Jag blir inte klok på lakningen.. Lågt OG
Hallå,
är inne på min 8:E bryggning, några har varit bra, några mindre bra. Började med BIAB men ville gärna lära mig mer om processen och var lite nyfiken på lakning och efter läst Henoks bok så bestämde jag mig för att hink-i-hink blir bra.
Bryggde en lager, träffade pre-boil OG bra, men missade OG me 4 punkter, ingen big deal då jästen, S-189 jäste på som en galning och tog ner ölet till 1.008, BS hade estimerat 1.018...
Men, idag skulle jag brygga igen, en Bitter var tanken, recept nedan:
Boil Size: 9.24 l
Post Boil Volume: 6.24 l
Batch Size (fermenter): 6.00 l
Bottling Volume: 6.00 l
Estimated OG: 1.047 SG
Estimated Color: 12.2 SRM
Estimated IBU: 39.1 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 72.0 %
Boil Time: 60 Minutes
1.05 kg Pale Malt, Maris Otter (3.0 SRM)
0.15 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (80.0 SRM)
0.06 kg Wheat Malt, Ger (2.0 SRM)
4.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 60
4.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 15.0 min
1.20 tsp MM Klar (Boil 10.0 mins)
4.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 5.0 Hop
4.00 g Cascade [5.50 %] - Boil 0.0 min
4.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 0.0 min
0.6 pkg SafAle English Ale (DCL/Fermentis #S-04) Yeast
Mäskade med 3.2L vatten och värmde upp lakvattnet till 75,6°C. Förra gången jag bryggde så tog jag en liter eller så och hällde på bädden, lät det rinna bort och sen upprepade. Idag tänkte jag att jag kunde låta det vara konstant vattenflöde från kastrullen och hade ett durkslag i hinken för att det inte skulle bli för direkt tryck på bädden. Justerade flödet så att nivån i hinken var samma under hela lakningen. Lakade tills jag hade 9.5L i hinken och tog en hydrometprov, 1.024. Enligt beersmith skulle det ligga på 1.031
Funderade på om jag skulle förlänga koktiden och använde en formel som jag hittade på BYO, men resultatet var att jag skulle få koka 51 minuter extra för att nå OG..
Vad gör jag för fel?
Vörten kokar nu, men jag har ingen stor förhoppning att den ska nå 1.047
Hjälp mig bullen...
Tyresöl