Uppgradering i brygghuset

Då var det dags för ytterligare en uppdatering av min bryggutrustning. Drivkraften ligger främst i glädjen av att utveckla något tekniskt och kanske numera med två små barn att få till en bryggning med minimal tidspassning.

Jag satt och kollade lite gamla postningar och hittade min första bryggning: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=230
Då var det kylboxar och Ikeas 10L grytor som gällde: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=285
Lite senare så blev det lite nya grytor och en större kylbox: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1487
för att efter ytterligare en tid bli tre grytor och ett rimssystem: http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=3490

Numera består utrusningen av en 78L kokgryta, en 50L mäskgryta med falskbotten och en 50L eluppvärmd HLT (2*1700W) med en hermesslinga i koppar (Tack så mycket förresten!). Det återstår bara att köpa in en ny pump och bygga klart den nya kontrollådan sen är allt klart för bryggning.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0181.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0182.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0184.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0177.jpg

HLTn håller 25L vätska i mäskgrytan ca 1 grad under tempen i HLT trots avsaknad av isolering och ingen omrörning utan bara konvektionen i HLT.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0180.jpg

Den nya kontrollådan består av en 2-fasig matning och uttag för styrning av två pumpar, matningen till HLTn och matning till två externa induktionsplattor till kokgrytan.

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0185.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0188.jpg

Elen styrs av 3st kontaktorer (en till en interlock funktion och två till HLT resp. kokutgångarna) och 2st SSR för HLTn.
På framsidan sitter det en huvudströmbrytare, en omkopplare för att välja el till HLT eller kokgrytan, en omkopplare för temperaturalarm, och två omkopplare för pumparna. Det ska även till en pid och en tempgivaranslutning på baksidan. Jag har även lämnat plats för ytterligare två pid för tempindikering och alarm i mäskgrytan och kokgrytan, men de får vänta till något annat tillfälle.

Omkopplarna till pumpar och el har fått var sitt NC kontaktblock som är kopplade i en slinga ihop med den första kontaktorn. Detta är en säkerhetsfunktion som gör att det inte går att slå på något om inte alla brytarna står i off-läge från början. Detta för att man inte av misstag ska slå på el-element eller pumpar när det inte finns något vatten närvarande.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Illa snyggt må jag säga på min ära

Planerar: Dansk lager, Kölsch  // Lagrar/dricker: Pale Ale, APA,Kölsch+Caifornia common+ Lager*3+Denny porter+Engelsk Barley+ Cider: (English cider)(11+12+13)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Jag har en grundfospump om du vill långlåna

Salle

4 Senast ändrad av bjolu340 (2012-09-26 16:50:19)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Undrar hur många bryggare det finns i världen som vattenbehandlade sin första sats.

Sv: Uppgradering i brygghuset

bjolu340 skrev:

Undrar hur många bryggare det finns i världen som vattenbehandlade sin första sats.

Jag gjorde det ;-)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Ser bra ut! Ett flänsat rör I HLT vore verkligen bra även om jag är rätt nöjd med min slinga i rostfritt i kombination med cirkulation av HLT vattnet. Var hittar man sådana rör? och hur svåra är de att forma till en spiral?

Sv: Uppgradering i brygghuset

petern skrev:

Ser bra ut! Ett flänsat rör I HLT vore verkligen bra även om jag är rätt nöjd med min slinga i rostfritt i kombination med cirkulation av HLT vattnet. Var hittar man sådana rör? och hur svåra är de att forma till en spiral?

Det var en gåva som jag inte vet så mycket om tyvärr, men den var förmodligen färdigbockad från fabrik.
Jag har en exakt likadan i rostfritt som jag hade tänkt använda först. Problemet var bara att värmeöverföringen var lite för dålig och det hade inte gått att köra så som jag kan göra nu med kopparspiralen.

Sv: Uppgradering i brygghuset

petern skrev:

Var hittar man sådana rör? och hur svåra är de att forma till en spiral?

http://www.rinkabyror.se/artiklar/varme … batterier/

Sv: Uppgradering i brygghuset

Jag postar bilderna från förre helgens bryggning medan den stationära datorn ändå är igång. Jag ska uppdatera med lite text sen när barnen har gått och lagt sig...

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0191.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0192.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0193.jpg

http://www.humle.se/punbb/images/upload/_MG_0195.jpg

Sv: Uppgradering i brygghuset

Är du nöjd med din autosparge? Det ser ut som du matar den med mha tyngdkraften när du lakar.

