Få liv i gammal jäst?

Har ett smackpack med saison jäst som blivit över sedan förra sommaren. Vad tror ni bästa sättet att gå tillväga för att väcka den inför en kommande bryggning är?

Har funderat på två metoder men har ingen aning om för eller nackdelar. Jäst är inte mitt bästa område just nu.

Metod 1.
Börja med en förkultur med väldigt lågt OG. När denna jäst ut, dekantera fulvörten och sedan göra en till förkultur med OG lite lägre den tänkta vörtstyrkan.

Metod 2.
Göra en väldigt stor förkultur med OG lite lägre än den tänkta vörtstyrkan.

Eller är ingen av dessa metoder att föredra? Kan tillägga att jag inte har någon magnetomrörare.

http://chubbsnanobryggeri.blogspot.com/

Sv: Få liv i gammal jäst?

Metod 1. Behöver inte vara extremt lågt OG, 1020 kan vara ett bra riktmärke.

Se till att försöka hålla bakterierna borta så mycket som möjligt.
Skaka in nytt syre morgon o kväll.

När du ser att jästen kommit igång kan du tillsätta direkt lite starkare vört och skaka om igen.

"Fulvörten" kan du dektantera av när du tycker att jäsningen går bra och har avstannat och jästen sjunkit till botten.

Fungerar för mig i alla fall även om det kommer att komma invändningar smile

Sv: Få liv i gammal jäst?

Intressant. Jag har en liknande gammal jäst som skulle använts förra sommaren, men den är i en "vial" en bockjäst.
Jag har funderingar på att använda min nyinköpta tornadomaskin till att få liv i jästen, men har väl inga större förhoppningar...
Hur länge kan en jäst ligga (min har legat i kylen hela tiden) egentligen?