Förbannade flaskfyllning

Måste avreagera mig på något. Skulle tappa upp 15 liter lovande IPA på eftermiddagen idag, men lyckade klanta till mig vid ett backbyte så en av backarna föll i klinkergolvet och fem-sex flaskor gick i miljoner bitar. En timme sanering av glassplitterblandad  IPA gjorde mig ju inte på bättre humör. Flaskfyllning är alltid lika stressigt, har alltid alldeles för hög puls! Får nog ta en flaska av något färdigt öl för att lugna mig.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Glassplitter är alltid lika tråkigt att få upp, speciellt om det är med vätska så man måste torka.

Salle

(På vilket sätt är det stressigt med flaskfyllning)

Sv: Förbannade flaskfyllning

Hej

Ja tycker tvärtom, det avstressande att se hur volymen sjunker i hinken och flaskorna fylls, för mej är flaskningen höjdpunkten, då skall ju skapelsen förseglas.

Sedan vänta, och till slut höra den lätt dova knallen när kapsylen bryts och se dimman i flasköppningen och förhoppningsvis bli nöjd med resultatet, det är livskvalitet det.

Bo

Contact light, ok engine stop.    1969 07 20

Sv: Förbannade flaskfyllning

Håller helt med Bo om att ögonblicket när man öppnar den första färdigprimade flaskan är en höjdpunkt, men flaskning är en ren pina, finns tusen saker som kan gå fel. Rengöra flaskor, hålla ordning på backar, få igång hävert utan att spilla, fylla flaskorna utan att det rinner över, försluta utan att kapsylerna kommer på sniskan, osv osv. Ren eufori om det går utan problem. Nu står mina 12 liter i alla fall tryggt i backen.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Använder du jäshink så montera en kran på den, använd den kranen där det går att montera en flaskfyllare på.
Detta enkla arrangemang har minskat slabbet vid flaskning till ett minimum för mig.

Salle

Sv: Förbannade flaskfyllning

Är det den som kallas avtappningskran som finns på Malt-Magnus? Som det står kan kombineras med flaskfyllaren? Hittar inte motsvarande på Humlegården. Verkar vara en bra ide, bara flytta över från primär/sekundär till rent jäskärl med socker. Satsar nog på en sådan.

Sv: Förbannade flaskfyllning

http://shop.humle.se/utrustning/jasning … -jashink-1
http://shop.humle.se/utrustning/flaskta … fyllare-12
http://shop.humle.se/utrustning/flaskta … fyllare-38

Sv: Förbannade flaskfyllning

Salle, tappar du direkt ur jäshinken i flaska då? Med en sockerbit bara? Känns ju som att man undviker en hel del syrekontakt och kontamination på det sättet..

Sv: Förbannade flaskfyllning

Närkingen: jag vet inga artikelnummer köpte över disk i Helsingborg, ring in beställning till Svante så vet han säkert vad du ska ha för något.
Bjulo340: Ja så gör jag, såg dessutom att det går att sätta porslinskork på vanliga flaskor så jag tror att även det ska testas.
Köpte även ett flaskträd samt en flaskskölj och en dån desinfiseringsdusch som går att montera på trädet för några veckor sedan, så nu behöver jag snart inte göra något vid flaskningen.

Salle

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag har tillverkat egna "flaskträd", gillar inte riktigt det där med att ha en pinne in i flaskan.

https://lh6.googleusercontent.com/-Givx0TrefyA/UNMLNLjNMlI/AAAAAAAAB8c/Bt2cEOp59AE/s1099/IMG_0990.JPG

I övrigt anser jag att sköljen och desinficeringsduschen är livsnödvändiga.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Beställde från från Maltmagnus igår kväll, skickade hustrun att hämta idag. Snacka om service! Tack för alla råd, kommer nog att prova sockerbit och flaskfyllare i tappkranen. Hoppas uppnå Technos nirvana nästa fyllning smile

Sv: Förbannade flaskfyllning

Litet påpekande, så du inte står där och blir besviken: Mellan kran och flaskfyllare behövs en bit slang.

http://foodheadbrewery.blogspot.se

Sv: Förbannade flaskfyllning

På de prylarna jag köpte så finns det med en adapter, men det var inte hos MM utan hos Beerequipment i Helsingborg jag handlade.

