Kul att forska i gågna tiders öl. Det går ju inte att återskapa exakt och kanske är det inte så meningsfullt att försöka. Men jag tror. det är i Homebrewer´s bible det står att civilisationer som kunde bygga pyramider knappast nöjde sig med dålig dricka. 1800-talets öl kan vi kanske gissa oss till någotsånär. Jag har tidigare tipsat om Rolf Nielsens "Den danske ale" som även kanske kan säga lite om ölen på denna sidan sundet.
Går man ytterligare hundratalet år tillbaka så hamnar man hos Linné. Jag hittade en liten skrift som jag nästan hade glömt bort i bokhyllan: Linné om öl och ölbrygd, Särtryck ur Svenska Bryggareföreningen 75 år av Arvid Hjalmar Uggla. Linné hade en hel del att säga om öl. Fast egentligen tyckte han att vattnet var den mest naturella drycken och allt annat var en förvanskning. Vattnets förträffligheter har jag förvisso svårt att neka till...
Men där finns en uppräkning på olika sorters öl från 1700-talet som är rätt spännande.
"Stockholmensis. Ståckholms dubbelöhl har fordom warit härligt, nu luchtar illa i själva sin hemort och är mycket skadligt. Då det har förts till Tyskland har det vunnit beröm såsom förbättrat genom skakningen"
- Tydligen hade man rätt stora problem med saltvatten i huvudstadens brunnar på den tiden. Om benämningen dubbel hade något med belgisk dubbel att göra kan man ju undra över.
"Faluöl är det bästa svenska, ädelt, genomskinligt, ljumjäst, kokt. Skadar varken magen, huvudet, eller njurarna. Urindrivande"
- Säg vilket öl som inte är urindrivande...
"Bondöl i Småland, jäses hett, mindre kokat"
"Råneöl från Gotland är illa beryktat på grund av att Lolium [dårrepe] kommit in bland kornet. Gör dem som dricka det berusade och blinda"
"Holländskt. Moll. Detta lämnar ymnigt med skum, smakar som spisöl. Det är smaklöst och såpliknande, tilltalade mig ingalunda."
- Fanns Heineken redan på den tiden??
"Danzigs Pryssing är mycket starkt, därför framkallar det, drucket i större myckenhet, yrsel. Botar dem som är försvagade och kraftlösa".
"Engelskt öl har många slag, av vilka Dorchesterbeer är det starkaste. Detta öl köpes knappt någonsin utan att tillblandas. De förstå sig på att göra en blandning ur tre olika tunnor, färsköl, mer eller mindre beskt, något surt, etc. Men denna blandning är skadlig"
Här finns också beskrivningar på Hamburgskt, Brunswigsmumma, Güstrows Knisenak, Garlebs Gnarley, Veteöl och japanskt risöl. Som sagt - knepigt att föröka efterlikna, men rolig läsning för fantasin.
må gott alla
JP