.se

Jag tycker den blir bättre med tiden, dock har ölen en tendens att ta slut innan den har fått åldras något nämvärt

Anders