Vörtkok med eller utan lock

Hej.
Jag har tittat runt och får 2 svar på min fråga angående att koka vörten med eller utan lock så jag undrar om någon vet vad som gäller.
På en del sidor står det att man ska koka utan lock för då försvinner "dåliga" ångor från vörten som kan ge smak. Men jag har nu köpt en Brewster som är med lock med ett hål för ångor att sippra ut genom och på stora bryggeri brygger man inte med öppna kok kar. Så vad gäller? Ska man koka med öppet kar eller med lock på glänt för ånga att puttra ut genom??
Tack för svar Mvh Mathias

2 Senast ändrad av binx (2016-08-03 14:56:10)

Sv: Vörtkok med eller utan lock

Tidigare hade jag ett lock på glänt och orsaken var att jag fick aldrig till ett rullande kok utan ett lock. Har idag en betydligt bättre värmekälla så jag behöver inget lock, och märker inte av någon skillnad alls. Brygger med BIAB metoden.

Sv: Vörtkok med eller utan lock

Du bör låta 7-10% av vätskan förångas i den storleken på kok. Om det sker utan lock eller med huva som stora bryggerier har spelar ingen roll. Med locket på avdunstar väldigt lite vätska och det blir inget bra. 2-3 liter är nog minimum.

Besök min ölbryggarblogg http://www.lindhcraftbeer.com

4 Senast ändrad av mex165 (2016-08-03 20:46:22)

Sv: Vörtkok med eller utan lock

http://beersmith.com/blog/2012/04/10/di … ewed-beer/

Saxat:
The half-life for DMS is 40 minutes, so half of the DMS will be boiled off in a 40 minute vigorous boil. So if we do the math, a 60 minute boil gets rid of 64.7% of the DMS and a 90 minute boil rids us of 79% of the DMS. That is why most experienced brewers recommend a 90 minute or longer vigorous boil.

Since DMS needs to evaporate off during the boil, it is important not to cover your pot. Covering a brew kettle during the boil will prevent the DMS from evaporating and create a beer with much higher levels of DMS.

Sv: Vörtkok med eller utan lock

"A sample from each batch was sent to a lab for objective analysis, the results of which validated the results of the original xBmt: neither the 30 minute boil nor 90 minute boil samples contained measurable levels of DMS."
http://brulosophy.com/2015/10/08/update … beeriment/

http://brulosophy.com/2015/09/14/boil-l … t-results/

Använd locket på glänt så ska du se att det inte kommer bli grönsakssmak på ditt öl. Finns så många olika teorier om det ena och det andra så det bästa är att testa själv innan man får en uppfattning.

Praktik > teori.

6 Senast ändrad av mex165 (2016-08-05 00:18:31)

Sv: Vörtkok med eller utan lock

Precis... Kokar inte min pils 90min om jag inte har extremt god tid.
Men +-10min av 60min har jag då inte märkt av någon kokt majs-smak. Men jag har ordentligt kok och stor avdunstningsyta.
Mina öl är iofs bara +-50% malt, resten ris och majs...