Hej,
Nu får du inte ta illa upp för mitt svar är inte riktat till dig utan till alla med denna fråga. Den är nämligen jättevanlig i början, så det är säkert så att någon söker på svaret vid senare tillfälle och då hittar det här.
I alla böcker du läst och på alla internetsidor som ger tips om grundläggande bryggning anges att man ska ha en hydrometer. Den kostar 49 kr på Humle. Snåla inte in på den...
Med hydrometern (det finns andra sätt, men inget lika billigt och enkelt) får du svar på om och när det är dax att tappa på flaska. Det är då värdet som hydrometern ger ligger på samma siffra vid två på varandra följande mätningar något dygn emellan. Med hydrometern kan du också få en känsla om jäsningen gått bra. De flesta recept jag känner till anger ett OG och ett FG. Med din hydrometer kan du då se dels om du träffade rätt när du bryggde, dels om jästen träffade rätt när du var färdigjäst.
När du väl bryggt ett antal öl med samma jäst kan du nästan gissa att det är klart genom att bara ta en mätning, se att den ligger på där du trott den skulle vara och därefter köra på, men det är ingen dum idé att alltid mäta 2 ggr (särskilt om man tappar på flaska).
Om du nu inte har en hydrometer så kan vi lösa ditt bekymmer denna gång. En ale säger du - jag förutsätter då rumstemp. 2 veckor är med all sannolikhet tillräckligt. Att det bubblar (från jäsröret) är inte i sig tecken på jäsning utan bara koldioxid som löses ut ur ölet. För att vara säker och då det verkligen inte skadar, skulle jag starkt rekommendera att ge dig till tåls ytterligare några dagar. Det blir bara bättre. Kan du inte vänta så funkar det dock att tappa upp nu.