Har du provat att mata den med pumpen? Hur funkar det?

Sv: Uppgradering i brygghuset

Och; vi är många som undrar - har barnen inte gått och lagt sig än!?

Sv: Uppgradering i brygghuset

Hehe... Jag tänkte skriva nåt liknande men ville hellre ha svar på min fråga än att dryga mig ;D Det är mycket som ska klämmas in den där timmen eller två man har efter att ungarna kommit i säng...

Sv: Uppgradering i brygghuset

bjolu340 skrev:

Och; vi är många som undrar - har barnen inte gått och lagt sig än!?

Ha ha, jo de har väl hänt att de gjort det nån gång i bland. Det blir dock inte mycket tid över tyvärr.


Extatiskt Rasande skrev:

Är du nöjd med din autosparge? Det ser ut som du matar den med mha tyngdkraften när du lakar.

Har du provat att mata den med pumpen? Hur funkar det?

Jo jag är ganska nöjd med den. Innan hade jag bara en pump och då fick jag köra med självfall, men nu har jag införskaffat en pump till så nu matar jag den med pumpen och har alla kärl på samma nivå. Jag tänkte först testa att balansera de båda pumparna så att jag inte använde autospargen, men det var inte fullt så lätt, så jag gick tillbaka till autospargen. Den håller inte nivån helt konstant för trögheten i systemet gör att det blir lite på-av funktion. Men så länge den ser till att hålla vätskenivån över maltbädden och att inte grytan flödar över är jag nöjd.
Så jag är nöjd med funktionen, men förvänta dig inte superreglering.

I och med att mitt system har ändrats en del sedan sist, så får jag nog göra en ny postning med lite nya bilden och text vid nästa bryggning.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Grymt bygge! Kokgrytan ser nästan skrämmande ut med alla tappkranar.. smile 

Hur mycket jobb har du lagt på att trimma in PID'arn?   Gjorde mina första uppkopplingar idag. Var lätt att ställa in bör-temperatur och se att SSR-en aktiverades när den skulle etc.  men sedan kan man ju auto-tuna PID'en. Något som verkade lite fäppligt. Men jag ska göra ett försök.

Hurra för humle, hurra för malt, de äro lifvets krydda och salt!

Sv: Uppgradering i brygghuset

Dompan skrev:

Grymt bygge! Kokgrytan ser nästan skrämmande ut med alla tappkranar.. smile 

Hur mycket jobb har du lagt på att trimma in PID'arn?   Gjorde mina första uppkopplingar idag. Var lätt att ställa in bör-temperatur och se att SSR-en aktiverades när den skulle etc.  men sedan kan man ju auto-tuna PID'en. Något som verkade lite fäppligt. Men jag ska göra ett försök.

Tackar!
Och mer kranar ska det bli wink

Jag har inte lagt ner nått jobb alls. Jag körde en autotune och sedan funkade allt hyffsat bra.
Nu har jag dock använt min gammla kontrollåda och bara kontrollerat den ena värmeslingan. Den andra har jag kört manuellt och det gör att det hela inte funkat på pricken i alla lägen. Om man ligger precis över effektbehovet från en slinga ska ju pidn ligga och pulsa den andra. Om den sen är inställd för att driva hela effekten så diffar det lite. Det har dock inte diffat mer än en grad så jag ska inte klaga.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Dompan skrev:

Grymt bygge! Kokgrytan ser nästan skrämmande ut med alla tappkranar.. smile 

Hur mycket jobb har du lagt på att trimma in PID'arn?   Gjorde mina första uppkopplingar idag. Var lätt att ställa in bör-temperatur och se att SSR-en aktiverades när den skulle etc.  men sedan kan man ju auto-tuna PID'en. Något som verkade lite fäppligt. Men jag ska göra ett försök.

Tackar!
Och mer kranar ska det bli wink

Jag har inte lagt ner nått jobb alls. Jag körde en autotune och sedan funkade allt hyffsat bra.
Nu har jag dock använt min gammla kontrollåda och bara kontrollerat den ena värmeslingan. Den andra har jag kört manuellt och det gör att det hela inte funkat på pricken i alla lägen. Om man ligger precis över effektbehovet från en slinga ska ju pidn ligga och pulsa den andra. Om den sen är inställd för att driva hela effekten så diffar det lite. Det har dock inte diffat mer än en grad så jag ska inte klaga.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Dompan skrev:

Grymt bygge! Kokgrytan ser nästan skrämmande ut med alla tappkranar.. smile 

Hur mycket jobb har du lagt på att trimma in PID'arn?   Gjorde mina första uppkopplingar idag. Var lätt att ställa in bör-temperatur och se att SSR-en aktiverades när den skulle etc.  men sedan kan man ju auto-tuna PID'en. Något som verkade lite fäppligt. Men jag ska göra ett försök.

