Weissbier.2 mer om färdigbryggd öl
Hej
Den gamla tråden är nu uppe i över 130 inlägg, jag gör en ny. Svante får gärna lägga min i den gamla om han så tycker. Denna . 2 tänkete jag skulle vara mer om redan färdigbryggd öl samt vad vi tycker om hur den blivit samt själva resultatet.
Jag bryggde en Weiss 13 05 22. 78% vete 22 % palemalt, jäst wlp 300 (1,8 liter förkultur), perlehumle till en beska på ca 13 IBU. Volymen i primhinken var 20 liter.
Jäsningen var tänkt i 20 c, sent på kvällen så började jäsningen komma i gång, morgonen efter så ploppade det på bra i 20 c. När jag efter 10 timmar kom tillbaka efter jobbet (2 timmar bilåkning) så var kreuzen på väg mot botten av locket samt bara skum i jäsröret. Jag bytte lock samt jäsrör samt fick rel snabbt ner tempen med öppning av ett fönster.
Tyvär så var tempen i hinken enligt min lcd termo 23 c. Jag gillar banan i i veteöl men även i himlen finns det problem.
Efter 12 timmar så var tempen 20 c i hinken vilken den var resten av jäsningen
Nåväl, i dag så har ölet varit på flaska i 13 dagar. Ok det är lite för mycket banan, saknar vetedegen, kolsyran är perfekt, färgen är ok, En sak som jag undrar det är att trots 78%vete så klarnar ölet mycket bra i rumstemp samt står emot köldgrumling oxså mycket bra.
Smaken är trots lite för mycket banan helt ok en torr avslutning, hinkabiliteteten är kanske lite för hög.
Bo