Salle

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag har också MM:s kran och flaskfyllare. Passar direkt med medföljande adapter.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Där ser man. Vi har kran, flasktappare och silikonslang från Humlegården. smile

http://foodheadbrewery.blogspot.se

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag kör flask sköljare som monteras på kranen. Sen kör jag in dem i ugnen 150c i 15-20min så torkar dom och blir rena från bakterier!

Sv: Förbannade flaskfyllning

(Flaskning är egentligen helt OK. Jag tycker att klippa och klistra etiketter är värre..  sitter här med 60 flaskor framför mig och funderar på om jag verkligen orkar.. )

Hurra för humle, hurra för malt, de äro lifvets krydda och salt!

Sv: Förbannade flaskfyllning

Etiketter är ett extraarbete som är tråkigt att limma-på och väldigt tråkigt att diska-bort. Men det blir så fint... Arghh. Jag har precis gjort tester med olika sorters lim och papper och kommit fram till att 80-100g papper sitter bäst på flaska och att potatismjöl+vatten i en kopp i micron en stund är enklaste lösningen.
Jag rekommenderar verkligen flaskrensaren som sätts fast på kranen, vilket ös! Men min skriker som en stucken gris så det är inget man pysslar med när fru o barn sover inte smile Jag har kört över 50 backar med starsan i flasksköljaren (den röda i plast) och har inte haft en endaste dålig flaska så den är jag nöjd med också, fast den känns ju ganska plastig så vi får se hur länge den håller smile

http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130120_flaskning_0001.jpg
http://www.gustavlindh.com/blog/photos/130120_flaskning_0003.jpg

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Förbannade flaskfyllning

Själv kör jag vanligt printerpapper och använder limstift för att fästa etiketterna. Än så långe har ingen etikett lossnat i förtid och dom lossnar lätt om man lägger dom i vatten.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag kan bara hålla med om desinficeringsfontänen (se Lindhs bild #2) -- en av de bättre investeringarna jag gjort.

Mitt etikettklister är mjölk. Mycket enkelt och billigt. (Man bör ha laserskrivare, inte bläck-.) Etiketterna sitter precis lagom bra; de går loss enkelt när man sköljt flaskan i varmt vatten en kort stund.

Jag har en budgetvariant(!) på bjolu340s flaskställ. En någorlunda stor, men inte hög, kartong (typ DVD-spelarförpackning). Använde samma 25mm-borr som när tappkranen skulle sättas fast i jäshinken.

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag vill ju hävda att kostnaden för mina flaskställ var väldigt budget med - furuplankan med alla hålen i är ursågad ur en Gudrun-stock som entreprenörerna missade i första rundan och som jag därefter åkte ned till byasågen med. Blåneringen i tallvirket drar åt det röda och är mycket vacker - hållfastheten är möjligen inte optimal men det spelar inte så stor roll i det här fallet!

Sv: Förbannade flaskfyllning

Jag låter flaskorna stå uppochner i en back efter tvätt, funkar för mig. Innan flaskning får de ju starsan så det känns inte som något problem att de vidrör botten på backen. Annars är ju sånna flaskpyramider för champagneflaskor väldigt snygga men kanske inte så smidiga smile

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

Sv: Förbannade flaskfyllning

Gammal tråd men alltid aktuell.
Kör man fat så slipper man hela flaskningen...... ÅÅÅÅ så skönt!
Men i gengäld måste man ju mottrycksfylla i stället om man vill ha en flaska med sig. Kommer mer om det sen

Bryggverk 3.02, planerar för version 3.11
Bryggverk 200L. 300L mjöktank gasol och cylinderkonisk trycktank med kylslinga för 200L batcher
I have 50 prototypes of various whatevers around the house