Tackar!
Och mer kranar ska det bli wink

Jag har inte lagt ner nått jobb alls. Jag körde en autotune och sedan funkade allt hyffsat bra.
Nu har jag dock använt min gammla kontrollåda och bara kontrollerat den ena värmeslingan. Den andra har jag kört manuellt och det gör att det hela inte funkat på pricken i alla lägen. Om man ligger precis över effektbehovet från en slinga ska ju pidn ligga och pulsa den andra. Om den sen är inställd för att driva hela effekten så diffar det lite. Det har dock inte diffat mer än en grad så jag ska inte klaga.

18 Senast ändrad av svensson.lu (2012-12-27 22:29:42)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Edit: blev en dubbelpostning...
Edit igen: och inte bara en utan många. Jag orkar inte ta bort dem alla.

Sv: Uppgradering i brygghuset

Nu har jag hunnit fixa lite med mina pumpar. "Pumpriggen" består av en March 809 uppgraderad med nytt pumphuvud och impeller, och en 815. Utflödet styr av 2st 3-vägsventiler till HLT, MLT och BK.

http://www.starkmedia.se/pictures/_MG_0437.jpg

20 Senast ändrad av brutaliator (2013-12-26 12:33:54)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Tittar på ett av dina tidigare bryggprojekt. Det där du använde dig av en kylbox som isolering/mäskkärl/lakkärl, hur funkade det? Funkade kylboxen bra som isolering? (eller behöver man fixa ytterligare isolering?) http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1487

En annan fundering är "bazookan", funkar den bra att sätta i alla kärl för att sila av skiten? (alltså även i kokkärlet, eller är det bara onödigt?)

Använde du enbart kastrull nummer ett för att koka/värma upp vattnet och hälla ner det i kylboxen (som då var fylld med malt) och för att sedan laka ur ordentligt?

Var kan man få tag på en schysst termometer som visar Celsius?

Och hur gör man vid en utmäskning när mäsken ligger i kylboxen?

Är det lättare att använda kastrull nummer ett som ett mäskkärl med en bazooka så man också kan laka sedan? (Om det funkar så kan man ju slippa pengen för kylboxen också) Tänker att det borde bli smidigare vid utmäskning osv. Lättare att justera temperatur. (Eller medför det några komplikationer vid lakningen?)


Anledningen till alla frågor är att jag är en riktig gröngöling inom hembryggandet men det bygget känns som en smidig och rolig början att köra på det sättet. Om ni vill dela med er av tips och annat man bör tänka på så är jag mycket tacksam!

Tack på förhand!

Joel

Öl, livets källa till lycka.

21 Senast ändrad av svensson.lu (2013-12-26 15:54:31)

Sv: Uppgradering i brygghuset

brutaliator skrev:

Tittar på ett av dina tidigare bryggprojekt. Det där du använde dig av en kylbox som isolering/mäskkärl/lakkärl, hur funkade det? Funkade kylboxen bra som isolering? (eller behöver man fixa ytterligare isolering?) http://www.humle.se/punbb/viewtopic.php?id=1487

Jag får nog svara nja på den frågan. När jag började brygga så använde jag mig av lite mindre 20L kylboxar som funkade jättebra. När jag sedan skaffade lite större utrustning så blev det den vita 50L boxen som du referera till. Jag skulle säga att den håller värmen bra, men jag upplevde större temperaturvariationer i boxen. Detta kunde jag ju kompensera för med att röra lite bättre, men jag kände ändå att temperaturkontrollen inte var klockren för min del. Det finns många som tycker dessa kylboxar är det bästa bryggredskapet (typ Denny Conn mfl.) så det är nog mer en smak/tekniksak.


brutaliator skrev:

En annan fundering är "bazookan", funkar den bra att sätta i alla kärl för att sila av skiten? (alltså även i kokkärlet, eller är det bara onödigt?)

Jo den går utmärkt att sätta på alla ställen man kan få dit en 1/2" gänga och även kokkärlet. Jag vet att många har filter i sina kokkärl och det funkar säkert bra, men jag gillar whirlpool och ser ingen anledning till att sätta dit ett extra filter

brutaliator skrev:

Använde du enbart kastrull nummer ett för att koka/värma upp vattnet och hälla ner det i kylboxen (som då var fylld med malt) och för att sedan laka ur ordentligt?

Jepp, ett trekärlssystem behövs i alla andra fall än för varianter på BIAB, om man nu inte känner för att blaska med en extra hink eller så.

brutaliator skrev:

Var kan man få tag på en schysst termometer som visar Celsius?

Har inte humle en termometer från blichmann? Själv har jag köpt mina från more beer.

brutaliator skrev:

Och hur gör man vid en utmäskning när mäsken ligger i kylboxen?

Jag satslakade, dvs jag recirkulerade och tömde ut all vört, fyllde på med mer vatten, recirkulerade och tömde ut allt en sista gång till kokkärlet.

brutaliator skrev:

Är det lättare att använda kastrull nummer ett som ett mäskkärl med en bazooka så man också kan laka sedan? (Om det funkar så kan man ju slippa pengen för kylboxen också) Tänker att det borde bli smidigare vid utmäskning osv. Lättare att justera temperatur. (Eller medför det några komplikationer vid lakningen?)

Det beror ju lite på hur man använder sin utrustning. Ska du mäska i grytan så krävs det ju normalt sett tre grytor. Att ersätta en av dessa grytor mot en kylbox är ju oftast ett ekonomiskt och praktiskt alternativ. Men för att svara lite mer på din fråga så krävs antingen isolering eller någon form av RIMS eller HERMES system för att kunna hålla temperaturen uppe, men då är vi helt plötsligt inne på ganska avancerade bryggsystem. Men för min del så var detta ett självklart val i uppgraderingen av min utrustning.

Har du fler frågor så är det bara att skriva på!

22 Senast ändrad av svensson.lu (2014-02-02 16:34:56)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Här kommer en liten bonusbild från dagens förådsstädning...

http://farm6.staticflickr.com/5523/11565282564_22f9bc85eb_z.jpg

23 Senast ändrad av brutaliator (2013-12-26 21:38:29)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Okej, härligt! Fint med snabba svar och att folk är så hjälpsamma smile Men två frågor återstår Hur bra funkar jästunnor som mäskkärl/lakkärrl? Känns som att dom är svåra att isolera? Men hur blir det om jag använder ett mäskkärl som jag inte kan värma på och temperaturen droppar under själva mäskningen (även fast det är isolerat) Vad gör man då? Behöver man värma på det, fyller man på med mer varmvatten eller hur löser man det problemet?

Värt att sätta en kran i botten av jästunnan för att underlätta omtappningen till flaska?

//Joel

Öl, livets källa till lycka.

Sv: Uppgradering i brygghuset

brutaliator skrev:

Hur bra funkar jästunnor som mäskkärl/lakkärrl? Känns som att dom är svåra att isolera?

Tja, jag har aldrig provat men det borde väl inte vara några problem så länge man kan få till nån form av falskbotten/sil. Jag är dock lite skeptisk till "hink i hink" varianten iom att man får ett ganska stort utrymme under bädden, men det fins de som kör den varianten också. Men en bazooka eller slitsade rör borde göra susen. När det gäller isolering så såg jag att Jula hade 2cm liggunderlag som borde fungera fint som isolering.

brutaliator skrev:

Men hur blir det om jag använder ett mäskkärl som jag inte kan värma på och temperaturen droppar under själva mäskningen (även fast det är isolerat) Vad gör man då? Behöver man värma på det, fyller man på med mer varmvatten eller hur löser man det problemet?

Antingen mer varmvatten eller dekoktion. Dvs. du skopar upp en del av mäsken och kokar den i en gryta vid sidan av och häller sedan tillbaka den i mäskkärlet.

brutaliator skrev:

Värt att sätta en kran i botten av jästunnan för att underlätta omtappningen till flaska?

JA! Jag har kran på alla jäskärl och skulle inte vilja vara utan dem.

25 Senast ändrad av svensson.lu (2014-02-02 16:30:47)

Sv: Uppgradering i brygghuset

Här är lite bilder på min nya kokbänk med plats för två stycken 2kW induktionshällar:

http://farm6.staticflickr.com/5541/12269586215_3903a37284_z.jpg

http://farm8.staticflickr.com/7459/12269591975_94788dbede_z.jpg
78L Patina

http://farm8.staticflickr.com/7351/12269749223_007cb109c0_z.jpg
Nyinstallerad whirlpool (har inte hunnit testa den än) och måttstock